(SeaPRwire) –   Di sebuah makmal penyelidikan AI di pinggir Abu Dhabi tahun lalu, pasukan antarabangsa 25 ahli sains komputer sedang menyiapkan algoritma pembelajaran mendalam sebelum menghantarnya untuk dilatih pada 4,000 cip komputer yang kuat. Sistem AI, yang menelan belanja beberapa juta dolar untuk dilatih, dibiayai oleh lengan kerajaan Abu Dhabi bernama Majlis Penyelidikan Teknologi Lanjutan (ATRC).

Walaupun kerajaan melabur secara besar-besaran, pengarah ATRC Faisal Al Bannai memutuskan untuk melepaskan model selesai secara percuma secara atas talian. Jika ia setanding dengan apa yang dipercayai pasukan, peningkatan reputasi Emiriah Arab Bersatu di dunia AI akan menjadi balasan yang cukup bagi kerajaan terhadap pelaburannya, beliau merasionalisasikan. Rancangan itu berjaya. Apabila AI, dinamakan Falcon sempena burung kebangsaan UAE, dikeluarkan secara awam pada September lalu, ia menjadi fenomena. Menurut sesetengah, ia merupakan model bahasa besar terbuka sumber terbaik di dunia pada masa itu, mengatasi tawaran teratas dari Meta dan Google.

Di seluruh dunia, ahli sains komputer mengambil perhatian. “UAE tidak dikenali dengan baik sebelum ini untuk melatih model,” kata Philipp Schmid, penyelidik AI di platform pembelajaran mesin Hugging Face berpangkalan di Jerman. “Tetapi kemudian, hampir pada hari seterusnya, kami mengetahui bahawa mereka boleh melatih model, mereka melepaskan model secara terbuka sumber, mereka menerbitkan penyelidikan di sekelilingnya, yang memberi manfaat kepada semua.”

Falcon kelihatan menjadi isyarat pertama kenaikan pesat UAE dalam dunia AI. Di bidang ini, Amerika Syarikat dan China adalah gergasi tidak terbantah. Tetapi, berselindung di antara dua kuasa super itu, Emiriah Arab Bersatu mula menonjol di atas beratnya. Negara kecil Teluk itu kira-kira 10 juta penduduk, yang melantik menteri AI pertama dunia pada 2017, bertaruh besar pada teknologi sebagai enjin untuk mempelbagai ekonominya jauh dari minyak, dan untuk memproyeksikan pengaruh geopolitik di luar sempadannya.

Tetapi sementara mengukuhkan kepercayaan kerajaan Emirati bahawa ia mempunyai apa yang diperlukan untuk menjadi kuasa AI, Falcon juga membuat satu persoalan lebih besar: jika teknologi baharu ini benar-benar akan memimpin ke dunia baharu, ia akan dibentuk oleh mereka dengan kekayaan dan kuasa terbesar dalam dunia yang kini wujud.

Pegawai Emirati menunjuk kepada kelebihan mereka: Simpanan tunai besar untuk membayar perkakasan “penghitungan”, atau perkakasan pengkomputeran, yang teratas. Cukup tenaga elektrik – dikuasakan oleh minyak, gas asli dan suria – tidak sahaja untuk menghidupkan perkakasan itu, tetapi juga untuk membuat pembinaan pusat data baharu lebih menarik daripada di Eropah dan bahagian Asia lain, di mana grid berjuang dengan kesesakan tenaga. Dan walaupun 88% pendatang asing yang menghuni UAE bekerja pada pekerjaan rendah, pegawai menyatakan keyakinan bahawa matahari sepanjang tahun dan ketiadaan cukai pendapatan boleh menarik penyelidik AI teratas dunia yang tinggi permintaannya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.