(SeaPRwire) –   VALENCIA, Sepanyol — Bomber dan pakar tentera pada hari Jumaat sedang menilai risiko memasuki blok perumahan yang musnah dalam kebakaran di bandar Valencia, Sepanyol, yang mengorbankan empat orang dan meninggalkan 14 lagi hilang.

Datuk Bandar Valencia María José Catalá berkata bahawa bahaya bangunan 14 tingkat itu runtuh dan haba yang masih kuat dari kebakaran menghalang pekerja kecemasan daripada memasukinya untuk mencari mangsa yang masih hidup.

Bomber terus menyempur bahagian bangunan yang telah musnah lebih 15 jam selepas kebakaran bermula.

Catalá berkata enam mangsa yang cedera masih berada di hospital-hospital bandar, empat daripada mereka adalah bomber.

Bilangan orang yang berada di dalam bangunan ketika itu tidak diketahui dengan segera, tetapi dipercayai puluhan orang kehilangan rumah dan harta benda mereka.

Penduduk bangunan itu diberi penginapan di hotel-hotel atau di rumah sanak saudara atau jiran mereka, menurut pihak berkuasa.

Bomber segera ke tempat kejadian di pinggir pusat bandar pada petang Khamis apabila nyalaan meletus dari tingkap-tingkap. Bomber menggunakan kren untuk mengangkat dua penduduk dari satu daripada balkoni.

Kebakaran bermula di satu bahagian kompleks dan merebak ke bangunan bersebelahan.

Kira-kira 90 askar daripada Unit Kecemasan Tentera Sepanyol dan 40 trak bomba turut dihantar.

Punca kebakaran masih belum diketahui awal pagi Jumaat. Catalá berkata masih terlalu awal untuk memberi komen mengenai laporan berita yang mencadangkan ia mungkin merebak dengan pesat disebabkan bahan yang digunakan dalam struktur bangunan itu. Bangunan itu dikatakan dibina kira-kira 15 tahun lalu.

Kebakaran menghantar awan asap hitam tebal ke angkasa yang boleh dilihat dari jauh. Agensi cuaca Sepanyol, Aemet, melaporkan angin sehingga 60 kph (40 mph) ketika itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.