(SeaPRwire) –   WASHINGTON – Badan Perlindungan Alam Sekitar (EPA) pada Isnin mengumumkan larangan menyeluruh terhadap azbest, karsinogen yang masih digunakan dalam sesetengah pembilasan klorin, brek dan produk lain dan yang menyebabkan kematian puluhan ribu rakyat Amerika setiap tahun.

Peraturan akhir ini menandakan peningkatan besar dalam peraturan EPA di bawah undang-undang tanda aras 2016 yang menyemak semula peraturan mengenai puluhan ribu bahan kimia berbahaya dalam produk harian, daripada pembersih rumah kepada pakaian dan perabot.

Peraturan baru ini akan melarang azbest krisotil, satu-satunya penggunaan azbest yang berterusan di Amerika Syarikat. Bahan ini terdapat dalam produk seperti brek dan kit dan digunakan untuk menghasilkan pembilasan klorin dan natrium hidroksida, juga dikenali sebagai soda kaustik.

Pengarah EPA Michael Regan memanggil peraturan akhir ini langkah besar untuk melindungi kesihatan awam.

“Dengan larangan hari ini, EPA akhirnya menutup pintu kepada bahan kimia yang begitu berbahaya sehingga ia telah diluar undang-undang di lebih 50 negara,” kata Regan. “Larangan bersejarah ini lebih 30 tahun dalam perancangan, dan ia berterima kasih kepada pindaan yang dibuat oleh Kongres pada tahun 2016 untuk memperbaiki Akta Kawalan Bahan Kimia Berbahaya,” undang-undang utama Amerika Syarikat yang mengawal penggunaan bahan kimia.

Pendedahan kepada azbest diketahui menyebabkan barah paru-paru, mezotelioma dan barah-barah lain, dan ia berkaitan dengan lebih 40,000 kematian di AS setiap tahun. Mengakhiri penggunaan berterusan azbest menyokong matlamat Inisiatif Bulan Sabit Kanser Presiden Joe Biden, inisiatif seluruh kerajaan untuk mengakhiri kanser di AS, kata Regan.

“Sainsnya jelas: Azbest adalah karsinogen yang diketahui mempunyai kesan yang teruk terhadap kesihatan awam. Tindakan ini hanyalah permulaan kerana kami bekerja untuk melindungi semua keluarga, pekerja dan masyarakat Amerika daripada bahan kimia berbahaya,” kata Regan.

Undang-undang 2016 memberi kuasa peraturan baharu untuk puluhan ribu bahan kimia berbahaya yang dijumpai dalam produk harian, termasuk bahan seperti azbest dan trikloroetilena yang selama puluhan tahun diketahui menyebabkan kanser tetapi sebahagian besarnya tidak diatur oleh undang-undang persekutuan. Dikenali sebagai TSCA, undang-undang bertujuan membersihkan kekusutan peraturan negeri mengenai bahan kimia dan mengemaskini Akta Kawalan Bahan Kimia Berbahaya 1976, undang-undang 40 tahun lama yang tidak berubah.

EPA melarang azbest pada tahun 1989, tetapi peraturan itu kebanyakannya dibatalkan oleh keputusan mahkamah 1991 yang melemahkan kuasa EPA di bawah TSCA untuk menangani risiko kesihatan manusia daripada azbest atau bahan kimia sedia ada yang lain. Undang-undang 2016 memerlukan EPA untuk menilai bahan kimia dan mewujudkan perlindungan terhadap risiko tidak munasabah.

Azbest, yang pernah biasa digunakan dalam pembalut rumah dan produk lain, telah diluar undang-undang di lebih 50 negara, dan penggunaannya di Amerika Syarikat telah menurun selama dekad. Satu-satunya bentuk azbest yang diketahui masih diimport, diproses atau diedarkan untuk digunakan di Amerika Syarikat ialah azbest krisotil, yang terutamanya diimport dari Brazil dan Rusia. Ia digunakan oleh industri klor-alkali, yang menghasilkan pembilasan, soda kaustik dan produk lain.

Kebanyakan produk pengguna yang secara sejarah mengandungi azbest krisotil telah dihentikan.

Walaupun klorin adalah bahan pembasmian biasa yang digunakan dalam rawatan air, hanya terdapat 10 loji klor-alkali di Amerika Syarikat yang masih menggunakan membran azbest untuk menghasilkan klorin dan natrium hidroksida. Loji-loji tersebut terletak kebanyakannya di Louisiana dan Texas.

Penggunaan membran azbest telah menurun dan kini hanya menyumbang kira-kira satu pertiga daripada pengeluaran klor-alkali di Amerika Syarikat, kata EPA.

Peraturan EPA akan melarang import azbest untuk penggunaan klor-alkali sebaik sahaja peraturan diterbitkan, tetapi larangan kebanyakan penggunaan lain akan berkuat kuasa dalam tempoh dua tahun.

Larangan penggunaan azbest dalam blok brek medan minyak, brek dan lapisan selepas pasaran dan kit-kit lain akan berkuat kuasa dalam tempoh enam bulan. Larangan kit kertas yang mengandungi azbest akan berkuat kuasa dalam tempoh dua tahun, kecuali kit-kit yang digunakan untuk menghasilkan titanium dioksida dan pemprosesan bahan nuklear. Penggunaan itu akan diluar undang-undang dalam tempoh lima tahun.

Peraturan EPA membenarkan kit kertas yang mengandungi azbest digunakan sehingga 2037 di Tapak Savannah River, Carolina Selatan milik Kementerian Tenaga Amerika Syarikat untuk memastikan pelupusan nuklear selamat dapat diteruskan mengikut jadual, kata EPA.

Scott Faber, naib presiden kanan Kumpulan Alam Sekitar (Environmental Working Group), kumpulan penyokong yang mendesak larangan azbest, memuji tindakan EPA.

“Terlalu lama, penghasil telah dibenarkan menghasilkan, menggunakan dan melepaskan toksik seperti azbest dan tanpa mengambil kira kesihatan kami,” kata Faber. “Terima kasih kepada kepimpinan EPA Biden, hari-hari itu akhirnya berakhir.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.