Eric Nam

Eric Nam tidak takut untuk berkongsi perasaannya. Salah satu lagu dalam album terbarunya, yang dikeluarkan awal bulan ini, berjudul “I Wish I Wasn’t Me.” Muziknya mendedahkan naratif “krisis eksistensial,” kata Nam kepada TIME—satu percubaan, katanya, untuk “membongkar” apa itu bermakna gembira dan dipenuhi. “Kami benar-benar merentasi sepenuhnya dalam spektrum pelbagai momen dan pemikiran yang telah saya alami dalam setahun dua yang lalu.”

Warga Atlanta berusia 34 tahun ini telah menghabiskan lebih daripada satu dekad dalam industri hiburan Korea Selatan dengan melakukan pelbagai perkara, dari menyanyi hingga menjadi hos rancangan TV dan juga berlakon. Tetapi kebanyakannya dia mendapat reputasi daripada menjalankan temu bual dengan bintang Hollywood A-listers dan bintang antarabangsa lain dalam mana Nam meninjau perbualan dengan kecerdasan, introspeksi, dan empati—menjemput selebriti untuk jujur tentang perjuangan mereka sendiri.

Melihat betapa terdedah orang bersedia bila diberi ruang yang betul, Nam, dengan adik-beradiknya Brian dan Eddie, mengasaskan bersama DIVE Studios pada tahun 2019, syarikat podcast dan media yang memberi tumpuan kepada industri K-pop, yang telah lama diganggu dengan isu-isu kesihatan mental. Dua tahun kemudian, mereka mewujudkan Mindset, aplikasi jagaan kendiri yang disasarkan kepada Generasi Z untuk membiarkan mereka mendengar artis terkemuka, seperti ahli SEVENTEEN atau penulis lagu Julia Michaels, bercakap terus terang tentang usaha peribadi mereka untuk kekal sihat mental.

Platform komuniti Nams, yang juga melakukan semakan harian, mempunyai sekitar 750,000 pengguna, dan mengisi jurang bagi banyak daripada masyarakat yang cenderung mengelakkan perbincangan tentang kesihatan mental. Data kerajaan dari 2021 menunjukkan sekitar 16.4% orang Amerika Asia berusia 18 tahun ke atas melaporkan penyakit mental dalam setahun sebelum ini. “Orang Amerika Asia adalah yang paling kurang mungkin mendapatkan rawatan kesihatan mental. Dan apabila mereka berbuat demikian, ia sering pada masa krisis di mana ia sudah terlambat,” kata Nam menyesali.

Industri hiburan—terutamanya di Korea Selatan dan Jepun—telah menghadapi kontroversi berkaitan kesihatan mental sendiri dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Nam teringat dilarang mendapatkan bantuan untuk kebimbangan kesihatan mentalnya oleh label muziknya yang terdahulu, yang bimbang Nam mendedahkan perjuangannya kepada umum boleh membunuh kerjayanya. “Saya fikir K-pop dan Korea sudah menjadi jauh lebih baik,” kata Nam, menunjuk kepada lebih banyak artis mengambil cuti kesejahteraan, tetapi dia menambah bahawa masih banyak yang perlu dilakukan dalam mewujudkan ruang yang lebih selamat, termasuk dalam kalangan peminat—yang terkenal kejam. “Bagaimana kita boleh sampai ke satu titik di mana kita secara kolektif, sebagai budaya, sebagai orang, hanya lebih baik kepada satu sama lain dan mempunyai lebih banyak rahmat?”

Nam mengulangi perkataan “rahmat” beberapa kali sepanjang perbualannya dengan TIME, sebahagiannya kelihatan untuk meredakan kebimbangan sendiri tentang menjadi pendokong kesihatan mental yang baik. Walaupun sedar bahawa usahanya bukan penyelesaian terbaik, bintang K-pop itu berasa lega kerana mengetahui dia memberikan alat kepada orang untuk memulakan perjalanan mereka sendiri ke arah kesejahteraan—tidak kira betapa berbatu atau bertompok permulaannya.

“Tiada seorang pun mempunyai kesihatan mental yang sempurna,” kata Nam. “Saya ada naik turun saya dan saya pasti saya ada kelemahan dan kesilapan saya, tetapi saya hanya perlu memberi diri saya seperti rahmat untuk berkata, ‘Yah, sekurang-kurangnya anda bercakap tentangnya dan cuba memperbaiki situasi untuk begitu ramai orang.’”