1st Elysian Park Love-In, 1967 Attendees

(SeaPRwire) –   Polyamori kelihatan telah meletus ke arus perdana Amerika Syarikat dalam dua dekad yang lalu. Banjir podcast, rancangan TV, buku, dan rencana majalah yang menggambarkan hubungan tiga pihak, hubungan beramai-ramai, dan ujian menunjukkan bilangan rakyat Amerika yang semakin bertambah bersedia untuk meninggalkan monogami.

Suara yang memuji atau meratapi populariti polyamori yang baru ditemui datang daripada sumber yang diramalkan. Walaupun kajian telah menunjukkan bahawa rakyat Amerika Syarikat dari seluruh spektrum politik telah menerima bentuk hubungan bukan monogami yang bersetuju, ia cenderung liberal progresif yang secara terbuka memuji polyamori sebagai revolusi seksual terkini, manakala konservatif menyesali ia sebagai langkah berikutnya dalam lebih daripada setengah abad kemerosotan moral. Namun, menetapkan polyamori dalam sejarah seksual Amerika Syarikat yang lebih lama mendedahkan hubungan yang rumit antara politik dan kebebasan seksual yang menyangkal pengkategorian yang simplistik.

Istilah polyamori dicipta pada awal 1990-an selepas persekutuan etika bukan monogamis datang bersama-sama untuk memberi nama kepada gaya hidup serupa yang banyak daripada mereka amalkan selama dekad. Walaupun kadang-kadang dikelirukan dengan poligami, polyamori berbeza kerana ia cenderung menjadi .

Akarnya polyamori mencapai sekurang-kurangnya satu abad ke Era Progresif, apabila menembusi bandar-bandar utama A.S. “Roaring Twenties” yang menyusul meramalkan revolusi seks pada separuh abad kemudian, apabila peperangan mengenai kawalan kelahiran dan amanah hak sama rata , dan wanita berambut pendek, merokok menjadi simbol kebebasan Amerika.

Zaman antara Perang menekan kebebasan seksual, tetapi dalam cara yang banyak rakyat Amerika Syarikat yang memerlukan dengan rela menerimanya. Janji New Deal tentang kestabilan ekonomi mentafsirkan kebebasan sebagai ketiadaan keperluan. Pertukaran sedemikian datang dengan harga, bagaimanapun, kerana programnya , menguatkuasakan peranan jantina yang 1920-an telah mula menentang. Menjelang 1940-an, ancaman penghapusan nuklear dan penyebaran komunisme tanpa agama memperparah kembalinya ke tradisionalisme seksual, menghasilkan konsensus budaya mengenai perkahwinan dan keluarga yang menoleransi

Tetapi bukan semua rakyat Amerika Syarikat menerima ideal monogami heteroseksual seumur hidup yang disenaraikan dalam keluarga nuklear. Ujian 1948 dan 1953 menyaksikan fasad keseragaman, mendedahkan tahap kepelbagaian seksual yang mengejutkan yang hadir dalam kehidupan peribadi rakyat Amerika. Sementara itu, pelukan budaya mengenai dadah dan promiskuiti meramalkan kontrakultur 1960-an.

Beats tidaklah satu-satunya rakyat Amerika Syarikat yang mengkritik adat resam arus perdana, atau menggunakan kesusasteraan untuk berbuat demikian. Terdapat juga Ayn Rand, penulis novel berketurunan Rusia yang anti-statis yang berazam untuk memusnahkan semua halangan terhadap autonomi peribadi. Rand bermain-main dengan bukan monogami etika, percaya bahawa komitmen beliau dan pelindungnya terhadap falsafah Objektivisme memberikan sanksi untuk keintiman mereka. Walaupun mereka bersetuju, ia membawa kesakitan emosi yang besar kepada kedua-dua pasangan mereka, dan tidak peduli beliau terhadap perasaan semua orang yang terlibat membuatnya tidak mungkin bagi para poliamoris untuk mendakwa beliau sebagai nenek moyang intelektual.

Pautan yang paling jelas antara polyamori dan dua dekad pertama abad ke-20 boleh dikesan melalui pengaruh penulis fiksyen sains terkenal Robert Heinlein. Merujuk kepada dirinya sebagai “anak Torrid Twenties”, Heinlein adalah ikonoklas seksual. Perkahwinan pertamanya pada 1929 dan 1932 kedua-duanya terbuka, dan beliau menghabiskan 1930-an dan 1940-an menghadiri , dan berjalan dalam lingkaran kontrakultur yang termasuk ahli sihir seks dan ahli sains roket Cal Tech dan penulis fiksyen sains rakan sejawat dan pengasas Scientology .

Walaupun beliau seorang liberal New Deal sepanjang 1930-an, ancaman perang nuklear menggalakkan Heinlein, mendorong beliau ke arah elitisme kanan sayap anti-komunis yang pesaingnya dituduh bersempadan dengan . Temanya sedemikian paling jelas dilihat dalam novel kurang dikenali beliau menyokong persenjataan nuklear Amerika dan dalam novel terkenal beliau 1959, Starship Troopers.

Ideologi Heinlein tidak banyak mengurangkan promosi beliau terhadap idea seks yang menyalahi tabiat. Jika apa-apa, ia menguatkan idea bahawa kebebasan seks harus dilindungi sebagai hak peribadi. Beliau meratapi monogami dan monoteisme sebagai dua lembu suci tamadun barat dan terus mengambil sasaran kedua-duanya dalam novelnya. Pengklimaksan usaha sedemikian adalah novel 1961 beliau Stanger in a Strange Land. Novel itu, yang mengikuti manusia yang dibesarkan di Mars yang kembali ke Bumi dan memulakan gereja yang menolak cemburu demi cinta bebas ritual, tidak mengambil masa yang lama untuk menjadi popular dalam kontrakultur 1960-an.

Banyak dalam kontrakultur memilih untuk keluar daripada politik. Gerakan anti-perang cenderung menarik mereka yang cenderung secara politik ke arah . Tetapi terdapat yang lain, seperti pelajar universiti Tim Zell, yang percaya kebebasan seks dan kerajaan kecil berkait. Pada tahun 1967, Zell mengasaskan gereja cinta bebas di St. Louis berdasarkan novel Heinlein. Sebelum itu, Zell dan kawan-kawannya telah menjadi pengikut Rand, dan surat khabar awal mereka mengejek sosialis kampus sambil mempromosikan Barry Goldwater sebagai calon presiden yang paling sesuai untuk memelihara kebebasan Amerika. Semasa awal 1970-an Zell mengikat idea Heinlein dengan libertarianisme Randian, menghasilkan majalah, Green Egg, yang menetapkan rayuan rohani untuk melepasi ikatan monogami yang terbatas bersama-sama dengan rencana mengenai anarko-kapitalisme. Pada tahun 1990, isteri Zell, Morning Glory, akan pergi untuk mencipta istilah “poliamori” dalam halaman majalah itu.

Gereja Zell tidak satu-satunya pra-poli yang dipengaruhi Heinlein dengan cenderung konservatif. Juga berpengaruh adalah Kerista Komun, yang berkembang biak terlebih dahulu di New York semasa 1960-an dan kemudian di San Francisco sepanjang 1970-an dan 1980-an. Komun itu paling dikenali dalam lingkaran poli sebagai asal konsep “polifidelitous”, konsep bahawa keintiman antara lebih daripada dua orang adalah diterima jika ia kekal dalam kumpulan tertutup.

Keristans percaya bahawa seks dan kapitalisme adalah kedua-duanya penting untuk mencipta utopia global. Mereka fikir jika mereka boleh mengulangi kumpulan polifidelitous yang berjaya secara kewangan di seluruh dunia, mereka boleh menghalang dunia ketiga daripada propaganda Soviet, menghalang penyebaran komunisme. Mengelarkan diri mereka “Hip Right”, mereka memutuskan hubungan dengan sesiapa yang mempersoalkan devosi bersama mereka kepada kapitalisme dan perkahwinan kumpulan. Sebelum ia dibubarkan pada 1991, komun itu menjadi , menjana puluhan juta jualan. Ahli yang tidak puas hati kemudian menyebarkan banyak idea Kerista ke dalam kosa kata poliamori.

Peralihan konservatif 1980-an banyak melakukan . Tetapi ia adalah dalam iklim konservatif ini bahawa faksi poli berbeza bersatu. Ini terutamanya mula menganjurkan secara terbuka, mencetak surat khabar berita, merancang persidangan, dan membuat penampilan media.

Tetapi dalam berbuat demikian, mereka menolak versi lama 1960-an cinta bebas sebagai hedonisme yang mahu. Sebaliknya, mereka belajar berbahasa Reagan, mendakwa bahawa apabila berakar umbi dalam komitmen, bukan monogami etika tidak bertentangan dengan nilai keluarga. Sebenarnya, ia memusatkan keluarga, menyediakan kestabilan emosi dan kewangan yang lebih besar pada zaman yang semakin dilanda ketidakpastian politik dan ekonomi. Atau seperti yang dinyatakan oleh Ryam Nearing, pengasas bersama pertubuhan bukan untung poliamori yang berpengaruh , pada tahun 1984, hubungan berpasangan berganda yang komited adalah sama dengan hubungan monogami dalam bahawa mereka ditandai oleh kegembiraan dan ujian menguruskan kerjaya, penjagaan anak, rohani, dan perkongsian aset. Apa yang mereka tawarkan yang monogami tidak boleh ialah “keselamatan ekonomi yang jauh lebih besar, dan peningkatan dalam ibu bapa dan model yang mencintai.” Bagi Nearing, bukan monogami etika bermakna “intimasi tanpa isolasi pasangan nuklear, kepelbagaian tanpa kecetekan.” Lebih-lebih lagi, mereka yang benar-benar komited kepada kebebasan yang diberikan oleh kerajaan terhad tidak mempunyai asas untuk menafikan persatuan sedemikian.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow) 

Ahli aktivis poli 1980-an dan awal 1990-an tidak memberikan perubahan serta-merta. Ia tidak akan menjadi sehingga permulaan abad ke-21 bahawa polyamori mula menerima . Pada masa itu, bagaimanapun, telah mempolarisasikan perbahasan Amerika dan ingatan. Tetapi polarisasi sedemikian mengaburi politik di kalangan poliamoris. Ia juga mengaburi sejarah Amerika Syarikat yang lebih kompleks tentang kebebasan seksual yang membantah, di mana salah satu yang paling