Low angle view of three young people using mobile phones outdoors

(SeaPRwire) –   Aplikasi Meta iaitu Facebook dan Instagram telah mengalami kesukaran teknikal pagi ini, menghalang ratusan ribu pengguna daripada mengakses platform-platform tersebut.

Pengguna membanjiri untuk membincangkan isu ini di X, dengan banyak yang mengatakan bahawa mereka telah log keluar dari akaun mereka dan tidak dapat log masuk semula, menyebabkan “Facebook & Instagram” menjadi tajuk perbincangan utama di platform media sosial yang dahulunya dikenali sebagai Twitter.

“Kami sedar orang ramai mengalami kesukaran mengakses perkhidmatan kami. Kami sedang menangani masalah ini,” kata jurucakap Meta Andy Stone di X pada pukul 7:52 pagi Masa Pasifik.

Downdetector melaporkan lebih 550,000 aduan gangguan Facebook sekitar pukul 7:30 pagi PT. Daripada pengguna Facebook yang melaporkan isu dengan aplikasi itu, 76% mengatakan mereka mengalami masalah log masuk, 16% mereka mengalami masalah dengan aplikasi, dan 8% mengalami masalah dengan laman web, mengikut Downdetector.

Lebih 90,000 pengguna Instagram juga melaporkan gangguan pada masa kira-kira sama.

Meta tidak membalas permintaan untuk komen.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.