Sickle cell anemia

(SeaPRwire) –   Baru 11 tahun yang lalu saintis mula menjelaskan cara baru untuk menyunting gen, dipanggil , dalam . Penemuan ini begitu merubah permainan sehingga pasangan ini dianugerahkan Hadiah Nobel dalam Fisiologi atau Perubatan pada tahun 2020 kerana bagaimana ia boleh mengubah cara penyakit genetik dirawat. Kini, pada 8 Disember, Agensi Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) meluluskan rawatan pertama negara berdasarkan teknologi ini.

Dalam dunia perubatan, ini adalah kelajuan kilat. “Ini hebat,” kata Doudna, profesor kimia dan biologi molekul dan sel di Universiti California, Berkeley. “Sangat menggalakkan melihat betapa cepat, dan sebenarnya dengan selamat dan berkesan, rawatan ini diberikan kepada manusia.”

United Kingdom telah meluluskan rawatan CRISPR, dipanggil exa-cel (jenama: Casgevy), daripada Vertex Pharmaceuticals dan CRISPR Therapeutics (yang diasaskan bersama oleh Charpentier), untuk merawat orang dengan penyakit sel sabit dan talasemia beta. Orang yang dilahirkan dengan sel darah yang tidak normal secara genetik. Dalam kes penyakit sel sabit, mutasi dalam gen yang mengkodkan hemoglobin boleh menyebabkan sel darah membentuk bentuk sabit, berbanding sfera, dan menyumbat saluran darah kecil, menyebabkan episod kesakitan yang boleh membahayakan nyawa dan risiko strok yang lebih tinggi. Pesakit dengan talasemia beta membangunkan anemia yang teruk sehingga ia boleh merosakkan organ. Kedua-dua keadaan memerlukan pemindahan darah seumur hidup dan berulang kali. CRISPR boleh meningkatkan populasi sel darah sihat dalam kedua-dua kumpulan pesakit.

Agensi itu juga meluluskan terapi gen lebih tradisional yang lain untuk penyakit itu: lova-cel (jenama: Lygenia) daripada bluebird bio, memberi pesakit sel sabit dua cara baru yang kuat untuk mengawal serangan yang menyakitkan dan menyakitkan yang menjadi ciri penyakit mereka.

“Terapi gen memegang janji menyampaikan rawatan yang lebih terarah dan berkesan, terutamanya bagi individu dengan penyakit langka di mana pilihan rawatan semasa terhad,” kata Dr. Nicole Verdun, pengarah pejabat produk terapeutik di Pusat Penilaian Biologik FDA, dalam kenyataan mengumumkan kelulusan.

Bagaimana exa-cel dan lova-cel berfungsi

CRISPR adalah terapi yang sesuai untuk keadaan ini kerana ia melibatkan menyunting gen yang terubahsuai dalam rawatan satu kali yang boleh membawa kepada kesihatan berfungsi. Doktor mengeluarkan sel tunjang darah, yang menghasilkan seluruh populasi sel darah dan imun badan, dari sum-sum tulang pesakit, kemudian menumbuhkan sel-sel itu di makmal. Kemudian, mereka menyunting gen dalam sel-sel itu untuk meningkatkan pengeluaran hemoglobin fetal, yang mampu membawa lebih banyak oksigen berbanding hemoglobin dewasa tetapi biasanya hilang selepas kelahiran.

Para penyelidik mencari cara untuk meningkatkan kepekatan hemoglobin fetal selepas mereka mengetahui bahawa kira-kira 10% daripada semua orang secara semula jadi terus menghasilkan hemoglobin fetal sepanjang kehidupan dewasa mereka dan kekal sihat. Di kalangan mereka, orang yang juga menghidap penyakit sel sabit kelihatan mempunyai bentuk yang lebih ringan. Teori mereka adalah bahawa peningkatan jumlah hemoglobin fetal dalam darah boleh membantu sel darah sihat bersaing dengan versi yang sakit dan mengurangkan secara mendadak peluang bahawa sel-sel sakit akan bersambung dan menyumbat saluran darah kecil. Ini menjadi asas exa-cel.

Exa-cel melakukan ini dengan menggunakan CRISPR untuk menyasarkan gen yang menghentikan hemoglobin fetal. “Ia seperti menghapuskan isyarat berhenti dan membenarkan lalu lintas – dalam kes ini, hemoglobin fetal – untuk terus ke hadapan di jalan,” kata Dr. Sharl Azar, pengarah perubatan pusat rawatan penyakit sel sabit menyeluruh di Hospital Umum Massachusetts.

Lova-cel menggunakan virus yang dimodifikasi yang tidak boleh menyebabkan penyakit untuk memperkenalkan gen baru untuk hemoglobin yang meniru versi sihat, dengan ciri anti-sakit tambahan. Sel-sel sakit cenderung membentuk rantai panjang dan kaku yang boleh menyumbat saluran dan memicu kesakitan, tetapi hemoglobin lova-cel “memecahkan rantai sehingga mereka tidak membentuk batang panjang lagi,” kata Rich Colvin, ketua pegawai perubatan di bluebird. Hasil akhirnya ialah pesakit mempunyai lebih banyak sel darah sihat dan tidak sakit sehingga mereka menyebabkan penyumbatan yang kurang meresahkan.

Keputusan FDA

Dalam membuat keputusannya mengenai exa-cel, FDA mengkaji kajian 31 pesakit penyakit sel sabit yang mengalami penyumbatan berulang di saluran darah mereka. Selepas menerima exa-cel, 29 tidak mengalami serangan sedemikian selama setahun. Walaupun belum jelas berapa lama kesan itu akan berterusan, pakar berharap keputusan awal ini bermakna kebebasan yang lebih lama, dan mungkin seumur hidup, daripada lawatan hospital dan episod yang menyakitkan. Untuk lova-cel, agensi melihat kajian melibatkan 32 pesakit; 28 tidak mengalami sebarang serangan semasa tempoh kajian dua tahun.

Agensi itu juga mempertimbangkan kesan sampingan yang mungkin. Dalam kes CRISPR, yang paling berbahaya ialah penyuntingan luar sasaran, di mana CRISPR mengubah gen yang salah atau mengubah gen yang boleh mencetuskan sel untuk mula membahagi di luar kawalan ke dalam tumor. Setakat ini, pesakit yang menerima terapi itu tidak mengalami kesan sampingan ini atau yang lain yang serius. Dengan lova-cel, salah satu kebimbangan terbesar ialah di mana gen untuk hemoglobin sihat dimasukkan; Colvin menyatakan bahawa kajian sehingga kini menunjukkan bahawa gen itu dimasukkan sehingga tiga kali dalam sel tunggal, yang tidak kelihatan mencetuskan sel untuk mula membahagi dengan tidak normal. Tetapi “hanya masa akan menentukan sama ada kami sebenarnya telah menyebabkan lebih banyak kerosakan berbanding kebaikan dengan melakukan pengubahsuaian genetik ini,” kata Dr. Markus Mapara, pengarah program transplant tulang sum-sum dewasa dan sel terapi di Universiti Columbia, yang telah menjalankan beberapa ujian terapi gen dan telah berunding untuk CRISPR Therapeutics.

Rawatan satu kali, tetapi jalan yang berat

Walaupun rawatan ini boleh mengubah hidup, rawatan itu adalah proses yang berat dan memakan masa berbulan-bulan. Kedua-dua prosedur melibatkan hampir setahun ujian dan prosedur yang invasif, termasuk pemindahan tulang sum-sum. “Ini bukan untuk yang lemah hati,” kata Dr. Monica Bhatia, pengarah program pemindahan sel tunjang pediatrik di Universiti Columbia. Untuk layak untuk mana-mana terapi, orang perlu berusia lebih 12 tahun dan mengalami episod penyumbatan berulang akibat penyakit sel sabit.

Langkah pertama ialah siri pemindahan darah pertukaran, di mana beberapa sel sabit digantikan dengan sel sihat. Prosedur luar rawat, yang berlangsung selama tiga hingga empat bulan, sementara mengurangkan radang dan risiko penyumbatan dan serangan sebelum rawatan.

Setelah tahap sel sabit telah menurun cukup rendah, pesakit dirawat di hospital supaya doktor boleh mengumpulkan cukup sel tunjang darah mereka untuk diedit dengan CRISPR atau diubahsuai untuk menghasilkan hemoglobin sihat, dan diinfus semula kepada pesakit. Kerana tulang sum-sum pesakit sel sabit tidak sekuat orang sihat, ini mungkin memerlukan beberapa siklus pengeluaran, dan beberapa pesakit mungkin tidak dapat menghasilkan cukup untuk memenuhi syarat untuk rawatan, kata Mapara.

Jika doktor dapat memulihkan cukup sel tunjang, mereka dihantar ke makmal Vertex dan bluebird, di mana saintis melaksanakan penyuntingan CRISPR, yang boleh mengambil lapan hingga 12 minggu, atau terapi gen supaya sel-sel boleh mula menghasilkan hemoglobin sihat.

Setelah sel-sel CRISPR atau terapi gen siap, pesakit menerima kemoterapi dos tinggi untuk mengeluarkan tulang sum-sum sedia ada mereka dan memberi ruang untuk sel-sel yang diedit baru-baru ini, yang kemudian akan menabur populasi sel darah dan imun sihat. Kemoterapi ini mungkin bahagian paling mencabar seluruh prosedur – bahkan lebih sukar dan beracun, berbanding exa-cel atau lova-cel itu sendiri. Ia juga boleh menyakitkan. “Saya memberitahu pesakit saya bahawa pada skala sifar hingga 10, kemoterapi dos tinggi ini hampir sembilan atau 10,” kata Bhatia.

Tiga hingga empat hari selepas kemoterapi, pesakit akhirnya menerima infusi sel-sel CRISPR atau terapi gen. Kemudian, empat hingga enam minggu di hospital lagi apabila doktor memantau mereka untuk jangkitan dan menilai seberapa cepat sel darah sihat muncul.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Harapan baru

Walaupun prosedurnya rumit, ia mungkin akan berbaloi untuk kebanyakan pesakit, kerana ia boleh membebaskan mereka daripada serangan yang menyakitkan dan secara efektif menyembuhkan penyakit mereka. Dalam pendapat Bhatia,