Ubat-ubatan untuk penurunan berat badan telah mendominasi tajuk berita dalam setahun kebelakangan ini, dan kini terdapat ubat baru yang mungkin paling berkesan sehingga kini.

Pada 11 November, Agensi Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) meluluskan tirzepatide (yang akan dijual di bawah nama jenama Zepbound), untuk merawat berat badan berlebihan dan kegemukan. Dibuat oleh Eli Lilly and Co., ubat ini sudah diluluskan, dalam dos berbeza, untuk diabetes jenis 2, sebagai Mounjaro, dan keberkesanannya ke atas pesakit itu sebahagiannya disebabkan kesan penurunan berat badannya.

Kira-kira 70% rakyat Amerika berat badan berlebihan, dengan indeks jisim badan (BMI) antara 27 hingga 30, atau gemuk, dengan BMI melebihi 30—yang meningkatkan risiko pelbagai masalah kesihatan lain, termasuk penyakit jantung, diabetes, osteoartritis dan lebih banyak lagi. Namun demikian, sebenarnya tidak ada ubat yang berkesan untuk merawat kegemukan. Sejak diluluskan pada 2021, semaglutide, dibuat oleh Novo Nordisk dan dijual sebagai Wegovy, telah membantu cukup ramai orang menurunkan berat badan secara signifikan sehingga menyebabkan lebih banyak doktor melihat berat badan berlebihan dan kegemukan sebagai keadaan kronik, serupa dengan tekanan darah tinggi, diabetes, dan kolesterol tinggi, semuanya dirawat dengan ubat-ubatan.

Lilly mengemukakan kajian kepada FDA menunjukkan bahawa tirzepatide membantu orang yang berat badan berlebihan atau gemuk dan tidak menghidap diabetes untuk menurunkan kira-kira 18% berat badan berbanding orang yang menerima plasebo. Dalam kajian terdahulu, mereka yang menghidap diabetes kehilangan purata kira-kira 12% berat badan. (Bandingan, orang tanpa diabetes kehilangan purata kira-kira 15% dalam ujian semaglutide.)

Itu mungkin tidak kedengaran banyak, tetapi ia masih lebih daripada orang biasanya kehilangan dengan menukar diet dan senaman sahaja, yang biasanya menyebabkan penurunan berat badan dalam peratusan digit tunggal. Itulah sebabnya pakar obesiti mengatakan ubat-ubatan ini boleh mewakili titik perubahan dalam pengurusan berat badan.

Pesakit menyuntik Zepbound sekali seminggu dalam dos yang semakin meningkat selama sehingga 20 minggu untuk mencapai dos maksimum 15 mg. FDA menyatakan ubat itu boleh menyebabkan kesan sampingan seperti mual, muntah, kehilangan rambut, dan refluks; dalam kajian haiwan, ubat itu dikaitkan dengan tumor tiroid tetapi tidak jelas sama ada risiko yang sama berlaku pada manusia, jadi agensi itu memberi amaran bahawa orang dengan sejarah kanser tiroid tidak boleh mengambil ubat itu.

Tirzepatide termasuk dalam kumpulan ubat yang meniru incretins, yang merupakan hormon yang dikeluarkan usus sebagai tindak balas kepada makanan. Incretins memberi isyarat kepada sel-sel pankreas untuk mengeluarkan insulin, yang memecahkan glukosa dalam makanan dan membantu mengawal glukosa dalam darah. Tanpa incretins yang mencukupi, tahap gula darah boleh meningkat, yang menyumbang kepada penambahan berat badan, diabetes, dan pelbagai keadaan metabolik lain. Walaupun para saintis mengetahui sejak kira-kira 50 tahun lalu bahawa incretins melaksanakan fungsi ini, mereka tidak dapat meniru hormon sebagai rawatan, kerana ia terlalu singkat jangka hayatnya, kata Dr. Daniel Skovronsky, ketua saintis perubatan dan presiden Makmal Penyelidikan Lilly, yang terlibat dalam pasukan yang membangunkan tirzepatide. Selama dekad, para saintis Lilly, bersama-sama dengan yang lain dalam industri farmaseutikal, bekerja untuk mencari cara menstabilkan dan memanjangkan jangka hayat incretins dalam badan. Selepas bertahun-tahun eksperimen dengan pelbagai incretins pada tikus, Skovronsky dan pasukannya mendapati bahawa menggabungkannya boleh meningkatkan kawalan glukosa dan berat badan. Tirzepatide merupakan gabungan dua incretins paling berkesan: glucagon-like peptide 1 (GLP-1) dan glucose dependent insulinotropic polypeptide (GIP). Ia merupakan ubat penurunan berat badan tindakan ganda pertama jenisnya. (Semaglutides, termasuk Ozempic dan Wegovy, menyasarkan incretin tunggal, GLP-1).

Pergabungan itu terbukti sangat berkesan. Dalam kajian keselamatan tirzepatide pertama, yang melibatkan bilangan pesakit diabetes jenis 2 kecil, pasukan itu sudah melihat penurunan berat badan yang ketara sekitar 12% hingga 13% berat badan di kalangan pesakit. Jadi pada tahun 2016, apabila kajian lebih besar selesai dan menunjukkan penurunan berat badan dramatik kira-kira 12% hingga 13% berat badan di kalangan pesakit, beliau berkata “Saya tidak terkejut, kerana saya ingat, ‘Ini tepat apa yang saya ramal dari kajian haiwan.’ Saya benar-benar gembira untuk maju tirzepatide ke hadapan bukan sahaja untuk diabetes jenis 2 tetapi juga untuk pengurusan berat badan kronik atau obesiti.”

Berdasarkan keputusan itu, ubat itu akhirnya dilancarkan enam tahun kemudian pada tahun 2022, untuk orang dengan diabetes jenis 2, pembangunan terpantas dalam sejarah syarikat itu. Memandangkan kesan dramatik ubat itu terhadap berat badan, Lilly memutuskan untuk mengkaji dan mengejar kelulusan FDA untuk pesakit berat badan berlebihan dan mereka yang gemuk juga. Akhirnya, FDA tidak meluluskan ubat itu sebagai pilihan penurunan berat badan untuk orang yang mahu menurunkan berat badan sedikit. Doktor boleh mengenakan ubat itu hanya untuk orang yang berat badan berlebihan, dengan BMI antara 27 hingga 30, jika mereka mempunyai sekurang-kurangnya satu faktor risiko tambahan yang berkaitan dengan berat badan berlebihan mereka, seperti tekanan darah tinggi atau kolesterol tinggi, atau untuk sesiapa dengan BMI 30 atau lebih, yang dianggap gemuk.

Pasaran untuk ubat sebegini adalah besar, tentu sahaja, tidak hanya di Amerika Syarikat tetapi di seluruh dunia, di mana kira-kira separuh penduduk global dijangka berat badan berlebihan atau gemuk dalam dekad akan datang. Dalam perbualan dengan TIME beberapa minggu sebelum kelulusan, Ketua Eksekutif Lilly Dave Ricks berkata bahawa merawat obesiti juga boleh menghasilkan penjimatan kos besar bagi sistem penjagaan kesihatan, yang kini sedang merawat akibat mahal obesiti—daripada penyakit jantung dan diabetes kepada penyakit buah pinggang dan masalah sendi. “Berat badan berlebihan dan obesiti merupakan beban besar ke atas kos penjagaan kesihatan di negara ini, menyumbang lebih $400 bilion dalam kos langsung, dan lebih $1 trilion dalam kos tidak langsung,” katanya.

Kelulusan FDA terhadap tirzepatide, mengikuti kelulusan semaglutide pada 2021, memberikan doktor dan pesakit dua ubat paling berkuasa sehingga kini untuk merawat penurunan berat badan. Memiliki bentuk farmasi ubat penurunan berat badan yang berkesan mungkin membantu doktor, pesakit dan, yang paling penting, syarikat insurans untuk mengakui obesiti sebagai masalah perubatan kronik, berbanding akibat pilihan gaya hidup yang buruk. Terdapat bukti bahawa ubat itu boleh menyokong perubahan diet dan senaman; dalam kajian Lilly terhadap orang yang berat badan berlebihan atau gemuk tetapi tidak menghidap diabetes yang mengambil Zepbound, mereka yang mula-mula dengan diet dan senaman sahaja dan kehilangan purata 6.9% berat badan, dan kemudian menambah ubat itu kehilangan tambahan 21% berat badan selama 72 minggu, berbanding kumpulan plasebo yang purata kembali menambah 3.3% berat badan.

Dos Zepbound sepatutnya tersedia dalam minggu-minggu akan datang di farmasi, eksekutif syarikat berkata semasa taklimat selepas kelulusan. Tetapi akses masih mungkin menjadi cabaran bagi sesetengah orang. Zepbound akan menelan kos 20% kurang daripada pesaing utamanya Wegovy bagi mereka dengan liputan insurans, tetapi kedua-dua ubat itu kekal mahal, kira-kira $1,000 untuk bekalan sebulan, dan bukan semua penanggung insurans menampung rawatan obesiti. Lilly mengumumkan mereka yang polisi insurans tidak menampung rawatan anti-obesiti layak mendapat diskaun 50%.