(SeaPRwire) –   NEW YORK – Iris Apfel, pakar tekstil, pereka dalaman dan selebriti fesyen yang terkenal dengan gaya yang eksentriknya, telah meninggal dunia. Beliau berusia 102 tahun.

Kematiannya disahkan oleh ejennya, Lori Sale, yang memanggil Apfel “luar biasa.” Tiada sebab kematian diberikan. Ia juga diumumkan di laman Instagramnya yang disahkan pada hari Jumaat, yang sehari sebelumnya telah menyambut ulang tahun 102 setengahnya pada Hari Lompat.

Lahir pada 29 Ogos 1921, Apfel terkenal dengan pakaiannya yang tidak mengikut arus, menarik perhatian, dengan mencampur haute couture dan aksesori perhiasan berukuran besar. Gaya klasik Apfel mungkin akan menggabungkan boa bulu dengan gelang dan kalung berbentuk biji besar, jaket yang dihiasi dengan kraftangan Native American.

Dengan kacamatanya yang bulat besar berbingkai hitam, lipstik merah terang dan rambut putih pendeknya, dia selalu menarik perhatian di setiap pameran fesyen yang dia hadiri.

Gayanya menjadi tumpuan pameran muzium dan filem dokumentari, “Iris,” diarahkan oleh Albert Maysles.

“Saya tidak cantik, dan saya tidak akan pernah cantik, tetapi ia tidak penting,” katanya sekali. “Saya mempunyai sesuatu yang jauh lebih baik. Saya mempunyai gaya.”

Apfel menikmati kemasyhuran pada usia lanjut di media sosial, mengumpulkan hampir 3 juta pengikut di Instagram, di mana profilnya menyatakan: “Lebih baik lagi & Kurang adalah membosankan.” Di TikTok, dia menarik 215,000 pengikut ketika memberi nasihat tentang fesyen dan gaya dan mempromosikan kolaborasi terbarunya.

“Menjadi gaya dan menjadi fesyen adalah dua perkara yang sangat berbeza,” katanya dalam satu video TikTok. “Anda boleh dengan mudah membeli diri anda menjadi fesyen. Gaya, saya fikir ada dalam DNA anda. Ia membayangkan keaslian dan keberanian.”

Dia tidak bersara, berkata kepada “Today”: “Saya fikir bersara pada mana-mana umur adalah nasib lebih buruk daripada mati. Hanya kerana satu nombor muncul tidak bermakna anda perlu berhenti.”

“Bekerja bersamanya adalah penghormatan seumur hidup. Saya akan merindui panggilan hariannya, selalu disambut dengan soalan yang familiar: “Apa yang ada untuk saya hari ini?,” kata Sale dalam kenyataan. “Kesaksian kepada hasrat tak terpuaskannya untuk bekerja. Dia adalah seorang perintis dalam setiap erti kata itu. Dia melihat dunia melalui kanta yang unik – yang disokong di atas hidungnya.”

Apfel adalah pakar tentang tekstil dan kain antik. Beliau dan suaminya Carl memiliki syarikat pembuatan tekstil, Old World Weavers, dan mengkhususkan diri dalam kerja pemulihan, termasuk projek di Rumah Putih di bawah enam presiden AS yang berbeza. Pelanggan terkenal Apfel termasuk Estee Lauder dan Greta Garbo.

Kemasyhuran Apfel meledak pada tahun 2005 apabila Institut Kostum Metropolitan Museum of Art di Bandar Raya New York menganjurkan pameran tentang beliau bertajuk “Rara Avis”, Latin untuk “burung langka.” Muzium itu menggambarkan gaya beliau sebagai “lucu dan eksentrik secara berani.”

Keaslian beliau biasanya terserlah dalam campurannya tentang fesyen tinggi dan rendah – haute couture Dior dengan temuan pasar loak, pakaian upacara gereja abad ke-19 dengan seluar reptilia Dolce & Gabbana.

Muzium itu menyatakan “kombinasi bertingkat” beliau melanggar “konvensi estetik” dan “walaupun pada yang paling ekstrem dan barok” mewakili “kemodenan grafik yang berani.”

Peabody Essex Museum di Salem, Massachusetts, adalah antara beberapa muzium di seluruh negara yang menganjurkan versi pelancongan pameran itu. Kemudian Apfel memutuskan untuk menyumbangkan beratus-ratus koleksinya – termasuk gaun couture – kepada Peabody – untuk membantu mereka membina apa yang dipanggilnya “koleksi fesyen yang hebat.” Muzium Gaya Hidup & Fesyen berhampiran rumah musim sejuk Apfel di Palm Beach, Florida, juga merancang galeri khas untuk mempamerkan barang dari koleksi Apfel.

Apfel dilahirkan di Bandar Raya New York kepada Samuel dan Sadye Barrel. Ibunya memiliki butik.

Kemasyhuran Apfel pada tahun-tahun kemudian termasuk muncul dalam iklan untuk jenama seperti M.A.C. kosmetik dan Kate Spade. Beliau juga mereka jenama aksesori dan perhiasan untuk Home Shopping Network, bekerjasama dengan H&M untuk koleksi pakaian, perhiasan dan kasut berwarna terang yang habis dijual dalam masa beberapa minit, melancarkan barisan kosmetik dengan Ciaté London, koleksi kacamata dengan Zenni dan bekerjasama dengan Ruggable untuk perabot lantai.

Dalam temubual 2017 dengan AP pada usia 95 tahun, beliau berkata pereka kegemarannya termasuk Ralph Rucci, Isabel Toledo dan Naeem Khan, tetapi tambah: “Saya mempunyai begitu banyak, saya tidak perlu mencari.” Apabila diminta nasihat fesyennya, beliau berkata: “Setiap orang harus mencari cara sendiri. Saya sangat menggalakkan individualiti. Saya tidak suka tren. Jika anda dapat mempelajari siapa diri anda dan bagaimana rupa anda dan apa yang anda boleh tangani, anda akan tahu apa yang perlu dilakukan.”

Beliau memanggil dirinya “ikon kebetulan”, yang menjadi tajuk buku yang diterbitkannya pada tahun 2018 dipenuhi kenangannya dan renungan gaya beliau. Pujian kepada Apfel banyak, daripada Boneka Barbie menyerupai beliau kepada t-shirt, kacamata, karya seni dan boneka.

Suami Apfel meninggal dunia pada tahun 2015. Mereka tidak mempunyai anak.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.