(SeaPRwire) –   KUALA LUMPUR, Malaysia — Pengarah dan penerbit filem Malaysia yang diharamkan yang menjelajah kehidupan selepas kematian telah didakwa Rabu dengan menyinggung perasaan keagamaan orang lain dalam prosiding jenayah yang jarang berlaku terhadap pembikin filem, dikecam oleh pengkritik sebagai serangan ke atas kebebasan bersuara.

Mohamad Khairianwar Jailani, pengarah dan penulis skrip sama-sama Mentega Terbang, dan penerbit Tan Meng Kheng tidak bersalah atas tuduhan “berniat sengaja mencederakan perasaan keagamaan orang lain” melalui filem bebas bajet rendah itu. Jika didapati bersalah, mereka boleh dihukum penjara selama setahun, didenda atau kedua-duanya.

Peguam bela N. Surendran berkata dua orang itu percaya tuduhan itu “tidak munasabah dan tidak perlembagaan” kerana ia melanggar hak mereka kepada kebebasan bersuara. “Setakat kami prihatin, ini adalah tuduhan tanpa asas dan kami akan mencabar tuduhan-tuduhan itu di mahkamah,” katanya.

Filem itu, yang memulakan penampilan pertamanya di festival filem serantau pada 2021, berkisar tentang seorang gadis Muslim muda yang menjelajahi agama-agama lain untuk menentukan di mana ibunya akan pergi apabila dia mati. Adegan yang membangkitkan kemarahan orang Islam termasuk adegan yang menunjukkan gadis itu ingin makan babi, yang dilarang dalam Islam, dan berpura-pura minum air suci, dan bapanya menyokong keinginannya untuk meninggalkan Islam. Ia juga menimbulkan ancaman maut terhadap Khairianwar.

Filem itu secara ringkas ditayangkan di platform penstriman Hong Kong pada tahun lepas sebelum ia dikeluarkan. Kementerian Dalam Negeri mengharamkan filem itu pada September lepas tanpa memberikan sebarang sebab. Kedua-dua pembikin filem itu menyaman kerajaan membantah keputusan kerajaan sebelum mereka didakwa.

Isu kaum dan agama adalah isu-isu yang sensitif di Malaysia. Orang Melayu etnik membentuk dua pertiga daripada 33 juta penduduk negara dan mestilah Muslim, dengan kemurtadan dianggap sebagai dosa. Terdapat juga minoriti Cina dan India yang besar yang beragama Buddha, Hindu dan Kristian.

Pengkritik mengatakan konservatisme keagamaan telah meningkat di Malaysia, selepas pakatan Melayu-Islam yang berpengaruh memenangi keuntungan kuat dalam pilihan raya umum November 2022.

Human Rights Watch menuduh kerajaan Perdana Menteri Anwar Ibrahim mengambil tindakan undang-undang terhadap dua pembikin filem itu untuk memenangi sokongan politik orang Melayu.

“Jenis pengampuan politik kasar ini yang mengorbankan hak asasi manusia ini tepat jenis perkara yang Anwar tuduh kerajaan terdahulu melakukannya apabila beliau berada dalam pembangkang – tetapi kini beliau mengubah nada selepas mengambil kuasa secara munafik, dan menggunakan penapisan dan penganiayaan yang sama,” kata Timbalan Pengarah Asia Phil Robertson.

“Kerajaan harus mengubah arah, mengekalkan prinsip hak asasi manusia, segera mengarahkan pendakwa untuk menarik balik tuduhan bodoh dan menyalahi hak ini, dan mengangkat larangan terhadap filem Mentega Terbang,” katanya.

Mahkamah Rabu juga melarang kedua-dua pembikin filem itu daripada membuat kenyataan tentang kes sepanjang perbicaraan dan memerintahkan mereka melaporkan diri kepada polis setiap bulan.

Khairianwar telah berkata ini mungkin kali pertama seorang pembikin filem telah didakwa jenayah di negara ini.

“Saya kecewa jika ini adalah cara untuk menutup mulut para pengisah dan bimbang ia akan menyebabkan lebih ramai pengisah berhenti bercerita kerana takut prosiding,” kata Khairianwar kepada portal berita dalam talian Free Malaysia Today sehari sebelum didakwa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.