Finnair weight

(SeaPRwire) –   Pengangkut udara kebangsaan Finland, Finnair, mengumumkan minggu ini bahawa mereka akan meminta penumpang supaya secara sukarela menimbang diri mereka bersama bagasi mereka di lapangan terbang utama negara itu di Helsinki. Maklumat yang dikumpul itu akan kekal sebagai maklumat tanpa nama, dan akan digunakan untuk membantu dengan pengiraan jumlah kargo syarikat penerbangan itu.

Finnair kini menggunakan anggaran berat purata orang untuk menentukan pengiraan imbangan pesawat. Maklumat ini amat penting untuk menentukan bahawa pesawat itu kekal di bawah berat maksimum yang ditetapkan yang diperlukan untuk penerbangan yang selamat 

Pihak berkuasa kerajaan mewajibkan Finnair supaya mengemas kini anggaran ini setiap lima tahun, dan Finnair berkata bahawa ia akan menggunakan maklumat yang dikumpul daripada penumpang sukarela pada bulan Februari dan April-Mei tahun ini untuk mengemas kini anggarannya.

“Kami mencatat jumlah berat dan maklumat latar belakang pelanggan dan bagasi pegang mereka, tetapi kami tidak meminta nama atau nombor tempahan sebagai contoh. Hanya ejen khidmat pelanggan yang bekerja di tempat pengukuran dapat melihat jumlah berat, jadi anda boleh mengambil bahagian dalam kajian ini dengan senang hati,” Satu Munnukka, Ketua Proses Darat di Finnair, berkata dalam suatu kenyataan.

Namun demikian, ada yang mengkritik langkah dari syarikat penerbangan itu, dengan mengatakan bahawa mengumpul data berat pelanggan adalah tidak berperikemanusiaan.

Dalam kemunculan di rancangan televisyen U.K. , model Haley Hasselhoff memberi komen mengenai sistem baharu Finnair, menimbulkan kebimbangan bahawa walaupun ia sukarela kini, ia mungkin menjadi wajib kelak. Dia menyatakan bahawa ditimbang di lapangan terbang boleh “mencetuskan” sesetengah penumpang, terutamanya bagi sesiapa yang mempunyai gangguan makan, atau sedang pulih daripadanya. 

“Saya mempunyai rakan pergi ke syarikat penerbangan dan tidak tahu ada penafian bahawa mereka akan ditimbang. Itu mencetuskan” kata Hasselhoff. 

Yang lain mempertahankan langkah tersebut, dengan mengatakan bahawa walaupun pilihan untuk menimbang diri sebelum penerbangan mungkin membuat orang tidak selesa, ia adalah berbaloi dengan sedikit ketidakselesaan jika ia membantu memastikan bahawa penumpang selamat. 

Berbeza dengan Hasselhoff, penyiar Neev Spencer berkata: “Saya rasa ini mengenai kecekapan operasi… menimbang diri sendiri, sama ada berat badan anda tidak mencukupi atau berlebihan, boleh menjadi sesuatu yang baik.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.