Prescription Drug Imports

(SeaPRwire) –   WASHINGTON – Badan Makanan dan Dadah (FDA) pada Jumaat memberi laluan kepada rancangan Florida yang pertama di negara ini untuk mengimport ubat-ubatan preskripsi dari Kanada, pendekatan lama yang dicari untuk mengakses ubat-ubatan yang lebih murah yang mengikuti dekad frustrasi dengan harga ubat di AS.

Gabenor Republikan Ron DeSantis menandatangani rancangan itu pada 2019, tetapi memerlukan tinjauan dan kelulusan persekutuan oleh FDA, yang mengawal import ubat preskripsi.

Presiden Demokratik Joe Biden telah menyokong program seperti ini sebagai cara untuk menurunkan harga, menandatangani perintah eksekutif pada 2021 yang mengarahkan FDA untuk bekerja dengan negeri-negeri pada import.

Perubahan dasar ini mewakili perubahan selepas tahun-tahun lobi berjaya oleh industri farmaseutikal, yang mengatakan import akan membahayakan pesakit AS kepada risiko ubat palsu atau tercemar. FDA sebelumnya juga memberi amaran mengenai kesukaran memastikan keselamatan ubat-ubatan yang berasal dari luar AS.

Tetapi politik mengenai isu ini telah berubah dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dengan kedua-dua parti – termasuk bekas Presiden Donald Trump – menggandakan pendekatan import.

FDA mengatakan program Florida akan dibenarkan selama dua tahun, walaupun import tidak akan bermula dengan segera. Di bawah keperluan persekutuan, pegawai negeri terlebih dahulu mesti menguji ubat-ubatan untuk memastikan mereka asli dan melabel semula supaya mematuhi piawaian AS.

Jabatan Kesihatan Florida juga mesti memberikan laporan suku tahunan kepada FDA mengenai jenis ubat yang diimport, penjimatan kos dan sebarang isu keselamatan dan kualiti yang berpotensi.

“Cadangan-cadangan ini mesti menunjukkan program akan menghasilkan penjimatan kos yang signifikan kepada pengguna tanpa menambah risiko pendedahan kepada ubat-ubatan yang tidak selamat atau tidak berkesan,” kata Ketua Pengarah FDA Dr. Robert Califf dalam kenyataan.

DeSantis, yang berjuang dengan Trump untuk nominasi presiden Republikan, sebelumnya menggugat pentadbiran Biden atas didakwa menangguh kelulusan program import.

FDA mungkin akan dihadapkan dengan cabaran undang-undang atas keputusan itu, yang kumpulan perdagangan industri farmaseutikal menyebut “bahaya serius kepada kesihatan awam.”

Banyak orang sudah membeli sekurang-kurangnya sebahagian ubat-ubatan mereka dari farmasi di Kanada atau Mexico, walaupun secara teknikalnya tidak sah untuk mengimport mereka.

Kerja untuk membenarkan import negeri bermula di bawah Trump, pengkritik ganas harga industri.

Di bawah peraturan semasa, negeri boleh mengimport ubat-ubatan tertentu melalui farmasi dan pengedar grosir. DeSantis sebelumnya menganggarkan pembayar cukai boleh menjimat sehingga AS$150 juta setahun di bawah program itu.

Cadangan negeri termasuk beberapa kelas ubat, termasuk ubat-ubatan untuk asma; penyakit paru-paru kronik atau COPD; kencing manis; HIV dan AIDS; dan gangguan mental.

Ubat-ubatan itu hanya untuk beberapa orang, termasuk anak angkat, banduan, beberapa pesakit lanjut usia dan – akhirnya – penerima Medicaid.

Seperti kebanyakan negara maju, Kanada menetapkan had harga yang boleh dikenakan oleh pengeluar jika mereka mahu memasuki pasaran. Pegawai kesihatan di sana sebelumnya mencadangkan pasaran ubat preskripsi negara mereka terlalu kecil untuk memberi sebarang kesan yang nyata kepada harga di AS.

AS telah lama mempunyai harga ubat preskripsi tertinggi di dunia, dengan hampir tiada sekatan kerajaan pada apa yang boleh dikenakan oleh syarikat. Hanya pada 2022 Kongres membenarkan kerajaan persekutuan untuk menggunakan rundingan harga yang digunakan oleh warga tua dalam program Medicare. Rundingan pertama sedemikian dijadual berlangsung lebih kemudian tahun ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.