Banjir dari ribut Mediterranean Daniel kelihatan di Derna, Libya, pada 12 September.

Di Derna, bandar di pantai Libya yang hampir disapu oleh banjir pada 11 September, kerumitan yang semakin meningkat akibat perubahan iklim digabungkan dengan kesan memusnahkan dengan realiti politik yang berpecah belah. 11,300 orang yang tiga hari kemudian diketahui telah meninggal dunia—dan berapapun yang menyertai jumlah kematian daripada 10,000 yang disenaraikan sebagai hilang—mungkin, secara rasmi, direkodkan sebagai mangsa bencana alam, jenis daya yang tak terelakkan dirujuk dalam dewan mahkamah dan polisi insurans sebagai tindakan Tuhan.

Tetapi jika ada apa-apa yang jelas pada hari-hari terakhir musim panas 2023 yang penuh kebakaran, ia adalah bahawa keputusan manusia telah memainkan peranan dalam setiap kehilangan nyawa.

Pertimbangkan Badai Daniel. Lautan menghasilkan hurikan, tetapi tekanan di Laut Mediterranean boleh mencipta ribut cukup ganas untuk dinamakan. Dan apabila pemanasan global mendorong suhu laut untuk naik ke tahap menakjubkan, medicanes (taufan Mediterranean) ini memegang jumlah air yang semakin besar. Sebelum datang ke Libya, Daniel menjatuhkan dua kaki hujan di beberapa bahagian Greece pada 5 dan 6 September—sebanyak kawasan itu biasanya lihat dalam 18 bulan. Kemudian ia berayun ke barat, dan selatan, kemudian, pada saat-saat akhir, sekali lagi ke barat, memuatkan kelembapan sewaktu perjalanan.

Pada hari Ahad, ia mencapai Libya. Pada peta, negara itu masih kelihatan sebagai satu negara, tetapi sejak 2014 ia telah wujud sebagai serpihan. Beberapa potongan itu diperintah oleh seorang panglima perang, yang lain oleh sebuah “kerajaan perpaduan nasional” yang diiktiraf oleh badan antarabangsa tetapi yang bidang kuasanya berakhir beberapa ratus batu dari Tripoli, ibu negara.

Tidak pernah baik berada di dalam sebuah negara gagal, tetapi lebih teruk lagi berada di dalam sebuah negara gagal semasa zaman Antroposen, era geologi bumi semasa yang ditakrifkan oleh kesan tidak semula jadi manusia terhadap alam sekitar.

Ia adalah paling teruk di Derna. Bandar dengan 100,000 penduduk ini terletak di pantai di mana ia menjorok ke Mediterranean, di mana Daniel sedang melaju. Sembilan tahun yang lalu, ketika Libya jatuh ke dalam perang saudara, Derna diambil alih oleh ISIS. Kini ia di bawah kawalan Khalifa Hiftar, seorang panglima perang yang berusia tujuh puluhan yang mengusir kumpulan pengganas itu dengan mengepung bandar itu, melemaskan penduduknya ketika melakukannya.

Penceroboh kali ini adalah air. Pada mulanya ia datang dari dua arah—gelora badai dari laut dan hujan dari atas. Kemudian, 13 batu di atas bandar itu, sebuah empangan telah pecah. Dinding air yang sampai ke bandar itu tingginya 20 kaki. Apa yang tinggal adalah apa yang kita lihat di sini.

Mohammed Sariyeh berpelukan dengan seorang lelaki ketika menerima takziah atas kematian abangnya Saleh, isterinya, dan dua orang anak perempuannya yang meninggal dunia semasa ribut kuat dan hujan lebat di Libya, di Sidon, Lubnan pada 14 September.

Orang melihat kawasan yang rosak di Derna pada 14 September.