The British Royal Family Attend Easter Mattins Service

(SeaPRwire) –   Berikutan pembedahan perut yang dirancang selama beberapa bulan, spekulasi mengenai keberadaan Kate Middleton terus meningkat.

Pada Ahad, spekulasi mengenai Kate semakin meningkat selepas gambar rasmi pertama Catherine, Puteri Wales sejak pembedahan disiarkan – dan agensi berita seperti Associated Press menarik balik gambar itu daripada edaran kerana imej itu kelihatan diubah suai.

“Terima kasih atas ucapan mesra dan sokongan berterusan selama dua bulan yang lalu,” kata kapsyen yang ditandatangani oleh Kate. Kiriman itu disertai dengan mesej mengucapkan selamat Hari Ibu, yang disambut di UK pada 10 Mac.

Halaman media sosial keluarga diraja kemudian mengeluarkan kenyataan daripada Kate di mana beliau mengakui menyunting gambar itu dan meminta maaf “atas sebarang kekeliruan” yang disebabkan oleh gambar itu.

Kontroversi mengenai gambar itu menandakan hanya titik pusingan terbaru di media sosial kerana teori konspirasi mengenai keluarga diraja telah bergolak sejak awal tahun ini. Berikut ialah garis masa peristiwa sejak penampilan rasmi terakhir Kate:

25 Disember: Hari Krismas menandakan penampilan awam terakhir Kate. Beliau dilihat meninggalkan perkhidmatan gereja di Sandringham, kediaman luar bandar keluarga di utara London.

17 Januari: Istana Kensington mengumumkan bahawa Kate akan menjalani pembedahan perut yang dirancang dan akan dirawat di hospital selama 10 hingga 14 hari. Istana menambah bahawa tidak mungkin Kate akan menyertai sebarang tugas awam sehingga selepas Easter, yang jatuh pada 31 Mac.

18 Januari: Prince William melawat Kate di hospital.

29 Januari: Berikutan tempoh rawatan hospital hampir dua minggu, Istana Kensington berkongsi bahawa Kate akan kembali ke Windsor Castle untuk meneruskan pemulihan. “Beliau membuat kemajuan yang baik,” kata Istana Kensington dalam satu kenyataan.

29 Februari: Wakil mengeluarkan kenyataan kepada media termasuk Page Six dan NBC News. “Istana Kensington jelas pada bulan Januari jangka masa pemulihan Puteri dan kami hanya akan memberikan maklumat penting,” kata mereka. “Panduan itu masih berkuat kuasa.”

4 Mac: Kate difoto di tempat duduk penumpang sebuah kereta bersama ibunya, Carole Middleton, ketika kedua-dua memandu berhampiran Windsor Castle, mengikut gambar yang diterbitkan oleh TMZ. Gambar itu tidak dikeluarkan atau diluluskan oleh Istana Kensington, tetapi menandakan kali pertama Puteri Wales dilihat awam sejak Disember.

Tiada media utama UK melaporkan gambar itu. Pemerhati diraja Emily Andrews mendakwa dalam satu tweet bahawa Istana Kensington, “menggunakan tekanan yang sangat besar terhadap media British untuk TIDAK menerbitkan gambar itu.”

5 Mac: Tentera British memaparkan dan menarik balik dakwaan mereka bahawa Puteri Wales akan menghadiri acara Trooping the Colour tahunan mereka pada 8 Jun, menimbulkan spekulasi lanjut mengenai kesihatan Kate.

10 Mac: Sempena Hari Ibu di UK, Istana Kensington berkongsi gambar Kate dan anak-anaknya, yang Istana kata diambil oleh suaminya di Istana Kensington. “Menyampaikan ucapan selamat Hari Ibu kepada semua,” kata kapsyen.

Menjelang Ahad malam, beberapa agensi berita utama, termasuk AP dan Reuters, menarik balik imej itu daripada edaran kerana manipulasi yang ketara. “Walaupun tiada cadangan gambar itu palsu, AP menarik balik gambar itu daripada edaran kerana ia tidak memenuhi piawaian foto kami,” Associated Press melaporkan berikutan penarikan balik. “Piawaian editorial AP menyatakan bahawa imej mesti tepat. AP tidak menggunakan imej yang diubah suai atau diubah suai secara digital.”

11 Mac: Kate mengeluarkan permintaan maaf kerana berkongsi gambar yang disunting. Dalam kenyataan yang dikeluarkan melalui Istana Kensington, beliau berkata: “Seperti kebanyakan jurugambar amatur, saya kadang-kadang cuba eksperimen dengan penyuntingan. Saya mahu menyatakan permintaan maaf atas sebarang kekeliruan yang disebabkan oleh gambar keluarga yang kami kongsi semalam.”

Beberapa jam kemudian, beliau dilihat meninggalkan Windsor Castle bersama-sama Prince William, walaupun beliau tidak menyertai Putera Wales di perkhidmatan tahunan Hari Komanwel di Westminster Abbey.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.