(SeaPRwire) –   (MOSCOW) — Beberapa penembak masuk ke sebuah dewan konsert besar di pinggir Moscow pada Jumaat dan melepaskan tembakan senjata automatik ke arah pengunjung, mencederakan bilangan tidak diketahui orang dan memulakan kebakaran besar dalam serangan keganasan kelihatan hari selepas Presiden Vladimir Putin mengukuhkan cengkamannya terhadap negara itu dalam .

Tiada tuntutan bertanggungjawab segera bagi serangan itu, serangan keganasan terburuk di Rusia selama dua dekad yang berlaku ketika menyeret ke . Datuk Bandar Moscow Sergei Sobyanin menggambarkan serangan itu sebagai “tragedi besar”.

Agensi keselamatan dalam negeri tertinggi Rusia, Perkhidmatan Keselamatan Persekutuan, berkata terdapat mati dan cedera tetapi tidak memberikan sebarang nombor.

Laporan berita Rusia mengatakan bahawa penyerang itu melemparkan bahan letupan, memicu kebakaran besar di Crocus City Hall di pinggir barat Moscow. Video yang dimuat naik ke media sosial menunjukkan asap hitam tebal meningkat di atas bangunan itu.

Serangan itu berlaku ketika orang ramai berkumpul untuk konsert kumpulan rock terkenal Rusia Picnic di dewan yang boleh menampung lebih 6,000 orang. Laporan berita Rusia mengatakan bahawa pengunjung sedang dievakuasi, tetapi ada yang mengatakan bahawa bilangan orang tertentu mungkin terperangkap oleh kebakaran.

Pejabat peguam negara berkata beberapa lelaki berpakaian perang memasuki dewan konsert dan menembak pengunjung.

Tembakan berterusan boleh didengar dalam pelbagai video yang dimuat naik oleh media Rusia dan saluran Telegram. Satu menunjukkan dua lelaki dengan senapang bergerak melalui pusat membeli-belah. Satu lagi menunjukkan lelaki di dalam auditorium, mengatakan penyerang itu menyala-nyalakannya, ketika bunyi tembakan berterusan di latar belakang.

Video lain menunjukkan sehingga empat penyerang, bersenjata dengan raifal serangan dan memakai topi, yang menembak orang berteriak pada jarak dekat.

Andrei Vorobyov, gabenor wilayah Moscow, berkata beliau akan menuju kawasan itu dan menubuhkan pasukan petugas untuk menangani kerosakan. Beliau tidak segera menawarkan sebarang butiran lanjut.

Laporan berita Rusia mengatakan bahawa unit polis rusuhan dihantar ke kawasan itu ketika orang sedang dievakuasi.

Pihak berkuasa Rusia berkata keselamatan diperketat di lapangan terbang dan stesen kereta api Moscow, manakala datuk bandar Moscow membatalkan semua perhimpunan besar yang dijadualkan untuk akhir minggu.

Penasihat Keselamatan Negara Setiausaha John Kirby berkata pada Jumaat beliau belum boleh bercakap tentang semua butiran tetapi “imejnya hanya mengerikan. Dan sukar untuk ditonton.”

“Pikiran kami akan bersama mangsa serangan tembakan mengerikan ini,” kata Kirby. “Ada beberapa ibu bapa dan adik-beradik dan anak-anak lelaki dan perempuan yang belum menerima berita ini. Ini akan menjadi hari yang sukar.”

Serangan itu mengikuti kenyataan yang dikeluarkan awal bulan ini oleh Kedutaan AS di Moscow yang menasihati warga Amerika untuk mengelakkan tempat ramai di ibu negara Rusia memandangkan serangan yang bakal berlaku, amaran yang diulangi oleh beberapa kedutaan Barat lain.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.