(SeaPRwire) –   BEIJING – Gempa bumi bermagnitud 7.1 melanda bahagian terpencil di wilayah Xinjiang barat China awal Selasa, menurut Xinhua News Agency yang dimiliki negara.

Xinhua mengutip Pusat Rangkaian Gempa Bumi China dengan mengatakan gempa bumi melanda kaunti Wushu di prefektur Aksu sedikit selepas pukul 2 pagi waktu tempatan.

Tiada laporan awal mengenai kerosakan atau kematian.

Jabatan Geologi Amerika Syarikat mengatakan gempa bumi berlaku di pergunungan Tian Shan, “kawasan yang aktif seismik, walaupun gempa bumi saiz ini berlaku agak jarang.” Ia mengatakan gempa bumi terbesar di kawasan itu dalam abad kebelakangan ini adalah gempa bumi bermagnitud 7.1 kira-kira 200 kilometer utara satu awal Selasa.

Stesen penyiar negara CCTV mengatakan terdapat beberapa gempa susulan sejak gempa utama, yang mencatat sehingga 4.5 magnitud.

Gempa bumi melanda kawasan luar bandar yang didiami terutamanya oleh Uyghur, etnik Turki yang majoritinya beragama Islam dan menjadi sasaran kempen negara untuk pemaksaan penyeragaman dan penahanan massal dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Kaunti Wushu di pusat gempa bumi sedang mengalami suhu jauh di bawah sifar, dengan suhu terendah sehingga -18 darjah C (hampir sifar F) diramalkan oleh Pentadbiran Cuaca China minggu ini. Bahagian utara dan tengah China telah menggigil di bawah cuaca sejuk ekstrem musim sejuk ini, dengan pihak berkuasa menutup sekolah dan lebuh raya beberapa kali kerana ribut salji.

Pentadbiran Kebakaran dan Penyelamat Negara China memaparkan video di platform media sosial Cina Weibo menunjukkan bomoh api memandu ke pusat gempa bumi. Satu video dimuat naik oleh pengguna Weibo menunjukkan penduduk berdiri di luar di jalan dalam pakaian musim sejuk tebal, dan satu foto dimuat naik oleh penyiar negara CCTV menunjukkan dinding retak dengan serpihan jatuh.

Getaran dirasakan sejauh negara jiran Kyrgyzstan dan Kazakhstan. Di ibu negara Kazakhstan, Almaty, orang meninggalkan rumah mereka, menurut agensi berita Rusia Tass.

Video yang dimuat naik ke platform mesej sosial Telegram menunjukkan orang di Almaty berlari turun tangga blok apartmen dan berdiri di luar di jalan selepas merasakan getaran kuat. Sesetengah orang kelihatan telah meninggalkan rumah dengan tergesa-gesa dan difoto berdiri di luar dalam suhu beku hanya memakai seluar pendek.

Gempa bumi di wilayah Gansu barat laut China pada Disember lalu, membunuh 151 orang. Ia merupakan gempa bumi paling maut di China dalam sembilan tahun.

Kebanyakan gempa bumi di China melanda bahagian barat negara itu, termasuk wilayah Gansu, Qinghai, Sichuan dan Yunnan, serta kawasan Xinjiang dan Tibet.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.