Bangunan yang sebahagiannya runtuh dilihat di Hualien, timur Taiwan pada hari Rabu, 3 April 2024.

(SeaPRwire) –   Satu gempa bumi kuat menggegarkan keseluruhan pulau Taiwan awal Rabu, meruntuhkan bangunan-bangunan di sebuah kota selatan dan mencipta tsunami yang telah mendarat di pantai-pantai selatan pulau-pulau Jepun.

Satu bangunan lima tingkat di Hualien yang mempunyai populasi rendah dilihat mengalami kerosakan teruk, runtuh tingkat pertama dan selebihnya condong pada sudut 45 darjah. Di ibu kota, Taipei, jubin-jubin menyungkur dari bangunan-bangunan lama dan dalam beberapa kompleks pejabat yang lebih baharu.

Perkhidmatan kereta api digantung di seluruh pulau yang mempunyai 23 juta penduduk, sebagaimana perkhidmatan kereta bawah tanah di Taipei. Tetapi keadaan kembali pulih dengan cepat di ibu kota, dengan kanak-kanak pergi ke sekolah dan perjalanan pagi yang kelihatan normal.

Agensi Meteorologi Jepun berkata gelombang tsunami 30 sentimeter (kira-kira 1 kaki) dikesan di pantai pulau Yonaguni kira-kira 15 minit selepas gempa bumi melanda. JAMA berkata gelombang mungkin juga melanda pantai-pantai pulau Miyako dan Yaeyama. Angkatan Pertahanan Diri Jepun menghantar pesawat untuk mengumpul maklumat mengenai kesan tsunami di sekitar wilayah Okinawa dan mempersiapkan tempat perlindungan untuk mangsa jika perlu.

Agensi pemantauan gempa bumi Taiwan menyatakan magnitudnya sebagai 7.2 sementara Tinjauan Geologi Amerika Syarikat meletakkannya pada 7.4. Ia melanda pada 7:58 pagi kira-kira 18 kilometer selatan-barat daya Hualien dan berkedalaman kira-kira 35 kilometer (21 batu).

Ketua biro pemantauan gempa bumi Taiwan, Wu Chien-fu, berkata kesan dikesan sejauh Kinmen, sebuah pulau yang dikuasai Taiwan di persisiran pantai Negara China. Beberapa gegaran susulan dirasai di Taipei pada jam selepas gegaran awal.

Tinjauan Geologi Amerika Syarikat berkata salah satu gegaran susulan mempunyai magnitud 6.5 dan kedalaman 11.8 kilometer (7 batu).

Pusat Amaran Tsunami Pasifik berkata tiada ancaman tsunami di Hawaii atau wilayah Pasifik Amerika Syarikat, Guam.

Gempa bumi itu dipercayai sebagai yang terbesar di Taiwan sejak gegaran pada tahun 1999 yang menyebabkan kerosakan meluas. Taiwan terletak di sepanjang “Lingkaran Api” Pasifik, garis sesar seismik yang mengelilingi Lautan Pasifik di mana sebahagian besar gempa bumi di dunia berlaku.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.