(SeaPRwire) –   Gerald Levin, yang membantu memimpin kenaikan Time Warner Inc. menjadi kuasa media abad ke-20 yang terkemuka, serta langkah internet pertamanya yang malang, meninggal dunia pada usia 84 tahun.

Levin, yang tinggal di Long Beach, California, meninggal dunia di hospital pada hari Rabu, kata New York Times, dengan mengutip cicitnya Jake Maia Arlow. Levin didiagnosis dengan penyakit Parkinson, kata akhbar itu.

Di Time Inc., Levin, seorang pelari yang giat yang menyitir Homer, Alkitab dan Albert Camus, turut memainkan peranan dalam mengubah operasi kabel yang masih muda, Home Box Office, menjadi raksasa tontonan bayar. Beliau mempunyai idea terobosan untuk menyediakan kandungan premium melalui penghantaran satelit.

Sebagai ketua strategi Time, Levin mengatur penggabungan Time dengan Warner Communications, mencipta syarikat media dan hiburan terbesar di dunia. Komponennya termasuk bahagian penerbitan menghasilkan majalah TIME, People dan Fortune, studio filem dan syarikat muzik.

Dalam dasawarsa beliau sebagai ketua Time Warner, Levin mengawasi pembelian Turner Broadcasting pada tahun 1996, dengan mengambil alih Cable News Network. Beliau juga mengalahkan pengambilalihan oleh Seagram Co., yang telah memperoleh 15% saham dalam syarikatnya.

Tetapi Levin mungkin diingati lebih kerana keputusan yang membawa malapetaka: Menjual Time Warner yang bersejarah kepada pemain baru America Online Inc. pada puncak gelembung internet. Levin mempromosikan penggabungan itu sebagai perkahwinan cemerlang aset lama dengan masa depan digital.

Perjanjian membawa malapetaka

Sebaliknya, beliau akhirnya menukar perniagaan yang kukuh untuk AOL, yang saham mahalnya lebih disokong harapan daripada keuntungan. Perkhidmatan jalur lebar yang lebih pantas, termasuk beberapa yang dimiliki Time Warner, dengan cepat mengatasi perkhidmatan sambungan telefon perlahan AOL, yang dipercayai sebagai kenderaan untuk mendigitalkan kandungan bernilai Time Warner.

Untuk memperburuk keadaan, amalan perakaunan AOL telah membuat perniagaannya kelihatan lebih sihat daripada sebenarnya. Time Warner kemudian membayar $510 juta dan menyatakan semula tiga tahun keputusan untuk menyelesaikan tuduhan kerajaan bahawa AOL melebih-lebihkan pendapatan pengiklan dan bilangan pelanggan.

Sepuluh tahun kemudian, saham syarikat gabungan itu, awalnya bernilai $350 bilion, termasuk unit pelayar baru Netscape AOL, hanya bernilai satu-tujuh daripada jumlah itu, menurut New York Times, yang mencatat sekolah perniagaan telah memulakan kajian perjanjian itu sebagai .

“Ini hanyalah satu potongan sejarah yang menakjubkan,” kata Levin kepada CNBC pada ulang tahun ke-10 penggabungan itu. “Jadi saya menjemput sekolah perniagaan untuk terus mengkajinya.”

Kelahiran HBO

Levin memperoleh ijazah sarjana muda dalam falsafah di Haverford College berhampiran pada tahun 1960 dan tamat pengajian dari fakulti undang-undang Universiti Pennsylvania pada tahun 1963, kemudian bekerja di firma guaman dan syarikat pelaburan.

Pada tahun 1972, peneraju kabel Charles Dolan mengupah beliau untuk menyusun pelan perniagaan untuk Home Box Office dan menjamin hak untuk perprogramman. Time Inc. mengambil alih HBO pada tahun 1973. Levin, bekerja di bawah ketua eksekutif J. Richard Munro, membantu rundingan penggabungan 1990 dengan Warner. Beliau menaiki pangkat dalam syarikat gabungan, menjadi CEO pada tahun 1992 dan pengerusi setahun kemudian.

meletak jawatan pada tahun 2002 selepas syarikat itu melaporkan kerugian besar berikutan penurunan nilai saham internet.

Gelaran Jerry, Levin berkahwin tiga kali. Pada Ogos 1959, pada permulaan tahun terakhirnya di kolej, beliau berkahwin dengan Carol Needleman, pelajar undang-undang Universiti Pennsylvania. Pada tahun 1970, mereka bercerai, dan Levin berkahwin dengan Barbara Riley, pereka dalaman.

Tragedi keluarga

Keluarga itu mengalami tragedi yang didokumenkan dengan baik. Pada tahun 1997, anaknya Jonathan, seorang guru bahasa Inggeris sekolah tinggi berusia 31 tahun yang dicintai pelajarnya di Bronx, dibunuh oleh salah seorang pelajarnya di apartmennya – untuk kod kad banknya, kata pendakwa.

Pada tahun 2003, Levin berkahwin dengan Laurie Perlman, bekas ejen bakat menjadi psikolog klinikal. Levin membantu Perlman membuka Moonview Sanctuary, pusat kesihatan dan kebajikan di Santa Monica, California.

Levin melabur dan menjadi ahli lembaga OrganizedWisdom, perniagaan internet yang direka untuk mengumpul maklumat dari pakar perubatan untuk mendidik pengguna dengan kebimbangan perubatan. Selepas Levin didiagnosis dengan penyakit Parkinson pada tahun 2006, beliau dan Perlman juga membuka pusat untuk membantu pesakit dengan penyakit itu.

Perkahwinan pertama Levin menghasilkan dua anak, Laura dan Leon, selain Jonathan. Dengan isteri keduanya, beliau mempunyai anak lelaki, Michael, dan anak perempuan, Anna.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.