(SeaPRwire) –   Pada pukul 11.29 pagi di bawah langit kelabu di bandar selatan Jepun Nara, Shinzo Abe diberi mikrofon. Bekas perdana menteri negara itu, memakai jaket biru laut dan baju putih bersih, menaiki pentas kecil berwarna merah di luar stesen kereta api Yamato-Saidaiji untuk tepukan tangan yang sunyi. Kira-kira 15 meter jauhnya berdiri Tetsuya Yamagami, topeng wajahnya tergantung di bawah hidung, tangan di pinggang, kelihatan tidak berminat. Semasa Abe memulakan ucapan kempennya menyokong rakan Liberal Demokratik (LDP) tempatan, Yamagami bergerak menjauh, hanya untuk muncul semula beberapa saat kemudian tepat di belakang rombongan. Kira-kira dua minit dan 25 saat selepas Abe mengambil mikrofon, letusan senjata berbunyi, menutupi tapak dengan asap putih tebal. Abe melihat sekeliling dengan kekeliruan. Letusan lain tiga saat kemudian mengenai leher dan dada Abe. Dia roboh. Yamagami ditangkap oleh keselamatan dan ditahan. Senjata buatan sendiri dijumpai di jalan.

Fakta-fakta 8 Julai 2022 jelas seperti mereka mengejutkan. Abe dibawa dengan helikopter perubatan ke Hospital Universiti Perubatan Nara, di mana dia diisytiharkan mati. Yamagami, 41 pada masa itu, telah didakwa atas pembunuhan dan menunggu perbicaraan lewat tahun ini. Dia mendakwa dia tergerak oleh sokongan Abe terhadap Gereja Persatuan kontroversi, yang dengan memeras lebih daripada 100 juta yen (670,000 dolar AS) derma dari ibunya menyebabkan keluarganya muflis dan terseksa. “Dalam beberapa cara, lelaki muda ini adalah mangsa daripada penyerang,” kata Profesor Tark Ji-Il, pakar mengenai Gereja Persatuan di Universiti Presbyterian Busan.

Dalam bulan-bulan berikutnya pembunuhan Abe, siasatan dalaman mendedahkan bahawa separuh ahli parlimen LDP mempunyai kaitan dengan gereja itu, mencetuskan gelombang peletakan jawatan dari peringkat tertinggi kerajaan Jepun. Tetapi mengapa agama kecil yang lucu dipanggil “Moonies” dan terkenal dengan perkahwinan massa dan semangat anti-komunis itu mencetuskan kemarahan pembunuhan? Dan bagaimana ia berakar sedalam ke dalam golongan pemerintah ekonomi ketiga terbesar dunia sehingga pembersihan perlu?

Kebenaran Gereja Persatuan jauh lebih dalam daripada satu pembunuhan dan Jepun. Ia adalah rangkaian kepentingan politik dan perniagaan yang menjangkau setiap benua, mendakwa beberapa juta ahli (walaupun angka ini sangat dipertikaikan) dan lebih daripada $1 bilion aset. Ia memiliki akhbar Washington Times, kira-kira berita UPI, Hotel New Yorker di Manhattan, syarikat tarian, dan True World Foods, pembekal ikan segar terbesar kepada industri sushi Amerika. Ia telah rampasan kuasa negara ketiga. Ia mengadakan acara untuk menggalakkan sebab konservatif dengan pemimpin Republikan dan Demokrat. Presiden Amerika Syarikat termasuk Richard Nixon, Ronald Reagan, dan Donald Trump adalah penyokong lantang.

Gereja Persatuan ditubuhkan pada 1954 oleh Rev. Sun Myung Moon, yang mengajar bahawa Yesus telah mempercayakannya sebagai mesias kedua untuk melengkapkan tugas membina kerajaan Tuhan di Bumi dan membawa keamanan dunia. Teologi Moon berpusat pada konsep bahawa Hawa digoda oleh Syaitan di Taman Eden sebelum tidur dengan Adam. Pengikut boleh membersihkan “dosa asal” garis keturunan dengan berkahwin dengan pasangan pilihannya dan terlibat dalam siri , termasuk bercinta dalam pelbagai kedudukan yang ditetapkan di bawah lukisan Moon dalam bilik yang banyak disebarkan garam.

Keanehan sebegini, bersama-sama tumpuan kepada pemimpin tunggal dengan pretensi ilahi dan pengumpulan wang yang agresif, telah menimbulkan tuduhan bahawa Gereja Persatuan adalah kultus. Moon melemparkan dirinya sebagai “Adam sempurna”, dan Korea sebagai “bangsa Adam”, yang dengan bantuan “malaikat agung” bangsa Amerika akan membantu manusia menuntut kembali ketulenan pra-jatuhnya. Jepun pula, digambarkan sebagai “bangsa Hawa”, yang diperlukan untuk membayar dosa yang dilakukan semasa pemerintahan penjajahan 1910-1945 negara itu di Semenanjung Korea. “Mereka percaya semua aset orang Jepun perlu dikembalikan ke Korea,” kata Takashi Yamaguchi, peguam yang mewakili banyak bekas ahli gereja di Jepun. “Itulah jalan keselamatan.”

Hari ini, bagaimanapun, gereja itu berjuang untuk menyelamatkan dirinya. Ia menjadi tempat pencurahan perbalahan, tragedi dan intrik istana psikopat layak HBO hit Succession. Semakin kaya gereja menjadi, pertengkaran mengenai asetnya menjadi lebih pahit dan rancak. Berbicara kepada TIME, anak lelaki bongsu Moon, Sean, meletakkan salah atas pembunuhan Abe sepenuhnya di pintu ibunya yang berpisah, Hak Ja Han, yang merebut kawalan Gereja Persatuan selepas kematian Moon pada 2012. “Ini adalah palu keadilan ke atas organisasi yang telah mengkhianati Tuhan dan Yesus yang kembali,” kata Sean, yang menubuhkan cabang Sanctuary Church bersenjata sendiri di kawasan luar bandar Pennsylvania dan digas air mata bersama-sama rombongan pro-Trump di luar Capitol pada 6 Januari. “Arahan berhaluan berpemujaan dan bid’ah … membawa kutukan ke atas organisasi itu.”

Tentu saja, kematian Abe membawa cabaran eksistensial. Pada 13 Oktober, kerajaan Jepun meminta mahkamah menarik status Gereja Persatuan sebagai pertubuhan agama dan dengan itu pengecualian daripada cukai syarikat dan harta. Dianggarkan 70% pendanaan gereja di seluruh dunia datang dari Jepun, di mana selain memaksa derma, ia menjual teh ginseng “psikik” berharga tinggi dan mangkuk marmar yang didakwa “menenangkan” roh leluhur. Menurut kajian yang dijalankan oleh Rangkaian Peguam Jepun Terhadap Penjualan Rohani, terdapat 34,537 kes yang dilaporkan kepada persatuan peguam dan pusat pengguna di seluruh Jepun dari 1987 hingga 2021, bernilai lebih daripada $850 juta dalam kerosakan.

Dengan aliran pendapatan itu kini terancam, Gereja Persatuan telah mengalihkan tumpuannya ke Amerika Syarikat, di mana taktik pengumpulan dana yang agresif dilindungi oleh Perkara Pertama. Pada bulan Oktober, Hak Ja Han kembali ke AS untuk kali pertama dalam empat tahun untuk mengadakan “bengkel khas” untuk “memahami hati Ibu Sejati” di Las Vegas. Acara itu dijadualkan untuk kanak-kanak berusia 17 hingga 40 tahun didominasi oleh keperluan untuk meningkatkan derma kewangan untuk mengimbangi penurunan pendapatan dari Jepun. Satu emel bocor yang diperoleh TIME menginstruksikan pengikut Amerika untuk menghantar wang tunai $100 ke alamat di Schaumburg, Illinois “untuk membenarkan Ibu Sejati mengetahui betapa kami menghargai beliau,” dengan arahan lanjut “jangan kata wang tunai pada dokumen.”

Satu lagi mesyuarat pada 26 September yang dihoskan oleh Rev. Demian Dunkley, presiden sayap Amerika Syarikat Gereja Persatuan, Persatuan Keluarga untuk Keamanan Dunia dan Persatuan Antarabangsa (FFWPUI), menggariskan pelbagai krisis yang dihadapi oleh organisasi itu dan mendesak para pastor untuk menggandakan perpuluhan dari ahli Amerika untuk mengganti penurunan dari Jepun. “Mulakan dengan penderma tertinggi dan bekerja ke bawah,” kata Dunkley. “Objektif utama” ke depan adalah “pertumbuhan keahlian” dan “pertumbuhan kewangan,” katanya. “Jika keluarga yang hampir mati kelaparan di Nepal, yang bahkan tidak tahu jika mereka boleh memberi makan anak-anak mereka, boleh memberi persembahan cinta sejati kepada Ibu Sejati sekali setahun, maka saya memberitahu anda bahawa keluarga Amerika anda boleh melakukan ini.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.