Google Chrome Incognito Mode

(SeaPRwire) –   Google bersetuju untuk memadamkan rekod aktiviti melayari jutaan pengguna ketika menggunakan mod ‘Incognito’ sebagai sebahagian daripada penyelesaian saman kelas.

Kes itu, menuduh syarikat Alphabet Inc. secara senyap mengumpul data daripada pengguna yang menggunakan pelayar web popular Chrome dalam mod melayari “incognito”. Walaupun fungsi itu membenarkan pengguna mematikan pengumpulan data ketika menggunakan pelayar Chrome, alat Google yang lain seperti teknologi pengiklanan masih mengumpul data mereka.

Google, yang bersetuju untuk menyelesaikan kes itu pada Disember, akan memadamkan “bilion” rekod data yang mencerminkan aktiviti melayari peribadi pengguna, menurut butiran yang didedahkan Isnin di mahkamah persekutuan San Francisco. Google juga berkata ia telah membuat beberapa perubahan pendedahan untuk menjelaskan bagaimana data pengguna dikumpul serta aktiviti manakah yang kelihatan kepada laman web ketika pengguna melayari dalam mod “incognito”. Syarikat itu juga bersetuju selama lima tahun akan membenarkan pengguna mod incognito untuk menghalang kek yang pihak ketiga.

“Kami gembira untuk menyelesaikan saman ini, yang kami selalu percaya tidak berasas,” kata Jose Castaneda, jurucakap Google, dalam kenyataan. “Kami tidak pernah menghubungkan data dengan pengguna apabila mereka menggunakan mod incognito. Kami gembira untuk memadamkan data teknikal lama yang tidak pernah dikaitkan dengan individu dan tidak pernah digunakan untuk sebarang personalisasi.”

Walaupun pemohon meminta ganti rugi sebanyak AS$5 bilion, penyelesaian itu tidak termasuk sebarang bayaran daripada Google. Sebaliknya, individu akan dapat menuntut ganti rugi dengan mengemukakan aduan tersendiri terhadap Google di mahkamah negeri AS, menurut dokumen mahkamah. Kira-kira 50 orang sudah berbuat demikian, kata peguam pemohon.

Peguam pemohon, diketuai peguam David Boies, menggelar penyelesaian itu “melonjakkan” dan “langkah bersejarah” dalam memerlukan syarikat teknologi besar menjadi telus kepada pengguna tentang bagaimana mereka mengumpul dan menggunakan data mereka. Persetujuan Google untuk secara retrospektif memadamkan maklumat pengguna adalah pengakuan penting kerana ia membentuk tulang belakang perniagaan pengiklanan berbayar syarikat itu, yang bergantung kepada kualiti enjin carian. Ia juga datang ketika Google berada dalam gejolak pelbagai cabaran peraturan di AS dan luar negara, di tengah kebimbangan meningkat tentang bagaimana gergasi teknologi menggunakan data yang mereka kumpul daripada pengguna.

“Terdapat rentetan rungutan, saman, dan tindakan pengawalseliaan berpusat pada syarikat mengumpul atau berkongsi data pelanggan dengan cara yang tidak dijangka,” kata , seorang penganalisis kanan di Forrester. “Kenaikan saman kelas privasi dan aduan pelanggan menunjukkan pengguna semakin cergas privasi dan mengambil tindakan.”

Penyelesaian memberikan “bantuan mencukupi” kepada pemohon, menurut wakil pengguna dalam saman, termasuk peguam daripada firma undang-undang Boies Schiller Flexner dan Morgan & Morgan.

Penyelesaian itu juga mengelakkan perbicaraan yang dijadualkan pada Februari, dalam tahun dijangka menjadi salah satu tahun paling sibuk Google di mahkamah. Perbicaraan juri dalam saman daripada Jabatan Keadilan AS dan gabungan peguam negeri menuduh syarikat melanggar undang-undang memonopoli pengiklanan digital secara haram dijadualkan pada September, dan saman serupa daripada Texas dan negeri lain menguji amalan teknologi pengiklanannya dijadualkan pada Mac 2025.

Dalam kes ketiga, seorang hakim persekutuan di Washington dijadual mendengar hujah penutup Mei untuk perbicaraan antitrust tanda aras yang menuduh syarikat secara haram memonopoli pasaran carian dalam talian.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.