(SeaPRwire) –   Google DeepMind telah memperkenalkan keluarga kecerdasan buatan bercakapnya yang sangat dinanti, Gemini, yang akan bersaing dengan .

Menurut Google, Gemini Ultra, model terbesar dan paling berdayanya yang baru, melampaui model paling berdaya OpenAI, GPT-4, dalam beberapa tugas berdasarkan teks, imej, pengkodan, dan pengkajian.

Google DeepMind juga mengumumkan pelancaran Gemini Pro, yang kini tersedia untuk umum melalui , dan Gemini Nano yang lebih kecil, yang akan berjalan pada telefon pintar Pixel 8 Pro Google. Ketiga-tiga model boleh memproses teks, imej, audio, dan video dan menghasilkan output teks dan imej.

Google akan mula mengintegrasikan model Gemini ke dalam produk dan perkhidmatan lainnya, seperti carian internet dan iklan. Bermula 13 Disember, pembangun akan dapat mengakses Gemini Pro melalui API, dan pembangun Android akan dapat membina dengan Gemini Nano.

Pelancaran ini akan meletakkan siri Gemini bersaing dengan pesaing termasuk OpenAI, Anthropic, Inflection, Meta dan .

Pengumuman Google DeepMind Gemini

DeepMind diasaskan oleh , , dan pada 2010. Google makmal KI itu untuk $400 juta pada 2014, dan pada April 2023 DeepMind pasukan penyelidikan KI puncak Google, Google Brain, untuk membentuk Google DeepMind, yang Hassabis pimpin.

Setahun selepas pengambilalihan itu, pengasas DeepMind merundingkan untuk cuba memperoleh kemerdekaan lebih daripada syarikat induk baru mereka. Pada 2017, pengasas DeepMind dilaporkan untuk berpisah daripada Google tetapi gagal. Pada 2020, pengasas dilaporkan untuk struktur undang-undang baru untuk memastikan KI berkuasa tidak dikawal oleh entiti korporat tunggal, walaupun mengupah peguam luar untuk membantu merangka struktur itu, tetapi menurut Wall Street Journal, struktur yang dicadangkan itu tidak memberi makna kewangan bagi Alphabet.

Google dan Google DeepMind telah bertanggungjawab terhadap beberapa terobosan KI paling penting dalam dekad terakhir, termasuk , yang mengatasi permainan kompleks Go, mencipta yang menggerakkan chatbot hari ini, dan menyelesaikan masalah lipatan protein dengan .

Tetapi raksasa teknologi itu ketinggalan pesaing seperti OpenAI dan Anthropic dalam era chatbot KI. Laporan daripada 2021 mencadangkan bahawa DeepMind membangunkan chatbot, Gopher, awal Disember 2020. Ketua operasi DeepMind Lila Ibrahim TIME bahawa DeepMind memutuskan untuk tidak melepaskan Gopher kerana ia sering memberi respons yang tidak tepat secara fakta—kecenderungan yang dirujuk dalam industri sebagai ‘memperdayakan’. Sebelum penggabungan DeepMind-Google Brain, projek DeepMind bernama kod Goodall sedang bekerja untuk membina pesaing ChatGPT, walaupun ini ditinggalkan untuk memberi tumpuan kepada Gemini, The Information pada Ogos.

Google chatbotnya sendiri, Bard, pada Februari 2023, tetapi harga saham induk Alphabet selepas analis menilai ia kurang baik berbanding pesaing. Pada Mei ia PaLM 2, peningkatan ke atas Bard tetapi dinilai oleh kurang baik berbanding GPT-4.

Walaupun Google lebih lambat membawa keluar produk KI pengguna, ia telah dipikirkan oleh pesaing terbesarnya. Perkongsian Microsoft dengan OpenAI memberikan akses istimewa kepada model KI OpenAI. Selepas syarikat perisian itu mengumumkan bahawa ia akan menggabungkan model OpenAI ke dalam enjin carian Bing, CEO Satya Nadella The Verge dalam temubual bahawa beliau fikir KI boleh membantu syarikatnya mencabar dominasi carian internet Google, dan bahawa beliau mengharapkan tindak balas daripada Google. “Saya mahu orang tahu bahawa kami membuat mereka menari,” katanya. (Data daripada syarikat analisis mencadangkan bahawa Google telah mengekalkan hegemoninya dalam carian, walaupun eksekutif Microsoft ini dalam temubual dengan Wall Street Journal pada Ogos).

Google DeepMind menyatakan dalam pengumuman bahawa ia membandingkan Gemini Ultra dengan pelbagai model pesaing—GPT-4 OpenAI, Anthropic, Inflection-2 Inflection, Llama 2 Meta dan Grok 1 —mendapati model bahasa besar itu melampaui pesaing-pesaing tersebut dalam ujian termasuk soalan pilihan ganda profesional dan akademik dan pengkodan Python.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.