TOPSHOT-ICELAND-VOLCANO

(SeaPRwire) –   Letusan gunung berapi telah bermula sekali lagi di Iceland berhampiran dengan bandar nelayan yang telah teruk rosak dan tarikan pelancongan utama negara itu, Blue Lagoon spa.

Ini merupakan kali ketiga dalam beberapa bulan terakhir lava mengalir keluar dari retakan di atas tanah di semenanjung Reykjanes, kira-kira 40 kilometer (25 batu) dari ibu negara negara itu.

Letusan bermula pada kira-kira 6 pagi waktu tempatan di timur laut Blue Lagoon, mengikut Pejabat Cuaca Iceland.

Lava menyembur keluar dari retakan sepanjang 3 kilometer dan mengalir ke barat, mengikut pihak berkuasa. Aliran lava diarahkan jauh dari Grindavik, sebuah bandar yang terpaksa ditinggalkan – mungkin secara kekal – kerana kerosakan dari letusan lava dan aktiviti seismik.

“Ia lebih jauh dari Grindavik berbanding kali terakhir jadi ia lebih baik untuk bandar itu,” kata Kristin Jonsdottir, seismolog di Pejabat Cuaca, melalui telefon. “Apa yang dipertaruhkan sekarang ialah lebih ke infrastruktur lebih jauh ke utara, seperti Svartsengi, di mana loji kuasa dan Blue Lagoon berada, dan jalan antara Keflavik dan Grindavik.”

Iceland

Hotel-hotel di tapak spa Blue Lagoon dievakuasi semalam, mengikut akhbar Morgunbladid. Infrastruktur lain di kawasan itu termasuklah loji kuasa yang dimiliki oleh HS Orka hf dan beberapa perniagaan berpusatkan haba dan kuasa geoterma. Benteng-benteng tanah telah dibina untuk melindungi kawasan itu dari aliran lava.

Seperti insiden gunung berapi sebelum ini baru-baru ini, penerbangan masuk dan keluar negara berjalan seperti biasa dan dijangka akan terus tanpa gangguan.

Semenanjung Reykjanes telah tidak aktif selama kira-kira 800 tahun sehingga aktiviti seismik bermula pada 2020. Sejak itu, enam letusan berlaku, termasuk yang sekarang. Tiga letusan pertama yang berlaku dari 2021 berada di kawasan tidak berpenghuni dan tidak membahayakan orang dan infrastruktur.

Iceland merupakan salah satu kawasan paling aktif secara geologi di bumi kerana kedudukannya di antara plat tektonik Amerika Utara dan Eropah di punggung tengah Atlantik. Ia mempunyai kira-kira 30 sistem gunung berapi dan lebih 600 mata air panas.

Di Grindavik, beribu-ribu gempa bumi, beberapa gempa bumi dan dua letusan gunung berapi telah memusnahkan jalan raya, talian kuasa dan paip air, dan menyebabkan retakan dan jurang berbahaya yang membahayakan nyawa mereka yang berjalan di atas tanah.

Walaupun pihak berkuasa di Iceland telah membina benteng yang membantu mengekalkan lava terhadap bandar, kawasan itu telah memasuki zaman aktiviti gunung berapi yang sukar diramal tetapi dijangka berterusan selama bertahun-tahun, menurut ahli sains di Pejabat Cuaca.

Kerosakan Grindavik mewakili kerosakan letusan gunung berapi terburuk selama 50 tahun di Iceland, memandangkan kebanyakan letusan berlaku di kawasan liar. Pada 1973, sebahagian bandar nelayan 5,000 orang disemadikan di bawah lava di Kepulauan Westman, di pantai tenggara negara itu.

Letusan retak di darat, seperti yang sekarang, menghasilkan sedikit abu dan biasanya tidak menimbulkan gangguan terhadap perjalanan udara.

Salah satu letusan paling mengganggu dalam sejarah Iceland baru-baru ini berlaku pada 2010 apabila gunung berapi Eyjafjallajokull di bahagian selatan negara itu mengeluarkan awan abu begitu besar sehingga menghentikan lalu lintas udara di seluruh Eropah selama beberapa minggu, menyebabkan pembatalan 100,000 penerbangan dan menjejaskan lebih 10 juta orang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.