ICELAND-VOLCANO

(SeaPRwire) –   Sebuah gunung berapi meletus di barat daya Iceland. Institut Meteorologi Iceland (IMO) menyatakan bahawa bahagian selatan dari retakan “berjarak sekitar 900m dari bandar Grindavík.” Lava kini mengalir ke arah bandar nelayan di semenanjung Reykjanes, menyebabkan pemindahan paksa penduduknya.

Letusan gunung berapi dipicu oleh siri gempa bumi yang melanda kawasan itu, dengan IMO menyatakan lebih 200 gempa telah diukur di kawasan itu. Gempa bumi terbesar yang direkodkan adalah 3.5 magnitud, berhampiran gunung Hagafell.

Ini merupakan letusan gunung berapi kedua yang berlaku di semenanjung Reykjanes dalam tempoh kurang satu bulan, dan kelima berlaku sejak 2021.

Oleh itu, ini merupakan kali kedua penduduk Grindavík diperintahkan untuk berpindah dalam beberapa bulan kebelakangan. Mereka sebelum ini dipaksa meninggalkan rumah mereka pada November lalu, selepas aktiviti seismik tinggi menimbulkan kebimbangan bahawa letusan gunung berapi mungkin berlaku. IMO menyatakan ketika lava menyembur dari retakan sepanjang dua batu di semenanjung Reykjanes.

Sejak itu, pihak berkuasa telah membina tembok pertahanan, dengan tujuan mengarahkan lava jauh dari komuniti perumahan sekiranya berlaku letusan gunung berapi pada masa hadapan. Walau bagaimanapun, pembukaan semasa di tanah terletak di selatan halangan pengalihan, menurut kenyataan IMO, mengesahkan lava sedang menuju ke bandar.

Di Iceland tiada ancaman terhadap nyawa manusia. “Letusan gunung berapi baru bermula pada waktu pagi, hanya di utara Grindavík,” katanya dalam kenyataan yang dikongsi di Twitter. “Bandar itu telah berjaya dievakuasi semalam dan tiada nyawa yang terancam, walaupun infrastruktur mungkin terdedah kepada ancaman.”

Johannesson menambah tiada gangguan kepada penerbangan. Ini berbeza dengan letusan gunung berapi yang berlaku di Iceland pada 2010, yang menyebabkan awan abu tebal dan gangguan di seluruh Eropah selama beberapa minggu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.