(SeaPRwire) –   PORT-AU-PRINCE, Haiti – Pihak berkuasa telah mengarahkan pembatasan pergerakan waktu malam dalam usaha untuk menguasai semula jalanan Haiti selepas letusan keganasan sepanjang hujung minggu, termasuk penjenayah geng menawan dua penjara terbesar negara dan membebaskan tahanan mereka.

Satu darurat negeri selama 72 jam bermula malam Ahad, dan kerajaan berkata ia akan berusaha untuk menemui pembunuh, penculik dan penjenayah ganas lain yang dilaporkan melarikan diri dari penjara.

“Polis telah diperintahkan menggunakan semua cara sah di bawah kuasa mereka untuk menguatkuasakan pembatasan pergerakan dan menangkap semua pesalah,” kata kenyataan daripada Menteri Kewangan Patrick Boivert, yang menjawat sebagai perdana menteri bertindak.

Perdana Menteri Ariel Henry bepergian ke luar negara minggu lepas dalam usaha untuk menyelamatkan sokongan bagi memasukkan pasukan keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) untuk membantu dalam konfliknya dengan kumpulan jenayah yang semakin berkuasa.

Perintah darurat dikeluarkan selepas akhir minggu yang sangat merbahaya yang menandakan tahap terendah dalam gelombang keganasan Haiti. Sekurang-kurangnya sembilan orang terbunuh sejak Khamis – empat daripadanya anggota polis – apabila geng meningkatkan serangan berkoordinasi terhadap institusi-institusi negara di Port-au-Prince, termasuk lapangan terbang antarabangsa dan stadium bola sepak kebangsaan negara.

Tetapi serangan ke atas Penjara Kebangsaan malam Sabtu adalah satu kejutan besar kepada rakyat Haiti, walaupun mereka sudah biasa hidup dalam ancaman keganasan yang berterusan.

Hampir kesemua 4,000 tahanan yang dianggarkan melarikan diri, meninggalkan penjara yang biasanya sesak itu sunyi dan hampa pada Ahad dengan tiada pengawal kelihatan dan sandal plastik, pakaian serta perabot terserak di halaman konkrit. Tiga mayat dengan luka tembakan berbaring di pintu masuk penjara.

Di kawasan lain, mayat berdarah dua lelaki dengan tangan terikat di belakang punggung berbaring muka ke bawah ketika penduduk berjalan melalui sekatan jalan yang dibakar.

Antara sedikit yang memilih untuk kekal di dalam penjara ialah 18 bekas askar Colombia yang dituduh bekerja sebagai tentera upahan dalam pembunuhan Presiden Haiti Jovenel Moise pada Julai 2021. Dalam pergelutan Sabtu malam, beberapa daripada rakyat Colombia berkongsi mesej video memohon nyawa mereka.

“Sila, sila tolong kami,” kata salah seorang lelaki itu, Francisco Uribe, dalam mesej yang tersebar meluas di media sosial. “Mereka membunuh orang secara membabi buta di dalam sel.”

Pada Ahad, Uribe memberitahu wartawan yang memasuki kemudahan yang biasanya sangat dijaga ketat itu, “Saya tidak melarikan diri kerana saya tidak bersalah.”

Kementerian Luar Negeri Colombia menyeru Haiti memberi “perlindungan khas” kepada lelaki-lelaki itu.

Sebuah penjara Port-au-Prince yang mengandungi kira-kira 1,400 tahanan juga diserbu.

Geng penjenayah juga menduduki dan merosakkan stadium bola sepak terkemuka negara itu, menahan seorang pekerja sebagai tebusan selama berjam-jam, menurut persekutuan bola sepak Haiti.

Letusan senjata dilaporkan di beberapa kawasan di ibu negara. Perkhidmatan internet bagi kebanyakan penduduk turun apabila syarikat rangkaian mudah alih terbesar negara itu berkata sambungan wayar gentian optiknya dipotong semasa kekacauan.

Dalam tempoh kurang daripada dua minggu, beberapa institusi negara diserang oleh geng, yang semakin berkoordinasi tindakan mereka dan memilih sasaran yang sebelum ini tidak terfikir seperti Bank Pusat. Sebagai sebahagian daripada serangan pada Khamis, empat pegawai polis terbunuh.

Selepas geng membuka tembakan di lapangan terbang antarabangsa Haiti minggu lepas, Kedutaan Amerika Syarikat berkata ia menghentikan semua perjalanan rasmi ke negara itu dan pada malam Ahad menyeru semua warganegara Amerika untuk meninggalkan secepat mungkin. Kedutaan itu juga akan membatalkan semua temu janji konsular sehingga Khamis.

Pentadbiran Biden, yang dengan tegas enggan bersetuju menghantar tentera ke sebarang pasukan pelbagai negara sambil menawarkan wang dan sokongan logistik, berkata ia mengawasi keadaan keselamatan yang semakin merosot dengan rasa cemas yang mendalam.

Peningkatan serangan itu mengikuti kebuntuan yang menjadi lebih membahayakan beberapa hari kebelakangan ini apabila perdana menteri pergi ke Kenya untuk bergerak ke hadapan dengan misi keselamatan PBB yang dicadangkan untuk diketuai negara Afrika Timur itu.

Henry mengambil alih sebagai perdana menteri berikutan pembunuhan Moise dan berulang kali menangguhkan rancangan untuk mengadakan pilihan raya parlimen dan presiden, yang tidak berlaku hampir sepuluh tahun.

Polis Kebangsaan Haiti mempunyai kira-kira 9,000 anggota untuk menyediakan keselamatan kepada lebih daripada 11 juta orang, menurut PBB. Mereka sering kewalahan dan dilengkapi lebih lemah berbanding geng, yang dianggarkan menguasai sehingga 80% Port-au-Prince.

Jimmy Cherizier, bekas pegawai polis elit yang dikenali sebagai Barbecue kini mengetuai persekutuan geng, mendakwa bertanggungjawab atas peningkatan serangan. Dia berkata matlamatnya ialah untuk menangkap ketua polis negara dan menteri-menteri kerajaan serta mencegah kepulangan Henry.

Perdana menteri pakar bedah saraf itu menepis seruan untuk meletak jawatan dan tidak memberi komen apabila ditanya jika dia rasa selamat untuk pulang.

___

Penulis berita Associated Press Joshua Goodman di Miami dan Danica Coto di San Juan, Puerto Rico, menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.