(SeaPRwire) –   MELBOURNE, Australia – Hakim Australia pada Isnin membatalkan larangan terhadap platform media sosial X menunjukkan video rakyat Australia terhadap seorang uskup yang ditikam di gereja Sydney.

Larangan sementara dikenakan pada 22 April, tetapi hakim menolak permohonan dari Suruhanjaya eSafety Australia untuk memperpanjang perintah mahkamah yang akan tamat pada Isnin.

Hakim Persekutuan Geoffrey Kennett berkata beliau akan menerbitkan alasan-alasan beliau mengenakan dan membatalkan perintah itu kemudian.

Keputusan ini merupakan kemenangan bagi syarikat yang dinamakan semula oleh Elon Musk bilionair apabila membeli Twitter tahun lalu. X adalah antara platform media sosial yang enggan menanggalkan video Uskup Mar Mari Emmanuel ditikam. Musk mendakwa beliau berdiri untuk prinsip kebebasan bersuara. Ahli politik Australia menuduh beliau sikap sombong dan kekurangan tanggungjawab sosial.

“Tidak cuba menang apa-apa. Saya hanya tidak fikir kita seharusnya menindas hak rakyat Australia untuk bersuara bebas,” tulis Musk di X selepas keputusan itu.

X juga mengambil tindakan mahkamah berasingan terhadap Pesuruhjaya eSafety Julie Inman Grant, bekas pekerja Twitter, yang mencabar kesahan notisnya yang memerlukan platform itu menanggalkan video serangan April 15 di gereja Assyrian Orthodox itu. Hakim dijangka mempertimbangkan untuk menetapkan tarikh pendengaran Rabu ini.

Timbalan Menteri Kewangan Stephen Jones berkata kerajaan mungkin mempertimbangkan mengubah undang-undang Australia selepas membaca alasan-alasan Kennett untuk menanggalkan perintahnya yang memerlukan X untuk menyembunyikan video daripada pengguna. “Terdapat prinsip asas di sini dan ia adalah, jika anda adalah syarikat atau mana-mana pihak yang beroperasi di Australia, maka anda perlu mematuhi undang-undang Australia,” kata Jones.

Beliau juga berkata kerajaan menyokong pendirian Inman Grant terhadap video itu. “Beliau membuat keputusan yang betul dalam pandangan kami untuk memastikan bahan yang berbahaya, ganas dan merosakkan itu tidak disebarkan secara online dan menggalakkan dan menyemarakkan jenis tingkah laku di sini di Australia,” kata Jones.

Seorang budak lelaki berusia 16 tahun didakwa dengan kesalahan berkaitan keganasan dalam menikam uskup dan seorang paderi yang cedera dalam serangan itu.

X juga menghalang pengguna Australia daripada kandungan itu, tetapi eSafety mahu larangan serata dunia terhadap video itu, yang masih boleh diakses dari Australia melalui VPN.

Peguam eSafety, Tim Begbie, menggambarkan X di mahkamah minggu lalu sebagai “pemimpin pasaran dalam menyebarkan dan mengedar kandungan ganas dan bahan ganas serta ekstrem”.

Begbie berkata Australia tidak boleh dijangka mematuhi “sikap pro-kebebasan bersuara” X.

“Fakta ialah sikap itu sebahagian besarnya ilusi. Kerana X tidak berdiri untuk ‘penanggalanan global adalah buruk’ dalam makna tulen,” kata Begbie.

Dasar-dasar X berulang kali merujuk kepada keadaan di mana platform itu akan memilih untuk menanggalkan kandungan secara global, kata Begbie.

“Pendirian sebenar ialah ini: X mengatakan bahawa ‘munasabah’ bermakna apa yang X mahu ia bermakna,” kata Begbie.

“Penanggalanan global adalah munasabah apabila X melakukannya kerana X mahu melakukannya. Tetapi ia menjadi tidak munasabah apabila X diperintahkan untuk melakukannya oleh undang-undang Australia,” tambah Begbie.

Peguam X Bret Walker menggambarkan langkah-langkah munasabah X untuk menghalang kandungan itu dari Australia tetapi terdapat kesilapan.

Beliau menggambarkan tuntutan eSafety untuk larangan serata dunia sebagai menakjubkan dan notis itu tidak sah.

“Anda tidak mengharapkan melihat statut yang menyatakan Parlimen Australia akan mengawalat apa yang berkaitan Australia – iaitu peristiwa di Australia – boleh dilihat di Rusia, Finland, Belgium atau Amerika Syarikat,” kata Walker.

“Kecuali jika kita mahu menjadi berasingan sehingga tahap yang tidak dapat dibayangkan,” tambah Walker.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.