Subway Chokehold Death

(SeaPRwire) –   NEW YORK — Hakim enggan membatalkan kes terhadap bekas tentera laut Amerika Syarikat yang dituduh membunuh lelaki di dalam kereta api bawah tanah New York City.

Daniel Penny dituduh dengan kesalahan pembunuhan derajat kedua dan pembunuhan akibat kelalaian jenayah dalam kematian pada Mei lalu Jordan Neely, bekas pelakon Michael Jackson yang saksi kata berteriak dan memohon wang di dalam kereta api di Manhattan.

Penny menahan lelaki itu dengan bantuan dua penumpang lain dan memegangnya dalam cengkaman leher selama lebih tiga minit. Neely, 30, hilang sedar semasa pergaduhan itu.

Penny berkata beliau bertindak untuk melindungi dirinya dan orang lain. Peguam beliau memfailkan permohonan untuk membatalkan pertuduhan itu, yang ditolak di mahkamah pada Rabu.

Peguam Penny berkata selepas keputusan itu bahawa mereka memandang ke hadapan ke perbicaraan, yang mungkin bermula pada musim gugur.

“Kami yakin juri, yang mengetahui tindakan Danny dalam menepikan keselamatan diri untuk melindungi nyawa penumpang lain, akan membuat keputusan yang adil,” kata peguam Steven Raiser dan Thomas Kenniff dalam kenyataan.

Penny berkulit putih manakala Neely berkulit hitam. Kematian Neely menjadi titik perdebatan mengenai keadilan ras dan jenayah di negara ini. Sesetengah orang memuji Penny sebagai wira, manakala yang lain menuduh beliau sebagai pengganas berfahaman perkauman.

Neely pernah mengalami masalah mental dan tanpa tempat tinggal. Ahli keluarga dan penyokongnya berkata beliau sedang meminta tolong di dalam kereta api bawah tanah tetapi dibalas dengan keganasan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.