Trump lawsuit U.K.

(SeaPRwire) –   Seorang hakim UK telah membuang tuntutan yang difailkan oleh Donald Trump terhadap Orbis Business Intelligence, sebuah firma perisikan British yang diasaskan bersama oleh bekas . Steele sebelum ini bertanggungjawab menyelia meja Rusia untuk perkhidmatan perisikan rahsia Britain sebelum bersara pada 2009 dan mengasaskan Orbis. Steele telah mengenai ikatan Trump dengan Rusia.

Tuntutan itu mendakwa bahawa Orbis Intelligence telah melanggar undang-undang perlindungan data Britain dengan mengumpulkan fail 35 muka surat maklumat yang mencadangkan bahawa Trump telah terlibat dalam aktiviti seksual dengan pelacur ketika melawat Rusia, memberi kerajaan Rusia bahan untuk memalukannya. Dakwaan yang dibuat dalam fail itu belum disahkan oleh sumber luar. Fail itu kemudian dibocorkan dan diterbitkan oleh BuzzFeed pada 2017.

“Data peribadi yang tidak tepat dalam Fail itu telah, dan terus, menyebabkan saya kerosakan dan kesakitan yang ketara,” kata Trump, yang menafikan dakwaan yang dibuat dalam fail itu, dalam satu kenyataan pada Oktober 2023. “Keputusan mahkamah Inggeris mengenai isu ini akan memberi saya lega yang amat besar kerana ia akan mengesahkan sepenuhnya kedudukan sebenar kepada orang awam.”

“Tiada sebab yang meyakinkan untuk membenarkan tuntutan itu diteruskan ke perbicaraan,” kata Hakim Karen Steyn ketika membuang tuntutan itu.

Peguam Trump, Hugh Tomlinson, sebelum ini berkata bekas presiden itu telah “menanggung kerosakan peribadi dan reputasi serta kesakitan” akibat fail itu. Trump sebelum ini cuba menuntut Steele di mahkamah Florida, tetapi kes itu dibuang pada 2022.

Fail Steele—dan dakwaan yang dibuat dalamnya—telah memberi kesan meluas. Hillary Clinton dan Jawatankuasa Kebangsaan Demokrat bersetuju untuk membayar untuk menyelesaikan siasatan Suruhanjaya Pilihan Raya Persekutuan mengenai kemungkinan pelanggaran undang-undang pilihan raya mereka dengan membiayai penyelidikan yang menghasilkan fail Steele.

Trump telah menghadapi beberapa kekalahan di mahkamah setahun ini. Pada Januari, sebuah juri memerintahkan Trump membayar $83.3 juta kepada wartawan E. Jean Carroll selepas dia menuduhnya merosakkan reputasinya dengan mendakwa dia berbohong apabila menuduhnya merogol. Pada 2023, sebuah juri berasingan telah untuk menyalahgunakan secara seksual dan memfitnah Carroll. Trump bercadang untuk merayu kes itu. Pembayaran yang besar itu juga telah menimbulkan minat semula dalam , kerana kewangannya terus menjadi perbualan di dalam dan luar mahkamah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.