(SeaPRwire) –   NEW YORK — Nikki Haley akan menangguhkan kempen presidennya pada Rabu depan selepas jelas kalah di seluruh negara pada Super Selasa, menurut orang yang mengetahui keputusannya, meninggalkan Donald Trump sebagai calon utama Republikan yang tinggal.

Tiga orang yang mempunyai pengetahuan terus yang berbual atas syarat kerahsiaan kerana mereka tidak dibenarkan bercakap secara terbuka mengesahkan keputusan Haley sebelum pengumuman yang dijadualkan untuk Rabu pagi.

Haley tidak merancang untuk menyokong Trump dalam pengumumannya, menurut orang yang mengetahui rancangannya. Sebaliknya, beliau dijangka menggalakkan beliau untuk memperoleh sokongan daripada koalisi Republikan sederhana dan pengundi bebas yang menyokong beliau.

Haley, bekas gabenor Carolina Selatan dan duta PBB, merupakan saingan pertama Trump yang signifikan apabila beliau menyertai perlumbaan pada Februari 2023. Beliau menghabiskan fasa akhir kempennya dengan mengingatkan GOP secara agresif terhadap penerimaan Trump, yang beliau dakwa terlalu terlibat dengan kekacauan peribadi dan dendam untuk menewaskan Presiden Joe Biden dalam pilihan raya umum.

Kepergiannya membersihkan jalan bagi Trump untuk memberi tumpuan sepenuhnya kepada pertarungan kemungkinan semula pada November dengan Biden. Bekas presiden dijangka mencapai 1,215 delegasi yang diperlukan untuk mengesahkan pencalonan Republikan lebih awal bulan ini.

Kekalahan Haley merupakan tamparan yang menyakitkan, jika diramalkan, kepada pengundi, dermawan dan pegawai Parti Republikan yang menentang Trump dan gaya “Memulihkan Kemasyhuran Amerika” yang berapi-apinya. Beliau sangat popular di kalangan sederhana dan pengundi berpendidikan tinggi, kumpulan yang mungkin memainkan peranan penting dalam pilihan raya umum. Masih tidak jelas sama ada Trump, yang baru-baru ini mengisytiharkan bahawa dermawan Haley akan dilarang selamanya daripada pergerakannya, akhirnya dapat menyatukan parti yang sangat berpecah.

Trump pada malam Selasa mengisytiharkan bahawa GOP bersatu di belakangnya, tetapi dalam kenyataan segera kemudian, jurucakap Haley Olivia Perez-Cubas berkata, “Kesatuan tidak dicapai dengan hanya mendakwa, ‘Kami bersatu.'”

“Hari ini, dari negeri ke negeri, masih terdapat blok besar pengundi primer Republikan yang menyatakan kebimbangan mendalam tentang Donald Trump,” kata Perez-Cubas. “Itu bukanlah kesatuan yang diperlukan parti kami untuk kejayaan. Menangani kebimbangan pengundi itu akan membuat Parti Republikan dan Amerika lebih baik.”

Haley meninggalkan perlumbaan presiden 2024 telah membuat sejarah sebagai wanita pertama memenangi primer Republikan. Beliau mengalahkan Trump di Daerah Columbia pada Ahad dan Vermont pada Selasa.

Beliau telah menyatakan akan kekal dalam perlumbaan sehingga Super Selasa dan menyeberangi negara berkempen di negeri-negeri mengadakan pertandingan Republikan. Pada akhirnya, beliau tidak dapat menyingkirkan Trump dari landasan glid kepada pencalonan ketiga berturut-turut.

Rakan-rakan Haley membuat catatan bahawa beliau melebihi kebanyakan jangkaan dunia politik dengan berjaya sejauh ini.

Awalnya beliau menolak berlumba menentang Trump pada 2024. Tetapi beliau menukar fikirannya dan akhirnya melancarkan kempennya tiga bulan selepas beliau, dengan menyebut antara lain masalah ekonomi negara dan keperluan “perubahan generasi”. Haley, 52 tahun, kemudian meminta ujian kecekapan untuk politikus di atas usia 75 tahun – satu pukulan kepada kedua-dua Trump, yang berusia 77 tahun, dan Presiden Joe Biden, yang berusia 81 tahun.

Kempennya perlahan untuk menarik dermawan dan sokongan, tetapi akhirnya beliau mengatasi semua pesaing Republikannya yang lain, termasuk Gabenor Florida Ron DeSantis, bekas Naib Presiden Mike Pence dan Sen. Tim Scott, rakan senegerinya di Carolina Selatan yang dilantik beliau ke Senat pada 2012. Dan wang itu mengalir sehingga akhir. Kempennya mengatakan ia mengumpul lebih daripada AS$12 juta pada Februari sahaja.

Beliau menjadi popular dengan banyak dermawan Republikan, pengundi bebas dan kumpulan “Tidak Pernah Trump”, walaupun beliau mengkritik kes jenayah terhadap beliau sebagai bermotif politik dan berjanji yang jika presiden, beliau akan memaafkannya jika disabit kesalahan di mahkamah persekutuan.

Apabila medan itu disatukan, beliau dan DeSantis bertempur sehingga negeri awal untuk tempat kedua jauh di belakang Trump. Kedua-dua menyerang satu sama lain dalam debat, iklan dan temu bual, sering lebih terus daripada apa yang mereka lakukan terhadap Trump.

Kempen itu memberi tumpuan kepada dasar luar selepas serangan kejutan Hamas terhadap Israel pada Oktober, memberi Haley peluang untuk mempamerkan pengalamannya dari PBB, mengikat perang kepada keutamaan domestik konservatifnya dan mendakwa bahawa kedua-dua Israel dan AS boleh menjadi rentan oleh apa yang dipanggilnya “penyelewengan”.

Haley perlahan untuk mengkritik bekas bosnya secara terus.

Semasa berkempen di seluruh negeri awal, Haley sering memuji beberapa pencapaian dasar luar Trump tetapi beransur-ansur menambah kritikan terhadapnya ke dalam ucapan kempennya. Beliau mendakwa fokus berlebihan Trump terhadap perdagangan dengan China menyebabkannya mengabaikan ancaman keselamatan yang dibawa oleh pesaing utama AS. Beliau memberi amaran bahawa sokongan lemah untuk Ukraine hanya akan “menggalakkan” China menyerang Taiwan, pandangan yang dikongsi beberapa pesaing Republikannya, walaupun ramai pengundi Republikan mempersoalkan sama ada AS harus menghantar bantuan ke Ukraine.

Pada November, Haley – seorang akauntan yang secara konsisten menonjolkan kempen kurang belanjawannya – memenangi sokongan AFP Action, sayap politik kuasa Koch. AFP Action meletupkan pengundi negeri awal dengan surat dan pengetuk pintu, memeteraikan persekutuan negara luas aktivis dan dana hampir tidak terhad kempennya untuk membantu Haley menewaskan Trump.

Dengan Trump enggan menyertai debat primer, Haley berhadapan satu lawan satu dengan DeSantis dalam satu debat tunggal, yang kelihatan duduk dengan buruk bahkan dengan mereka yang berkomitmen untuk menyokongnya dalam caucus Iowa. Beliau akan menamatkan ketiga.

Nama Haley muncul sebagai calon mungkin naib presiden untuk Trump, dengan bekas presiden dilaporkan meminta pandangan rakan sejawat tentang menambahnya ke tiket mungkin. Ketika Haley kelihatan memperoleh tanah, beberapa penyokong Trump bekerja untuk mengecilkan konsep itu.

Walaupun awalnya jelas enggan menolak kemungkinan itu, beliau berkata ketika berkempen di New Hampshire pada Januari bahawa berkhidmat sebagai “naib presiden sesiapa” adalah “di luar meja”.

Selepas DeSantis meninggalkan kempen berikutan kemenangan rekod Trump dalam caucus Iowa, Haley berharap pengundi New Hampshire akan merasa begitu kuat tentang mengekalkan bekas presiden jauh dari Rumah Putih bahawa mereka akan keluar untuk menyokongnya dalam bilangan besar.

“Amerika tidak melakukan penobatan,” kata Haley di dewan VFW di Franklin pada malam sebelum primer New Hampshire. “Marilah kita tunjukkan kepada semua kelas media dan politik bahawa kami mempunyai rancangan yang berbeza, dan marilah kita tunjukkan negara apa yang boleh kita lakukan.”

Tetapi beliau akan kalah di New Hampshire dan kemudian enggan menyertai caucus Nevada, dengan alasan peraturan negeri itu sangat menguntungkan Trump. Sebaliknya beliau berlari dalam pilihan raya primer negeri itu, yang tidak mengira sebarang delegasi untuk pencalonan. Beliau masih menamatkan kedua jauh di belakang “Tidak Ada Pilihan”, pilihan yang ditawarkan Nevada kepada pengundi yang tidak berpuas hati dengan pilihan dan digunakan oleh ramai penyokong Trump untuk menentangnya.

Beliau lama berjanji akan memenangi Carolina Selatan tetapi menarik diri daripada janji itu sebagai primer itu menghampiri. Beliau menyeberangi negeri itu dua kali memilihnya gabenor dalam lawatan bas, mengadakan acara lebih kecil daripada rali kurang kerap Trump dan mencadangkan beliau lebih berupaya untuk menewaskan Biden daripadanya.

Beliau kalah di Carolina Selatan dengan 20 mata dan Michigan tiga hari kemudian dengan 40 mata. AFP Action mengumumkan selepas kekalahan Carolina Selatan bahawa mereka tidak akan menyokongnya lagi.

Tetapi dengan kekal dalam kempen, Haley berjaya mengumpul undi daripada orang bandar dan pengundi berpendidikan tinggi untuk menekankan kelemahan ketara Trump dengan kumpulan itu.

Haley telah membuat jelas beliau tidak mahu berkhidmat sebagai naib presiden Trump atau berlari dalam tiket pihak ketiga yang dianjurkan kumpulan Tanpa Label. Beliau meninggalkan perlumbaan dengan profil kebangsaan yang ditingkatkan yang boleh membantunya dalam perlumbaan presiden masa depan.

Pada hari-hari kebelakangan ini, beliau beransur-ansur untuk menyokong calon Republikan akhir yang diperlukan oleh sesiapa yang menyertai debat parti.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.