(SeaPRwire) –   RAFAH, Gaza Strip — Hamas mulai muncul semula di kawasan di mana Israel menarik balik kebanyakan pasukannya sebulan lalu, dengan mengerahkan pegawai polis dan membuat pembayaran gaji separa kepada sebahagian daripada pekerja awamnya di Bandar Gaza baru-baru ini, kata empat penduduk dan seorang pegawai kanan kumpulan militan itu Sabtu.

Tanda-tanda kebangkitan semula Hamas di bandar terbesar Gaza menggambarkan kekuatan kumpulan itu walaupun Israel melancarkan serangan udara dan darat selama empat bulan. Israel berkata ia bertekad untuk menghancurkan Hamas dan menghalang kumpulan itu daripada kembali berkuasa di Gaza, enklaf yang ditadbirnya sejak 2007.

Beberapa hari kebelakangan ini, pasukan Israel memperbaharui serangan di bahagian barat dan barat laut Bandar Gaza, termasuk di kawasan di mana sebahagian daripada pengedaran gaji dilaporkan berlaku.

Empat penduduk Bandar Gaza memberitahu Agensi Berita Associated Press bahawa beberapa hari kebelakangan ini, pegawai polis beruniform dan pakaian biasa dikerahkan berhampiran ibu pejabat polis dan pejabat kerajaan lain, termasuk berhampiran Hospital Shifa, hospital terbesar di wilayah itu. Penduduk berkata mereka melihat kembalinya pegawai awam dan serangan udara Israel berikutnya berhampiran pejabat sementara.

Kemunculan semula polis merupakan usaha untuk mengembalikan ketenteraman di bandar yang musnah selepas Israel menarik balik bilangan tentera yang signifikan dari utara Gaza bulan lalu, kata seorang pegawai kanan Hamas kepada AP, dengan berkata di bawah syarat tidak dibenarkan bercakap dengan media.

Pegawai itu berkata pemimpin kumpulan itu telah memberi arahan untuk menubuhkan semula ketenteraman di bahagian utara di mana pasukan Israel telah menarik diri, termasuk dengan membantu mencegah pencurian kedai dan rumah yang ditinggalkan oleh penduduk yang mematuhi arahan berulang Israel untuk berpindah ke separuh selatan Gaza.

Semasa serangan darat Israel, , runtuhan dan debu.

Saeed Abdel-Bar, penduduk Bandar Gaza, berkata sepupunya menerima wang daripada pejabat sementara Hamas berhampiran hospital yang ditubuhkan untuk mengedarkan bayaran $200 kepada pekerja kerajaan, termasuk pegawai polis dan pekerja perbandaran.

Sejak menguasai kawalan Gaza hampir 17 tahun lalu, Hamas telah beroperasi dengan sistem awam dengan puluhan ribu pekerja awam, termasuk guru, polis lalu lintas dan polis awam yang beroperasi secara berasingan daripada sayap rahsia kumpulan tentera.

Bayaran gaji separa $200 untuk sekurang-kurangnya sebahagian pekerja kerajaan menandakan bahawa Israel tidak memberikan pukulan mati kepada Hamas, walaupun ia mendakwa telah membunuh lebih .

Ahmed Abu Hadrous, penduduk Bandar Gaza, berkata pesawat pejuang Israel mengebom kawasan di mana pejabat sementara itu terletak berulang kali awal minggu ini, termasuk Sabtu pagi.

Serangan itu datang kira-kira sebulan selepas pemimpin tentera Israel berkata mereka telah memecahkan struktur perintah batalion Hamas di utara, tetapi pejuang individu terus melancarkan serangan gaya gerila.

Sementara itu, pertempuran berterusan di selatan Gaza Sabtu.

Sekurang-kurangnya 11 orang cedera apabila tentera Israel melepaskan bom asap ke atas orang yang terpaksa berlindung di ibu pejabat Palang Merah Palestin di bandar selatan Khan Younis, kata organisasi itu. Ia tidak memberikan butiran lanjut dan tentera Israel tidak memberikan sebarang komen serta merta.

Kecederaan itu menyusuli pengepungan selama 12 hari yang dikenakan tentera Israel ke atas kemudahan Palang Merah, kata organisasi itu.

Badan amal itu juga menyatakan ia mendokumenkan pembunuhan 43 orang, termasuk tiga anggota staf, di dalam bangunan oleh tembakan Israel dalam tempoh 12 hari itu. Seramai 153 lagi cedera, katanya.

Sekurang-kurangnya 17 orang, termasuk wanita dan kanak-kanak, terbunuh dalam dua serangan udara berasingan tengah malam di bandar selatan Rafah di Gaza, bersempadan dengan Mesir, menurut pejabat pendaftaran di hospital di mana mayat dibawa.

Serangan pertama mengenai bangunan kediaman timur Rafah, membunuh sekurang-kurangnya 13 orang daripada keluarga Hijazi. Yang terbunuh termasuk empat wanita dan tiga kanak-kanak, kata pegawai hospital. Serangan kedua mengenai sebuah rumah di kawasan Jeneina Rafah, membunuh sekurang-kurangnya dua lelaki dan dua wanita daripada keluarga Hams.

“Dua kanak-kanak masih di bawah reruntuhan, dan kami tidak, masih kami tidak tahu apa-apa tentang mereka,” kata saudara sepupu Ahmad Hijazi.

Mayat 17 orang dibawa ke hospital Abu Yousef al-Najjar, kemudahan kesihatan utama di Rafah, dan dilihat oleh seorang wartawan AP.

Kementerian Kesihatan Gaza berkata Sabtu bahawa 107 orang terbunuh dalam tempoh 24 jam sebelumnya, menjadikan jumlah kematian semasa peperangan 27,238 orang. Lebih 66,000 orang cedera.

Lebih separuh daripada populasi 2.3 juta orang Gaza telah mengambil pelindung di Rafah dan kawasan sekitarnya. Seorang pegawai Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Jumaat berkata Rafah sedang menjadi “ketam penyepit keputusasaan”.

Menteri Pertahanan Israel awal minggu ini memberi amaran bahawa Israel mungkin meluaskan pertempuran ke Rafah selepas memberi tumpuan selama beberapa minggu ke atas Khan Younis, bandar terbesar di selatan Gaza. Walaupun kenyataan itu mengejutkan pegawai bantuan dan diplomat antarabangsa, Israel akan berunding dengan Amerika Syarikat dan Mesir sekiranya ia menghantar tentera ke Rafah.

Penyampai perantaraan antarabangsa terus bekerja untuk menutup jurang yang besar antara Israel dan Hamas mengenai perjanjian yang dicadangkan minggu ini, hampir empat bulan selepas Hamas dan militan lain menawan kira-kira 250 tebusan semasa serangan mereka ke atas selatan Israel yang memicu perang.

Hamas terus menahan puluhan tebusan, selepas lebih 100 dibebaskan semasa gencatan senjata selama seminggu November. Pembebasan itu ditukar dengan 240 banduan Palestin.

Konflik itu telah meratakan banyak bahagian wilayah kecil pantai itu, mengusir 85% penduduknya dan .

Sementara itu, Amerika Syarikat — yang telah merundingkan syarat-syarat perjanjian bersama Israel, Mesir dan Qatar — melancarkan serangan udara ke atas puluhan tapak di Iraq dan Syria yang digunakan oleh dan Pengawal Revolusi Iran Jumaat malam, dalam salvo pembalasan untuk di Jordan minggu lalu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.