COP28 In UAE

(SeaPRwire) –   (Untuk mendapatkan cerita ini dalam inbox anda, langgan berita TIME CO2 Leadership Report.)

Persidangan PBB yang dikenali sebagai secara rasmi bermula petang ini di Dubai dengan lebih banyak eksekutif korporat dan pemain utama dalam sektor kewangan hadir berbanding mana-mana mesyuarat sedemikian sebelumnya. Kebanyakan perhatian mereka di lokasi akan fokus kepada pengumuman swasta dan perjanjian yang dibuat dan ditandatangani, tetapi terdapat sebab bagi orang swasta untuk memerhatikan perbincangan rasmi yang sedang berlangsung antara negara di pusat konvensyen Bandar Expo Dubai.

Bagi banyak perniagaan, perbualan kadang-kadang kedengaran terlalu prosedural dan tidak berkaitan dengan realiti seharian mengurangkan pelepasan gas rumah hijau syarikat. Dan tetapi perbincangan ini boleh memindahkan pasaran dari masa ke semasa, dan ia berbaloi memerhatikan isyarat yang muncul dari Dubai.

Untuk memahami bagaimana pengaruh sedemikian boleh merebak dari dewan , jangan lainkan melihat perbincangan yang berlangsung di Paris pada tahun 2015. Negara-negara bersetuju untuk menyediakan rancangan bagi mengehadkan pemanasan purata global ke bawah 2°C berbanding suhu pra-perindustrian. Komitmen itu bukan mengikat bagi negara-negara dan mempunyai kesan langsung yang lebih kecil lagi bagi syarikat.

Dan tetapi Persetujuan Paris telah menjadi ukuran utama bagi pelabur dan syarikat yang prihatin terhadap iklim. Ketua Eksekutif merujuk kepada “keselarasan Paris” untuk menerangkan kemajuan pengurangan karbon mereka. Kini terdapat sistem pembiayaan yang bertindak sebagai kenderaan pelaburan direka khas untuk menyokong syarikat yang bekerja ke arah sasaran Paris. Dan sesetengah, jika tidak cukup, perjanjian dicapai atau ditolak kerana keutamaan ini. Laurence Tubiana, ketua Yayasan Iklim Eropah dan pemangkin utama perjanjian itu, menjelaskan kepada saya sebagai “transformasi minda.” “Persetujuan Paris [menjadi] norma, rujukan bagi semua orang untuk mengetahui arah pergi,” katanya pada tahun 2020.

Apakah isyarat yang mungkin muncul dari Dubai? Seperti yang saya tulis , mungkin perdebatan terbesar berpusat pada . Pembuat dasar sedang berusaha mencari dasar bersama bagaimana dunia harus melihat minyak, gas dan arang batu. Mencapai persetujuan dalam perbincangan masih merupakan tugas berat, tetapi sebarang persetujuan kolektif yang serius tentang pengasingan bahan api fosil akan menyatakan kepada pelabur dan syarikat bahawa pembuat dasar masih berkomitmen—sekurang-kurangnya dalam prinsip—untuk menangani perubahan iklim. Realiti itu sekurang-kurangnya harus membuat penyokong pengembangan bahan api fosil berhenti untuk menilai semula. Sebaliknya, kegagalan mencapai persetujuan tentang bahan api fosil akan menyatakan bahawa negara-negara telah kehilangan semangat mereka, dan kelajuan peralihan tenaga mungkin lebih perlahan daripada diharapkan.

Bahan api fosil hanyalah permulaan. Wakil sedang berusaha untuk menemui cara terbaik bagi komitmen wang awam untuk meningkatkan projek tenaga bersih swasta di pasaran negara membangun. Hasil yang meningkatkan pendekatan kewangan campuran ini boleh mencipta peluang baru bagi pelabur berminat untuk membiayai pelaksanaan tenaga bersih.

Dua perubahan itu sahaja akan membentuk pengaliran bilionan dolar modal, dan merebak di seluruh ekonomi, dan mereka hanyalah yang paling jelas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.