US-POLITICS-FIRE-MAUI-BIDEN

(HONOLULU) – Gabenor Hawaii Josh Green berkata Khamis bahawa pentadbirannya telah membuka beberapa siasatan ke atas orang yang didakwa membuat tawaran harta tanpa diminta untuk harta di bandar Lahaina yang terbakar api di Maui, melanggar perintah kecemasan baru.

Green melarang tawaran sedemikian dengan menandatangani proklamasi kecemasan pada 19 Ogos yang bertujuan untuk menghalang tanah di komuniti pantai bersejarah itu mengalir ke tangan pembeli luar. Perintah itu bertujuan untuk memberi penduduk sedikit “ruang bernafas” ketika mereka memutuskan apa yang perlu dilakukan seterusnya, kata Green dalam temu bual dengan The Associated Press.

[time-brightcove not-tgx=”true”]

Walaupun sebelum kebakaran pada 8 Ogos, Lahaina adalah bandar yang pesat bergentrifikasi dan telah wujud kebimbangan meluas sejak itu bahawa Orang Asli Hawaii dan penduduk tempatan yang telah memiliki harta di keluarga mereka selama bergenerasi mungkin berasa tertekan untuk menjual.

Ketakutannya adalah mereka akan meninggalkan Lahaina, atau Maui atau negara bagi, membawa budaya dan tradisi mereka bersama mereka dan menyumbang kepada eksodus berterusan rakyat Hawaii ke tempat yang kurang mahal untuk didiami.

“Kami telah melihatnya di banyak tempat yang berbeza di negara kami dan di dunia di mana orang telah kehilangan segalanya kecuali tanah mereka dan seseorang datang dan membeli harta dengan harga sen,” kata Green. “Kami mahu tanah ini kekal di tangan orang tempatan, dan kami mahu memberi mereka sekurang-kurangnya peluang untuk memutuskan sama ada mereka mahu membina kembali.”

Pihak berkuasa mengatakan 115 orang terbunuh dalam kebakaran itu, yang merobek melalui Lahaina dalam masa beberapa jam. Lebih kurang 1,800 hingga 1,900 rumah musnah. Bandar dengan 12,000 orang itu adalah rumah kepada ramai yang bekerja di hotel dan restoran di Kaanapali berdekatan dan Lahaina sendiri.

Lebih kurang 6,000 orang menginap di hotel dan sewaan percutian sambil menunggu sisa toksik yang ditinggalkan oleh kebakaran dibersihkan dan pembinaan semula dimulakan.

Awal bulan ini, Green, seorang Demokrat, berkata dia mahu mengenakan moratorium tanah di Lahaina untuk mencegah orang diusir. Tetapi gabenor itu berkata larangan selimut “mungkin tidak boleh dilakukan” dan dia tidak mahu menghalang orang yang mempertimbangkan jualan harta daripada memulakan perbualan itu.

Larangan tawaran tanpa diminta adalah moratorium “de facto”, katanya.

Green berkata orang telah melaporkan tawaran yang tidak diingini kepada peguam negaranya, walaupun dia tidak mendedahkan berapa banyak siasatan yang telah dibuka. Mereka yang didapati bersalah melakukan pelanggaran boleh dipenjarakan sehingga setahun dan didenda sehingga $5,000.

Penduduk Lahaina Melody Lukela-Singh berkata dia kecewa gabenor itu tidak mengenakan larangan mutlak seperti yang awalnya dikatakannya.

“Orang luar tidak sepatutnya mempunyai peluang untuk merampas tanah atau harta. Kerana emosi sedang meningkat, jadi semua orang mudah terdedah,” kata Lukela-Singh.

Dia bercakap berhampiran penginapan sementaranya beberapa batu dari tapak rumah Jalan Depannya, yang terbakar dalam kebakaran itu. Lukela-Singh berkata dia tidak akan menjual tanahnya jika ada tawaran yang dibuat.

“Anda tahu, itu satu-satunya yang kita ada,” kata Lukela-Singh, yang merupakan Orang Asli Hawaii. Dia tahu tiga keluarga, semuanya Filipina, yang menjual rumah mereka dan mahu berpindah kerana mereka tidak dapat menangani tekanan melihat Lahaina dibakar habis.

Ahli Dewan Negeri Troy Hashimoto, seorang Demokrat yang mengetuai jawatankuasa perumahan Dewan dan mewakili komuniti Wailuku tengah Maui, berkata larangan tawaran tanpa diminta adalah pendekatan yang “halus”.

“Anda benar-benar tidak mahu mengganggu banyak pemilik tanah, terutama apabila mereka tidak dalam kerangka fikiran atau bersedia untuk membincangkannya,” kata Hashimoto. “Tetapi saya tidak mahu menghalang pemilik tanah jika mereka secara proaktif mahu membuat pergerakan, kan?”

Situasi ini mengemukakan dua kepentingan yang bersaing, kata Robert Thomas, pengarah litigasi hak harta di yayasan hukum California berasaskan Pasifik. Satu adalah Mahkamah Agung AS telah mendapati orang mempunyai hak untuk memutuskan apa yang perlu dilakukan dengan harta mereka. Yang lain adalah kerajaan mempunyai kepentingan untuk memastikan orang tidak menjadi mangsa.

“Nampaknya, dan itu hanya saya memerhatikan ini, seseorang mengambil nafas dalam dan berkata: ‘Kita boleh mencapai matlamat kita melindungi pemilik harta di sini daripada tingkah laku pemangsa tanpa mengambil laluan drastik dan mungkin tidak berperlembagaan melarang selimut ini,'” kata Thomas, yang mengamalkan harta dan undang-undang tanah di Hawaii selama 35 tahun.

Green sebelum ini memperkenalkan idea negeri memperoleh tanah di Lahaina untuk memastikan orang tempatan tidak diketepikan daripada komuniti yang dibina semula, tetapi berkata Khamis negeri tidak akan melakukan ini kecuali diminta oleh masyarakat.

Satu kemungkinan ialah negeri membentuk amanah tanah untuk membeli harta daripada keluarga yang boleh membelinya kembali kemudian.

“Sebarang pilihan untuk menghalang jualan kepada seseorang yang hanya menyelinap masuk untuk mengambil kesempatan salah seorang daripada kami, kami terbuka,” kata Green.

Dia juga terbuka untuk mendengar daripada penduduk Lahaina tentang apa yang mereka mahu kerajaan negeri lakukan dengan tanah negeri sedia ada di bandar mereka.

“Negeri tidak akan membuat sebarang langkah atau mengambil sebarang inisiatif untuk membina apa-apa kecuali diminta oleh masyarakat,” kata Green.

Green berkata dia sedang mempertimbangkan untuk menubuhkan “tabung bantuan mangsa” yang serupa dengan Tabung Pampasan Mangsa 11 September, yang akan membuat pembayaran kepada mereka yang mengalami kerugian. Objektifnya adalah untuk memberi pampasan kepada orang tanpa keperluan bayaran besar kepada “orang tengah” seperti peguam yang sering mengambil 30% hingga 40% penyelesaian undang-undang, katanya.

Masih terlalu awal untuk mengatakan siapa yang akan meletakkan wang ke dalam projek itu, tetapi dana sedemikian sering menerima wang dari sumber swasta, dermawan dan kerajaan, kata Green, yang merancang untuk mengumumkan butiran pada 8 September.

— Kelleher dilaporkan dari Lahaina, Hawaii.