(SeaPRwire) –   Apa yang berlaku apabila program pemulihan yang seharusnya menyembuhkan ketagihan menjadi ketagihan itu sendiri?

Itulah kisah , sebuah organisasi yang berpindah dari menyediakan terapi revolusioner menjadi “kultus kooky”, seperti yang dilaporkan oleh TIME pada tahun 1977. Siri dokumentari HBO The Synanon Fix, yang akan ditayangkan pada 1 April dan disiarkan di Max, menjejaki kenaikan dan kejatuhan organisasi itu pada tahun 1960-an dan 1970-an melalui temu bual bekas ahli, serta beberapa kanak-kanak yang tinggal di rumah perumahannya. Pembuat filem juga memperoleh rakaman daripada penduduk yang merupakan pembikin filem dan jurugambar amatur dari masa mereka bersama Synanon.

Charles Dederich, bekas alkoholik yang telah sembuh melalui AA, memulakan Synanon pada tahun 1958, semasa wabak ketagihan di AS. Dederich merasakan orang tidak membuka diri cukup dalam AA dan bertujuan untuk mengembangkannya lebih jauh dengan Synanon. Batu asas pendekatan Synanon adalah terapi kumpulan konfrontasi tertentu yang dipanggil “permainan Synanon”, di mana peserta akan berteriak apa yang mereka benar-benar fikirkan tentang satu sama lain – dan kemudian berpelukan selepas itu. Donald Cressey, ahli sosiologi Universiti California di Los Angeles, menggambarkan Synanon kepada TIME pada tahun 1961 sebagai “usaha paling penting untuk mengekalkan penagih daripada dadah yang pernah dibuat.”

Walaupun orang telah pulih, mereka kekal. Beberapa telah membakar terlalu banyak jambatan di rumah, dan kisah orang yang kembali ke ketagihan juga menakutkan beberapa orang untuk meninggalkan. Menjelang tahun 1960-an, Synanon telah menjadi bukan sahaja kemudahan rawatan, tetapi eksperimen kehidupan komunal, mengambil alih bangunan tiga tingkat di Santa Monica. Pernikahan massa diadakan. Ahli-ahli digalakkan untuk memulakan keluarga dan bergilir-gilir menjaga kanak-kanak satu sama lain. Kebanyakan penduduk menghabiskan masa di kawasan komunal, tetapi boleh membuat tempahan bilik peribadi dengan lilin untuk seks dengan mencatatkan nama mereka pada senarai tandatangan.

Sepanjang empat episod, The Synanon Fix mengkaji apa yang berlaku di organisasi itu dan bagaimana ia memberi kesan kepada penduduk. Bekas ahli yang berkongsi pengalaman mereka dalam siri dokumentari itu semuanya menekankan betapa sepi mereka ketika menyertai organisasi itu, sesuatu yang pengarah Rory Kennedy (anak perempuan Bobby Kennedy) berharap penonton akan melihat sebagai amaran jenis.

“Apabila terdapat perasaan melalui zaman tidak menentu, terdapat daya tarikan kepada gaya hidup alternatif,” kata Kennedy. “Memandangkan di mana kita berada dengan media sosial dan AI dan ancaman perubahan iklim, ramai orang berasa cemas, dan mereka mahu mengikat diri mereka kepada sesuatu yang menjadi asas.”

Bagaimana Synanon menarik ahli

Semasa zaman kontrankultur 1960-an dan 1970-an, Synanon mula menarik orang yang keseorangan dan putus asa untuk mendapatkan komuniti pada masa ketika keyakinan terhadap kerajaan merosot selepas dan . Organisasi itu menyambut orang semua bangsa pada awal tahun 1960-an, yang progresif bagi tempoh masa itu.

“Saya benar-benar melihat organisasi itu sebagai pendekatan penting kepada hak asasi manusia,” kata Rod Mullen, yang menjadi ahli Synanon selama lebih sepuluh tahun, dalam The Synanon Fix. Elena Broslovsky, yang menghabiskan dua dekad dengan kumpulan itu, berkata bahawa dia menyertai kerana dia berada “dalam keputusasaan tentang negara kita” selepas pembunuhan Presiden John F. Kennedy pada tahun 1963 dan pembunuhan abangnya Peguam Negara Robert Kennedy dan pemimpin hak asasi Martin Luther King Jr pada tahun 1968. Model kehidupan alternatif Synanon juga sesuai dengan gerakan “cinta bebas” dan eksperimen kehidupan komunal yang muncul semasa tempoh ini.

Terry Hurst, suaminya ialah ahli lembaga di Synanon, menggambarkan parti tarian elektrik tanpa merokok atau minum alkohol atau dadah. Pemuzik terkemuka yang mencari Synanon untuk bantuan termasuk Art Pepper dan Joe Pass. “Kami mempunyai tarian Synanon sendiri yang dipanggil hoopla,” jelas Hurst dalam siri dokumentari itu. Untuk menari “hoopla”, penduduk akan melambai-lambaikan tangan dan kaki mereka dengan bebas ke mana-mana arah mereka mahu, untuk mewakili bagaimana mereka boleh bebas di dalam program itu.

Kanak-kanak bekas penduduk digambarkan menjaga diri mereka kerana ibu bapa mereka sibuk dengan permainan Synanon. Dalam siri dokumentari itu, Bill Goodson, yang mula tinggal di Synanon bersama ibunya pada usia 3 tahun, berkata dia segera berkawan dengan kanak-kanak penduduk lain dan bermain bersama-sama di pantai sepanjang hari. Tetapi ia bukan semua menyenangkan dan bermain-main. Mereka juga diberi kerja, mengosongkan bak pukulan, dan mendapatkan kain sejuk untuk penagih yang berbaring di kawasan komunal. “Synanon adalah satu eksperimen,” beliau mendakwa dalam siri itu, “dan pemikiran tentang kanak-kanak adalah perkara terakhir dalam fikiran [Dederich].”

Kejatuhan Synanon

Tetapi ketika pemimpin eksentrik Synanon Dederich mula merosot, begitu juga organisasi itu. Dia mula minum lagi selepas isterinya meninggal dunia pada tahun 1977 dan segera berkahwin semula. Kemudian, dia memutuskan bahawa semua orang di Synanon juga akan mendapat manfaat daripada berkahwin semula, dan memanggil pertukaran isteri. Tiba-tiba, lelaki dan wanita yang berkahwin antara satu sama lain di Synanon bercerai dan berkahwin dengan orang yang berbeza yang berkaitan dengan organisasi itu.

Selepas menggalakkan orang untuk menubuhkan keluarga di Synanon, dia memanggil agar penduduk tidak mempunyai anak. Lelaki mula mendapat vasektomi, seperti Mike Gimbel, yang memberi kredit kepada Synanon kerana membersihkannya dan bekerja untuk organisasi itu pada tahun 1970-an. Dia berkata dalam siri itu bahawa dia jatuh cinta dengan isterinya, tetapi mereka memutuskan untuk berpisah apabila Dederich memanggil pertukaran isteri. Apabila dia hamil, dia mendapat kerana takut melanggar Dederich. Seperti yang dikatakannya dalam episod akhir, “Synanon menyelamatkan nyawa saya, tetapi merosakkannya juga.”

Liputan media negatif dan saman juga mengapi-apikan kemusnahan kumpulan itu. Pada bulan Oktober 1978, Paul Morantz, peguam yang memenangi saman kelas untuk bekas ahli Synanon, sedang mengambil suratnya dari peti surat apabila ular rattlesnake menggigitnya. Dia terselamat, dan dua ahli Synanon – yang menamakan diri sebagai “Imperial Marines” – ditangkap dan disabitkan atas cubaan membunuhnya. Dederich dihukum lima tahun percobaan dalam kes itu. Synanon bahkan menyerang majalah TIME, menuntut Time Inc lebih daripada $76 juta atas artikel Disember 26, 1977 yang menamakannya “kultus kooky”. Synanon menganjurkan demonstrasi di ibu pejabat TIME di Midtown Manhattan, berarak dengan tanda-tanda dan mendesak orang lalu lalang untuk memboikot penerbitan itu. Saman itu ditarik balik, tetapi Synanon tidak dapat memulihkan sokongan awam, menutup operasinya selepas IRS menarik status bebas cukai kumpulan itu pada tahun 1982.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.