Henry Kissinger

(SeaPRwire) –   , bekas Setiausaha Negara yang terkenal dengan pendekatan realisme terhadap dasar luar negaranya semasa pentadbiran Nixon dan Ford, telah meninggal dunia. Beliau berusia 100 tahun.

Berita kematiannya telah disahkan oleh firma perundingannya.

Kissinger merupakan seorang tokoh yang sangat berpengaruh tetapi bersifat kontroversi. Pengaruh beliau melampaui tempoh perkhidmatannya sebagai penasihat keselamatan negara dari 1969 hingga 1975 dan perkhidmatan sebagai Setiausaha Negara yang bertindih/bersamaan dari 1973 hingga 1977, selama berdekad-dekad bermula dari Perang Vietnam hingga ke akibat 9/11. Beliau meninggalkan warisan bercampur-campur: Pada satu masa, beliau merupakan lelaki paling dihormati di Amerika mengikut tinjauan Gallup 1973 – tahun yang sama beliau dianugerahkan Hadiah Keamanan Nobel bersama-sama rakan sejawatnya dari Vietnam Utara, Le Duc Tho – beliau juga dikritik hebat sebagai penjenayah perang.

Semasa menjawat jawatan Setiausaha Negara, beliau dikenali dengan dasar détente dengan Soviet dan dasar pintu terbuka terhadap China. Beliau juga diberi kredit dengan menamatkan penglibatan Amerika Syarikat dalam Perang Vietnam. Tetapi pengkritiknya mendakwa dasar beliau menyumbang kepada jutaan kematian dengan membenarkan pengeboman berat di Kemboja dan Laos, menghalang pemimpin yang dipilih secara demokratik di Chile, genosid di Timor Timur dan Bangladesh serta perang saudara di Afrika Selatan.

Dilahirkan pada tahun 1923 berhampiran Nuremberg, Jerman, Heinz Alfred Kissinger dan keluarga Yahudinya melarikan diri daripada Nazi pada tahun 1938. (Setelah tiba di Amerika, beliau menukar namanya kepada Henry.) Sebagai warganegara Amerika baru, beliau berkhidmat dalam Tentera Darat Amerika Syarikat selama tiga tahun, kembali ke Eropah untuk berjuang dalam Perang Dunia Kedua dan dianugerahkan Bintang Gangsa pada tahun 1945. Kissinger kemudiannya memperoleh ijazah sarjana muda, sarjana dan kedoktoran dari Harvard, di mana beliau memegang jawatan fakulti dari 1954 hingga 1969.

Kissinger merupakan salah seorang pengamal utama realpolitik, menghujahkan bahawa pragmatisme – daripada idealisme – harus memerintah pendekatan dasar luar Amerika Syarikat. Beliau pernah terkenal dengan kata-katanya bahawa “kuasa adalah afrodisiak yang paling hebat”, mentaliti yang menjelmakan diri dalam pendekatan perhitungan dan oportunistik terhadap hubungan profesionalnya.

Dalam pilihan raya presiden 1968, Kissinger bermain-main. Selepas Nixon memenangi pencalonan, Kissinger – bekas penasihat kepada pesaing Republikan Nelson Rockefeller, ketika itu Gabenor New York – menghantar maklum balas kabur kepada kempen Nixon tentang status rundingan damai Johnson dengan Vietnam Utara. Tetapi Kissinger memainkan kedua-dua belah pihak: menawarkan tetapi tidak pernah benar-benar menyerahkan penyelidikan lawan Nixon kepada kempen Hubert Humphrey.

Nixon Shakes Hands with Kissinger

Sebaik sahaja Nixon melantiknya sebagai penasihat keselamatan negara, Kissinger membuktikan kemahirannya menavigasi atmosfera curiga dan rakaman liar pentadbiran itu, dilaporkan memberi kuasa siasatan FBI dan rakaman liar terhadap sekurang-kurangnya satu ahli staf dan pengetahuan lanjut mengenai pengawasan staf.

Beliau berjaya meloloskan diri daripada skandal Watergate dengan amat terselamat, terus berkhidmat sebagai Setiausaha Negara sehingga akhir pentadbiran Ford pada tahun 1977, apabila beliau dianugerahkan Pingat Kebebasan Presiden, anugerah awam negara tertinggi.

Selepas menubuhkan sebuah firma perundingan antarabangsa, Kissinger Associates, Inc., pada tahun 1982, beliau terus memanfaatkan sambungan globalnya dan kekal aktif dalam lingkaran diplomatik.

Walaupun tidak lagi menjawat jawatan Setiausaha Negara, beliau terus memberi nasihat kepada pentadbiran masa depan. Reagan melantiknya sebagai pengerusi Suruhanjaya Bipartisan Kebangsaan mengenai Amerika Tengah, yang dipimpinnya dari 1983 hingga 1985. Beliau juga berkhidmat sebagai ahli Lembaga Penasihat Intelijen Luar Negara Presiden dari 1984 hingga 1990.

Henry Kissinger

Pada November 2002, melantik Kissinger sebagai pengerusi suruhanjaya 9/11, tetapi beliau disebabkan persoalan konflik kepentingan yang mungkin. Kissinger juga berkhidmat sebagai “pengaruh kuat, hampir tidak kelihatan” terhadap pendekatan pentadbiran itu terhadap Perang Iraq, menurut buku Bob Woodward State of Denial. Walau bagaimanapun, Kissinger memberikan isyarat sedikit dalam tulisan 2005 untuk The Atlantic bertajuk “How the Enlightenment Ends.” Dua tahun kemudian, pada November 2020, Kissinger juga menasihati Presiden terpilih Joe Biden untuk bekerja dengan cepat memulihkan hubungan AS-China yang merosot semasa Pentadbiran Trump.

Tetapi sehingga akhir, falsafah politiknya kekal pragmatik. “Amerika Syarikat tidak akan setia kepada dirinya jika meninggalkan idealisme asasnya,” beliau menulis dalam buku World Order pada usia 91 tahun. “Tetapi untuk berkesan, aspek aspirasi dasar ini mesti dipadankan dengan analisis tidak berperasaan terhadap faktor asas.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.