ANC KZN Palestinian Solidarity March In South Africa

(SeaPRwire) –   Israel telah menarik balik duta besarnya, Eliav Belotserkovsky, ke Afrika Selatan “untuk perbincangan”, kerana negara Afrika itu sedang menyediakan persidangan untuk pemimpin dunia dan undian sama ada untuk menutup kedutaan Israel dan memutuskan hubungan diplomatik.

Belotserkovsky telah dipanggil ke Jerusalem di tengah-tengah kritikan Presiden Afrika Selatan Cyril Ramaphosa terhadap serangan Israel ke atas Gaza, menurut kementerian luar negara Israel. “Berikutan kenyataan terbaru Afrika Selatan, Duta Besar Israel ke Pretoria telah dipanggil balik ke Jerusalem untuk perbincangan,” kementerian luar negara Israel memaparkan lewat Isnin lalu di X.

Afrika Selatan telah lantang menegur serangan bom Israel ke atas Gaza dan mengemukakan rujukan ke Mahkamah Jenayah Antarabangsa, memohon siasatan terhadap apa yang diungkap Ramaphosa sebagai “jenayah perang” dan “setaraf dengan genosid.”

Awal November lalu, Afrika Selatan juga menarik balik duta besarnya ke Israel dan menarik balik kehadiran diplomatiknya di tanah air Israel.

“Memandangkan kebanyakan masyarakat global menyaksikan jenayah-jenayah ini secara langsung, termasuklah kenyataan niat genosid yang dinyatakan oleh banyak pemimpin Israel, kami menjangkakan bahawa waran tangkap akan dikeluarkan ke atas pemimpin-pemimpin ini termasuk Perdana Menteri Benjamin Netanyahu tidak lama lagi,” Khumbudzo Ntshavheni, menteri dalam jabatan presiden Afrika Selatan, juga berkata kepada wartawan Isnin lalu.

Diplomat Afrika Selatan selama ini telah mengenal pasti persamaan antara kehidupan untuk Palestin di bawah pemerintahan dan mereka yang hidup di bawah sistem apartheid, iaitu sistem pemisahan perkauman di Afrika Selatan dari 1948 sehingga 1994.

Pada Julai 2022, lebih satu tahun sebelum serangan Hamas pada 7 Oktober, diplomat Afrika Selatan Nalendi Pandor berkata, “Bagi ramai rakyat Afrika Selatan, naratif perjuangan rakyat Palestin memang menimbulkan pengalaman sejarah kita sendiri mengenai pemisahan perkauman dan penindasan.”

Israel memulakan serangan ke atas enklaf Palestin itu berikutan serangan Hamas, di mana 1,200 terbunuh dan kira-kira 240 ditawan.. Sejak itu, sekurang-kurangnya 13,000 orang Gaza terbunuh, termasuk ribuan kanak-kanak, pekerja PBB, dan wartawan. Sekurang-kurangnya 1.4 juta orang daripada 2.2 juta penduduk Gaza telah dipindahkan akibat peperangan.

Parti Kongres Kebangsaan Afrika Ramaphosa, bersama parti-parti kecil lain, akan menyokong usul yang dibawa oleh parti pembangkang kiri Ekonomi Kebebasan Pejuang untuk menutup kedutaan Israel di negara itu. Parlimen Afrika Selatan dijadualkan mengundi perkara ini Selasa, yang akan berkuat kuasa sehingga Israel bersetuju ke atas gencatan senjata di Gaza dan rundingan selanjutnya dijalankan oleh PBB.

Langkah itu diambil ketika Afrika Selatan sedang menyediakan persidangan maya bersama BRICS, blok ekonomi negara (Brazil, Russia, India, China dan Afrika Selatan) untuk membincangkan peperangan Israel di Gaza. Iran, Mesir, Ethiopia, Arab Saudi dan Emiriah Arab Bersatu juga akan menyertai kumpulan itu pada Januari.

Antara pemimpin yang akan hadir ialah Presiden Russia Vladimir Putin, Perdana Menteri India Narendra Modi dan Presiden China Xi Jinping, yang menyatakan sokongannya kepada Palestin dan menyambut diplomat dari negara-negara Arab dan Muslim di Beijing Isnin lalu.

Russia dan India telah mengambil pendekatan strategik terhadap konflik itu, memikirkan matlamat jangka panjang.

Putin dituduh menggunakan konflik untuk kepentingan politiknya, meletakkan salah ke atas Amerika Syarikat. “Saya fikir ramai akan setuju denganku bahawa ini adalah contoh jelas dasar kegagalan di Timur Tengah Amerika Syarikat, yang cuba memonopoli proses penyelesaian,” kata Putin kepada perdana menteri Iraq pada 10 Oktober. Beliau menawarkan takziah ke atas kematian orang Israel enam hari selepas serangan, tetapi berkata delegasi Hamas berada di Moscow untuk rundingan pada 17 Oktober.

Ketika serangan Hamas berlaku, Modi menyatakan “solidariti sepenuhnya” dengan Israel. Walaupun Modi kemudian “mengutuk kuat” kematian orang awam dalam peperangan itu, India juga tidak mengundi dalam resolusi Majlis Umum PBB mengenai “gencatan kemanusiaan” pada 27 Oktober.

Ramaphosa dijadualkan akan memimpin mesyuarat di mana pemimpin akan membentangkan kenyataan mengenai krisis kemanusiaan Gaza, diikuti kenyataan bersama yang kemungkinan akan menyusul.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)