(SeaPRwire) –   Pada Januari, Jabatan Keadilan Amerika Syarikat telah mengeluarkan laporan mengenai kegagalan tindak balas awal kepada serangan mengerikan di Sekolah Rendah Robb di Uvalde, Texas. Serangan 2022 ini menyebabkan kematian 19 kanak-kanak dan dua anggota staf, dan agensi penguatkuasaan undang-undang telah dikritik secara meluas kerana kekurangan koordinasi dan kelewatan dalam tindak balas. Laporan JDK menggambarkan “kekurangan kecemasan” secara menyeluruh di tapak kejadian.

Seperti kejadian tragedi penembakan beramai-ramai ini dan yang lain, penyiasat mungkin merujuk kepada keterangan ahli keluarga dan kawan pelaku untuk memahami serangan itu dan bagaimana untuk mencegah serangan beramai-ramai seperti itu pada masa hadapan. Tetapi perspektif penting itu kadang-kadang disembunyikan dari pandangan awam. Sejarah Kathy Leissner, isteri Charles Whitman, mendedahkan bahawa rakyat Amerika Syarikat masih perlu banyak belajar daripada mereka yang mungkin berkongsi rumah tangga, akaun bank, atau bilik tidur dengan seseorang yang ganas sebelum dia mengarahkan senjatanya kepada awam.

Pada tahun 1966, ketika pelajar dan bekas Tentera Laut Charles Whitman membawa senjatanya ke menara jam universiti itu dan menembak orang di kampus bawah, membunuh 14 orang dan mencederakan 32 orang (seorang lagi akan meninggal dunia kemudian akibat komplikasi berkaitan luka tembakan). Seminggu selepas serangan itu berlaku, satu laporan menyatakan bahawa Whitman adalah seorang individu yang “tiba-tiba menjadi gila sepenuhnya, tanpa amaran kepada keluarga atau kawan-kawannya.”

Tetapi juri besar Travis County telah kekurangan maklumat penting. Walaupun mengakui bahawa Whitman terlebih dahulu membunuh ibunya dan kemudian membunuh isterinya yang berusia 23 tahun beberapa jam sebelum serangan itu, juri – seperti kebanyakan rakyat Amerika Syarikat bahkan hari ini – tidak mengenal pasti bahawa pembunuhan rumah tangga mewakili hujung kontinum penganiayaan berterusan dan bukannya insiden tiba-tiba atau rawak. Dan telah ada tanda-tanda, walaupun ia tidak ketara bagi juri.

Pada tahun 2015, saya diberi akses ke arkib peribadi, tidak dapat diakses oleh penyelidik lain, mengandungi kira-kira 600 surat peribadi antara Charles Whitman dan isterinya Kathy Leissner, dan antara Leissner dan ahli keluarga lain, yang mendokumenkan tahun-tahun penganiayaan yang Whitman lakukan terhadap isterinya di belakang pintu tertutup. Abang sulung Kathy Leissner yang masih hidup, Nelson, telah melindungi dan menyimpan dokumen-dokumen ini selama lima dekad sebelum membenarkan saya kebenaran untuk mengkajinya.

Sejarah Kathy Leissner sebelum perkahwinannya mengingatkan kita bahawa, walaupun pada tahun 1960-an, . Sebelum memasuki Universiti Texas pada tahun 1961, dia telah dibesarkan di sebuah komuniti luar bandar kecil barat daya Houston. Dia adalah anak sulung dan anak perempuan tunggal ibu bapanya yang kaya, kedua-duanya mempunyai ijazah universiti – bapanya seorang petani padi dan penternak lembu, ibunya seorang guru. Cekap dan rajin sebagai pelajar, bersemangat dan bijak sosial sebagai kawan, Leissner maju dalam pelbagai aktiviti sekolah tinggi dari bola tampar ke akhbar pelajar, dari band ke Persatuan Kehormat. Dia belajar mengendalikan trak beras, bagaimana menggembala lembu, dan bagaimana mesej mereka untuk serangga.

Leissner telah mengenali Charles Whitman selama kira-kira sembilan bulan sebelum mereka berkahwin. Terpesona dengan ketampanannya dan pertunangan yang bergegar cepat, dia bersetuju dengan cadangannya dan mereka berkahwin pada Ogos 1962. Tetapi pesonanya yang cetek menyamar sifat sebenarnya. Perlakuan mendominasi suaminya muncul hampir serta merta.

Menjelang Februari 1963, selepas dia kehilangan biasiswa kolej, Whitman menekan Leissner untuk meninggalkan kolejnya sendiri dan berpindah jauh dari Texas. Sebaik sahaja mereka telah berpindah, dia cuba mengasingkannya daripada kawan-kawan dan keluarganya, dengan melarangnya akses kepada telefon. Walau bagaimanapun, dengan bantuan ibunya, Leissner berjaya melarikan diri, kembali ke rumah, dan mendaftar semula di UT sendiri sementara suaminya menyempurnakan perkhidmatan tentera. Semasa pemisahan mereka, surat-surat itu menunjukkan bahawa dia mengawasi tubuhnya secara obsesif, memerlukannya mematuhi piawaian fizikal yang tepat, dan apabila mereka bersama-sama semasa cuti tentera, dia menekannya untuk hamil. Dia mengawal perbelanjaan isterinya walaupun dia melanggar peraturan tentera terhadap perjudian. Surat-suratnya, serta surat-surat isterinya, menunjukkan bahawa dia menganiaya secara emosi dan keganasan fizikal.

Dalam kehidupan pendeknya, Leissner berjuang untuk menavigasi ketika zaman sebelum keganasan rumah tangga difahami dengan baik. Suaminya mengeksploitasi kesetiaan dan rasa tanggungjawab peribadinya yang mendalam. Pusat-pusat sokongan keganasan rumah tangga tidak wujud pada masa itu, dan salah satu pusat yang terletak di Austin tidak akan dibuka sehingga tahun 1977. Dan tanpa undang-undang pemisahan yang sah di Texas sehingga tahun 1970, Kathy akan terpaksa berjuang di mahkamah terhadap suaminya yang menguasai untuk membuktikan sebab-sebab untuk menuntut kemerdekaannya semula.

Leissner menulis banyak surat kepada suaminya untuk berkomunikasi dengan keperluan terdalamnya dan harapannya untuk masa depan. Jawapannya kepada dia mendedahkan banyak tentang keganasan yang dialaminya dan strategi kelangsungan hidup yang digunakannya. Beberapa surat menyatakan kesedihan yang menyayat hati. Pada satu ketika, dia berjuang untuk berhujah dengan Whitman selepas dia menyerangnya kerana menangis. “Apakah yang anda panggil sebab tulus untuk air mata?” dia menulis. “Saya menangis apabila saya perlu, bukan untuk mendapatkan simpati, caraku, atau perhatian anda.” Dari keselamatan sementara jarak, dia juga sering mencabar. Apabila mengetahui penangkapan dan mahkamah tentera yang akan datang suaminya pada tahun 1963 kerana mengancam anggota tentera lain, mempunyai senjata tidak dibenarkan, dan meminjam wang haram, dia menulis: “[J]ika kita mahu membuat apa-apa daripada perkahwinan kita, terdapat perubahan kuasa yang perlu berlaku sejauh yang saya lihat.”

Melalui empat tahun perkahwinannya, Leissner berjuang untuk mengesahkan agensi peribadinya dan kemerdekaannya. Dia bekerja pelbagai pekerjaan, akhirnya menamatkan ijazahnya. Dia memperoleh sijil pengajaran dan kemudian jawatan guru sains sepenuh masa di sekolah menengah.

Tetapi walaupun setiap usaha yang mungkin, semangat ceria Leissner yang pernah cerah telah dilumpuhkan oleh kekejaman Whitman dan perasaan bahawa, berusaha sedaya upaya, dia tidak akan pernah dapat memuaskan tuntutan dan jangkaan yang berubah-ubahnya. “Bagaimana anda meminta maaf untuk sesuatu yang tidak dapat dinamakan?” dia menulis pada tahun 1964, berjuang untuk menangani salah satu kritikan yang kabur suaminya. “Ia adalah sesuatu yang saya tidak lakukan dan sepatutnya, dan kemudian sekali lagi ia adalah sesuatu yang saya lakukan.”

Apabila pasangan itu akhirnya disatukan semula dalam tahun terakhir hidupnya, Leissner mula, dengan berhati-hati, memecahkan segel kerahsiaan dan malu yang penganiaya bergantung. Antara tahun 1965 dan 1966, kelihatan bahawa dia merancang untuk melarikan diri daripada hubungan itu selama-lamanya. Dia menegaskan kemerdekaan peribadi yang sedikit dengan membuka akaun bank baru atas namanya (tidak diketahui sama ada Whitman mengetahui tentangnya). Dia juga mula mengakui ketakutannya dan menggunakan perkataan “cerai” dengan kawan-kawan dan ibu bapanya, membayangkan kemungkinan kehidupan baru.

Tetapi ia tidak akan demikian. Masa depan Leissner telah dicuri dengan kejam dalam waktu pagi gelap 1 Ogos 1966, apabila Whitman menikamnya sampai mati di tempat tidurnya sendiri.

Dan dalam beberapa jam, dia akan mengangkut peti senjata dan bekalan ke puncak Menara Texas dan menimbulkan kemusnahan ke atas komuniti yang tidak mengharapkan.

Lima puluh tahun kemudian, masih sukar bagi saksi yang mengalami kesakitan peribadi untuk didengar dan direkodkan. Stigma dan ketakutan akan salah sangka masih menyebabkan banyak mangsa menyimpan cerita mereka., dengan akibat mengerikan. Ramai belajar untuk menangani dengan mengecilkan keparahan pengalaman mereka sehingga terlambat untuk meningkatkan bendera merah.

Ia tidak mencukupi untuk sekadar mengakui bahawa penembak beramai-ramai menganiaya atau membunuh rakan intim atau ahli keluarga sebelum – atau sebagai sebahagian daripada – jenayah awam mereka. Dalam perjalanannya untuk membunuh 19 kanak-kanak dan dua orang dewasa di Robb Elementary School, , Celia “Sally” Gonzalez, dan meninggalkannya untuk mati. Sebelum hari itu, dia telah mengancam pekerja wanita dan mempunyai dalam talian.

Jauh daripada “tiba-tiba menjadi gila”, seperti kes Kathy Leissner Whitman.

Pada zaman di mana pakar penilaian ancaman menekankan keperluan untuk penurunan ketegangan, gangguan, atau penghalangan kejadian ganas, kita perlu membuatkan orang dapat berkongsi, tanpa malu, penganiayaan yang mereka saksikan atau alami. Suara Kathy,, menawarkan kesaksian berpandangan jauh tentang

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.