Kebakaran Hutan New Mexico

(SeaPRwire) –   RUIDOSO, N.M. — Keadaan hujan membantu lebih daripada 1,000 anggota bomba untuk mengawal dua kebakaran hutan di selatan New Mexico pada hari Sabtu yang telah menyebabkan dua kematian, memusnahkan ratusan rumah dan memaksa ribuan orang melarikan diri.

Anggota bomba menggunakan buldoser sedang menggali garisan perlindungan dan pasukan tangan menggunakan cangkul di kawasan yang lebih kasar untuk memerangi kebakaran berhampiran kampung gunung Ruidoso. Kebakaran South Fork, yang mencapai 26 batu persegi (67 kilometer persegi), adalah 26% terkawal, manakala Kebakaran Salt, pada 12 batu persegi (31 kilometer persegi), adalah 7% terkawal pada pagi Sabtu, menurut Pusat Kebakaran Antaragensi Nasional.

Pengekangan penuh tidak dijangka sehingga 15 Julai, menurut agensi tersebut.

Kebakaran hutan memusnahkan atau merosakkan anggaran 1,400 struktur. Kesan lain dari kebakaran — termasuk talian kuasa yang terputus, kerosakan air, pembetungan dan talian gas, banjir di bekas kebakaran — terus “menimbulkan risiko kepada anggota bomba dan orang ramai,” menurut kemas kini hari Sabtu dari Jabatan Tenaga, Mineral dan Sumber Asli New Mexico.

Pengevakuasian di kawasan berhampiran Ruidoso dan penutupan jalan masih berkuat kuasa. Di Ruidoso, penduduk tetap akan dibenarkan untuk kembali pada hari Isnin, walaupun kehidupan seharian tidak akan kembali normal.

“Anda perlu membawa makanan untuk seminggu, anda perlu membawa air minuman,” kata Datuk Bandar Lynn Crawford di Facebook.

Deanne Criswell, pentadbir Agensi Pengurusan Kecemasan Persekutuan, dan Gabenor New Mexico Michelle Lujan Grisham dijadualkan untuk melawat kawasan bencana pada hari Sabtu.

Presiden Joe Biden mengeluarkan deklarasi bencana untuk beberapa bahagian selatan New Mexico pada hari Khamis, membebaskan pembiayaan dan lebih banyak sumber untuk membantu usaha pemulihan termasuk perumahan sementara, pinjaman berkos rendah untuk menampung harta benda yang tidak diinsuranskan dan kerja kecemasan lain di Lincoln County dan di tanah yang dimiliki oleh Suku Mescalero Apache.

Sebahagian besar Barat Daya telah mengalami cuaca yang sangat kering dan panas dalam beberapa bulan kebelakangan ini. Keadaan itu, bersama-sama dengan angin kencang, menghanyutkan api tanpa kawalan, dengan cepat memajukan Kebakaran South Fork ke Ruidoso dalam beberapa jam. Evakuasi meluas ke ratusan rumah, perniagaan, pusat perubatan serantau dan trek kuda Ruidoso Downs.

Di seluruh negara, kebakaran hutan telah membakar lebih daripada 3,344 batu persegi (8,660 kilometer persegi) tahun ini — angka yang lebih tinggi daripada purata 10 tahun, menurut Pusat Kebakaran Antaragensi Nasional.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.