Hungary World Press Photo LGBTQ+

Orang yang berusia di bawah 18 tahun telah dilarang mengunjungi pameran World Press Photo tahun ini di Budapest, selepas kerajaan populis kanan Hungary menentukan bahawa beberapa foto-fotonya melanggar undang-undang kontroversi yang mengehadkan kandungan LGBTQ+.

Pameran foto global berprestij ini, yang dipamerkan di Muzium Kebangsaan Hungary di Budapest, menerima lebih daripada 4 juta pengunjung dari seluruh dunia setiap tahun. Menampilkan fotojurnalism yang cemerlang, misinya adalah membawa liputan visual pelbagai peristiwa penting kepada penonton global.

Tetapi siri lima foto oleh jurugambar Filipina Hannah Reyes Morales membawa seorang ahli parlimen kanan jauh Hungary mengemukakan aduan kepada kementerian budaya negara itu, yang mendapati bahawa ia melanggar undang-undang Hungary yang melarang pameran kandungan LGBTQ+ kepada golongan bawah umur.

Kini, walaupun dengan kebenaran ibu bapa, mereka di bawah umur 18 tahun tidak lagi dibenarkan mengunjungi pameran itu.

Foto-foto itu, yang mendokumentasikan komuniti warga emas LGBTQ+ di Filipina yang telah berkongsi rumah selama dekad dan merawat satu sama lain ketika menua, menggambarkan beberapa ahli komuniti berpakaian drag dan memakai kosmetik.

Joumana El Zein Khoury, pengarah eksekutif World Press Photo, menyifatkan ia membimbangkan bahawa siri foto “yang begitu positif, begitu inklusif,” telah menjadi sasaran kerajaan Hungary. Ia merupakan kali pertama pameran itu pernah dikenakan sekatan di Eropah, katanya.

“Hakikat bahawa terdapat akses terhad untuk jenis penonton tertentu benar-benar sesuatu yang mengejutkan kami dengan teruk,” kata Khoury kepada Agensi Berita Associated Press. “Ia sukar dipercayai bahawa ia khusus gambar ini, kisah khusus ini, dan ia berlaku di Eropah.”

Langkah untuk menyekat golongan muda daripada pameran adalah terbaru oleh kerajaan Hungary, dipimpin oleh Perdana Menteri nasionalis Viktor Orbán, untuk mengehadkan ketersediaan bahan-bahan yang menggalakkan – atau menggambarkan – homoseksualiti kepada golongan bawah umur dalam media, termasuk televisyen, filem, iklan dan kesusasteraan.

Walaupun kerajaan menegaskan bahawa undang-undang “perlindungan kanak-kanak” 2021 dirancang untuk melindungi kanak-kanak daripada apa yang dipanggil propaganda seksual, ia telah menyebabkan tindakan undang-undang daripada 15 negara Kesatuan Eropah, dengan Presiden Suruhanjaya Kesatuan Eropah Ursula von der Leyen memanggilnya “satu pencacatan”.

Dora Duro, ahli parlimen kanan jauh yang mengemukakan aduan terhadap foto-foto itu, berkata beliau terkejut apabila melawat pameran itu, dan menolak dakwaan bahawa keputusan kerajaan itu mengehadkan kebebasan akhbar atau ekspresi bebas.

“Bagaimana minoriti LGBTQ hidup bukanlah masalah terbesar di dunia,” kata Duro kepada AP. “Apa yang kita lihat sebagai normal, apa yang kita paparkan dan apa yang kita sampaikan kepada (kanak-kanak) sebagai pengaruh berharga mempengaruhi mereka, dan pameran ini jelas membahayakan golongan bawah umur dan, saya fikir, orang dewasa juga.”

Reyes Morales, jurugambar itu, berkata dalam kenyataan emel bahawa subjek dalam foto-fotonya berperanan sebagai “ikon dan peranan model” kepada komuniti LGBTQ+ di Filipina, dan bahawa mereka “tidak membahayakan atau merosakkan.”

“Apa yang merosakkan adalah mengehadkan keterlihatan untuk komuniti LGBTQIA+, dan hak mereka untuk wujud dan dilihat,” tulis Reyes Morales. “Saya amat kesedihan bahawa kisah mereka mungkin tidak akan sampai kepada orang yang paling memerlukannya, kesedihan bahawa kisah mereka disembunyikan dalam bayang-bayang.”

Kementerian budaya Hungary tidak menjawab permintaan temubual.

Tamas Revesz, bekas ahli juri World Press Photo yang pernah menjadi penganjur pameran Hungary selama lebih tiga dekad, berkata banyak foto-foto dalam pameran – seperti liputan perang di Ukraine – “seribu kali lebih serius dan mengejutkan” daripada siri Morales.

Tetapi memandangkan kira-kira separuh daripada kira-kira 50,000 orang yang melawat pameran di Hungary setiap tahun adalah pelajar, katanya, beribu-ribu belia Hungary kini tidak akan dapat melihat koleksi World Press Photo – walaupun imej-imej yang bebas kandungan LGBTQ+.

“Tujuan setiap imej dan laporan imej adalah membawa berita kepada kita, penonton, dan banyak jurugambar mengambil risiko nyawa mereka untuk kita mempunyai pengetahuan itu,” kata Revesz. “Semua orang bebas memikirkan apa yang mereka mahu tentang imej-imej yang dipamerkan. Gambar-gambar ini diambil tanpa prasangka, dan kita juga harus melihat apa yang kita lihat di sini tanpa prasangka.”