(SeaPRwire) –   Hunter Biden menyatakan dalam temu bual yang diterbitkan Jumaat bahawa serangan terhadapnya oleh Republikan adalah “bukan tentang saya” tetapi sebahagian daripada strategi yang lebih luas untuk menargetkan presiden bapanya dengan menimbulkan kesakitan emosi kepada keluarga pertama.

“Mereka cuba untuk memusnahkan sebuah presiden,” kata Hunter Biden dalam podcast dengan penyanyi Moby yang dikeluarkan Jumaat. “Ia bukan tentang saya, dan [dalam] cara yang paling asas mereka, apa yang mereka cuba lakukan adalah mereka cuba untuk membunuh saya, mengetahui bahawa ia akan menjadi kesakitan yang lebih besar daripada apa yang boleh ditanggung oleh bapa saya.”

Penerbitan podcast itu datang sehari selepas juri besar persekutuan di California mengutuk Hunter Biden atas , termasuk tiga jenayah berat, kerana gagal untuk memfailkan dan membayar cukai, pengelakan cukai dan memfailkan pulangan palsu. Pengutukan itu menuduhnya membelanjakan wang secara mewah untuk “dadah, pengiring dan kekasih, hotel mewah dan harta sewa, kereta mewah, pakaian dan barang peribadi lain.”

Anak lelaki Presiden Joe Biden, Hunter Biden telah terlibat dalam jaringan kontroversi dan cabaran undang-undang selama lebih empat tahun, kerana Republikan telah memeriksa episodnya dengan ketagihan dadah dan perniagaannya di Ukraine dan China. Presiden Donald Trump telah disoal siasat kerana panggilan telefon di mana beliau menekan Presiden Ukraine Vladimir Zelensky untuk membuka siasatan terhadap Bidens.

Hunter Biden kebanyakannya mengekalkan profil rendah sejak keluaran autobiografinya pada 2021, dengan kenyataan awam biasanya datang dari peguamnya. Tetapi semasa temu bual podcast dengan Moby, beliau menawarkan beberapa komen yang paling jujur dan meluas dalam tahun-tahun, menyelami cabaran undang-undangnya, perjuangan dengan ketagihan dan kesan kematian adiknya Beau pada 2015. Masa pembayang rakaman tidak didedahkan secara terperinci.

Peguam Hunter Biden, Abbe Lowell, menyuarakan pandangan serupa berikutan tuduhan terbaru, dengan menyatakan, “[Selepas] lima tahun menyiasat tanpa bukti baru – dan dua tahun selepas Hunter membayar cukainya sepenuhnya – Jaksa AS telah menambah sembilan tuduhan baru apabila beliau telah bersetuju hanya beberapa bulan lalu untuk menyelesaikan perkara ini dengan pasangan kesalahan ringan.”

Komentar mereka datang dalam latar belakang ketegangan politik yang meningkat, dengan Ahli Dewan Republikan melancarkan siasatan pemecatan terhadap Presiden Biden, berpusat pada dakwaan rasuah dan memperoleh keuntungan daripada kedudukannya yang politik. Presiden telah menolak dakwaan ini sebagai “dusta”, dan tiada bukti muncul menghubungkan tindakan Joe Biden sebagai presiden atau naib presiden dengan pemerkayaan keluarga yang meragukan.

Sebagai sebahagian daripada siasatan pemecatan, Ahli Dewan Republikan telah memanggil Hunter Biden untuk memberikan keterangan tertutup di Capitol Hill, permintaan yang telah ditolaknya, dengan menginsafi keterangan awam untuk mencegah salah tafsiran berpotensi. Republikan telah mengancam tindakan tidak hormat kepada Kongres jika dia gagal mematuhi.

Semasa temu bual podcast itu, Hunter Biden menyebut merasa kasihan kepada lawan politiknya di Kongres, termasuk Ahli Rep. Paul Gosar dari Arizona dan Ahli Rep. Marjorie Taylor Greene dari Georgia, yang secara terbuka memaparkan gambar eksplisitnya semasa mesyuarat jawatankuasa.

“Orang-orang ini hanyalah orang yang sangat sedih, sangat, sangat sakit yang kemungkinan besar hanya menghadapi trauma dalam hidup mereka,” katanya. “Mereka telah memutuskan bahawa mereka akan menjadi kejahatan yang mereka putuskan untuk menumpahkan ke atas dunia yang lain.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.