World Central Kitchen feeds thousands in Gaza

(SeaPRwire) –   Apabila tentera Israel melancarkan tiga peluru berpandu ke atas konvoi kemanusiaan yang dikendalikan oleh amal utama antarabangsa World Central Kitchen – membunuh orang yang kebanyakannya warganegara asing – ia telah mencetuskan tindak balas terkejut global. Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu, yang menggambarkan serangan ke atas konvoi itu tidak sengaja, meratapi kehilangan nyawa yang tidak bersalah sebagai “kes tragis,” tambah: “Ini berlaku dalam peperangan.”

Tetapi ia tidak sepatutnya. Walaupun pekerja bantuan yang beroperasi di kawasan peperangan melakukannya dalam keadaan berbahaya, terdapat protokol yang dilaksanakan untuk memastikan keselamatan mereka. Ini termasuk berkoordinasi dengan tentera Israel untuk mencapai apa yang dirujuk sebagai “dekonflikasi”, sistem di mana organisasi bantuan memberitahu dan mengekalkan hubungan tetap dengan kuasa tentera yang relevan tentang kedudukan dan gerakan mereka untuk mengelak daripada diserang. World Central Kitchen mengesahkan bahawa pekerjanya sedang bergerak dalam zon dekonflikasi dalam dua buah kereta perisai dan kenderaan ketiga apabila serangan ke atas konvoi mereka berlaku. Rakam gambar keadaan salah satu kenderaan dengan lubang besar di bumbungnya, di mana peluru berpandu kelihatan menembusi langsung logo amal yang dipamerkan dengan jelas. Ketua Eksekutif World Central Kitchen Erin Gore memanggil serangan itu “tidak termaafkan”.

Walaupun serangan ke atas konvoi World Central Kitchen adalah tragis, ia tidak mustahil berlaku. Ini kerana peperangan Israel yang berterusan di Gaza telah terbukti menjadi salah satu yang paling membunuh bagi pekerja bantuan kemanusiaan. Sejak Israel memulakan kempen tentera untuk menghapuskan Hamas dari Gaza pada 7 Oktober, sekurang-kurangnya 203 pekerja bantuan telah terbunuh, menurut Pangkalan Data Keselamatan Pekerja Bantuan, yang menjejak serangan terhadap pekerja bantuan kemanusiaan di seluruh dunia. Angka ini lebih tinggi daripada jumlah kematian pekerja bantuan yang biasanya berlaku setiap tahun di seluruh dunia.

Arvind Das, ketua pasukan Komiti Antarabangsa Menyelamat di Amerika Syarikat untuk krisis Gaza, memberitahu TIME bahawa walaupun pekerja bantuan yang beroperasi di kawasan konflik biasanya diberikan akses selamat dan laluan untuk menyampaikan perkhidmatan penting untuk menyelamatkan nyawa, jaminan sedemikian tidak hadir dalam peperangan Israel di Gaza, di mana penargetan pekerja bantuan telah menjadi ciri daripada kesilapan. Terdapat beberapa organisasi dan kakitangan mereka telah menjadi sasaran tindakan tentera Israel, termasuk satu insiden yang melibatkan Das. Pada 18 Januari, beliau dan kumpulan doktor berada dalam misi perubatan berduli Amerika Syarikat-Britain Raya di Gaza apabila kediaman kompaun mereka yang terletak dalam zon selamat yang ditetapkan di bandar pantai Al-Mawasi telah disasarkan oleh serangan udara Israel dengan doktor di dalamnya. Walaupun kumpulan itu beruntung keluar hanya dengan kecederaan, Das berkata ia mudah sahaja berakhir dengan cara yang berbeza. Tiga bulan kemudian, tentera Israel tidak memberikan sebarang penjelasan untuk menyasarkan rumah, koordinat yang telah dikongsi dengan pihak berkuasa Israel melalui proses dekonflikasi PBB. (Tentera Israel tidak menanggapi permintaan untuk komen.)

“Hampir kesemua organisasi antarabangsa pada satu ketika atau lainnya pernah menghadapi situasi serupa,” kata Das, mencatatkan bahawa situasi di Gaza lebih teruk daripada mana-mana kawasan konflik lain yang pernah dikunjunginya – senarai itu termasuk Iraq, Syria, Afghanistan, Afrika Tengah, dan Ecuador. “Ia bukan hanya insiden tunggal. Inilah yang membimbangkan.”

Foreign employees of international aid organization killed in Israeli attack on Gaza

Ancaman ini menjangkau lebih daripada pekerja bantuan sahaja. Sekurang-kurangnya telah terbunuh di Gaza sejak 7 Oktober, menurut Jawatankuasa untuk Melindungi Wartawan, dalam apa yang menjadi tempoh paling membunuh bagi wartawan sejak NGO mula menjejak kematian pada 1992. Perang ini juga amat membinasakan bagi pekerja kesihatan. Christina Wille, pengarah penyelidikan kemanusiaan Insecurity Insight, memberitahu TIME bahawa organisasi beliau telah mengenal pasti lokasi dan tarikh kematian sekurang-kurangnya pekerja kesihatan yang terbunuh di Gaza, tetapi menambah bahawa angka sebenar dipercayai melebihi 450.

“Kerajaan Israel mempunyai rekod berdekad-dekad melakukan pelanggaran serius undang-undang peperangan, termasuk jenayah perang,” kata Omar Shakir, pengarah Israel dan Palestin di Human Rights Watch, memberikan contoh pelanggaran serangan udara yang tidak berhati perut serta serangan ke atas hospital dan ambulans. “Ia tepatnya dekad tanpa hukuman untuk serangan tidak sah dan penyalahgunaan yang lain, termasuk apartheid Israel terhadap orang Palestin, yang menyebabkan kekejaman tanpa sebelumnya yang kita lihat berlaku dalam enam bulan terakhir.”

Serangan maut ke atas konvoi World Central Kitchen telah memaksa perhatian antarabangsa yang lebih besar terhadap perlaksanaan peperangan Israel di Gaza, yang memasuki bulan keenam minggu ini. Tindak balas dari pemimpin dunia, termasuk sekutu terdekat Israel di , , dan , menekankan bahawa serangan itu adalah “mengerikan”, bahawa “terlalu banyak pekerja bantuan dan awam biasa yang kehilangan nyawa mereka di Gaza” dan bahawa “Israel tidak berbuat cukup untuk melindungi pekerja bantuan yang cuba menyampaikan bantuan yang sangat diperlukan kepada awam.” Walaupun kenyataan-kenyataan ini mewakili beberapa kecaman awam terkuat terhadap perlaksanaan Israel di Gaza sehingga kini, masih tidak jelas apa perubahan, jika ada, yang akan datang daripadanya.

Apa yang jelas, bagaimanapun, ialah rakyat Palestin biasa di Gaza akan membayar harga yang paling berat untuk tragedi ini. Serangan itu sudah memberi kesan menakutkan terhadap usaha kemanusiaan di Gaza. Selain World Central Kitchen, dua lagi amal iaitu dan mengumumkan bahawa mereka menangguhkan operasi di Gaza sehingga pemberitahuan lanjut – keputusan yang akan memberi kesan menghancurkan terhadap penduduk yang menghadapi . Dalam ketiadaan kumpulan bantuan ini, Shakir menyatakan tanggungjawab jatuh kepada Israel sebagai kuasa pendudukan untuk menyediakan penduduk Gaza dengan makanan dan bantuan yang diperlukan untuk kelangsungan hidup. Tetapi jika enam bulan terakhir adalah petunjuknya – di mana kerajaan Israel nampaknya telah dan bahkan di Gaza – itu tidak berbau baik untuk penduduk Palestin.

“Ini menyedihkan, tetapi ini juga amat memalukan,” kata Das dari IRC tentang situasi ini. “Ini adalah malu kepada kita semua.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.