Keluarga Palestin mencari perlindungan di sekolah PBB di tengah serangan Israel di Gaza

(SeaPRwire) –   Nasib agensi PBB yang ditujukan kepada pelarian Palestin tergantung pada undian undang-undang perbelanjaan yang akan diadakan oleh para wakil rakyat Amerika Syarikat. Jika diluluskan, ia akan menangguhkan pembiayaan langsung ke agensi itu selama sekurang-kurangnya setahun.

Agensi PBB yang dikenali dengan singkatan UNRWA itu ditubuhkan pada tahun 1949 untuk menampung Palestin yang terpaksa meninggalkan rumah dan kampung halaman mereka ketika berlakunya perang yang membawa kepada penubuhan negara Israel tahun sebelumnya. Selama dekad berikutnya, badan PBB ini berperanan sebagai penyedia perkhidmatan pendidikan, kesihatan dan sosial untuk pelarian Palestin di Tebing Barat (termasuk Baitulmaqdis Timur), Gaza, dan serata rantau ini. Sejak Israel memulakan serangan udara ke atas Jalur Gaza berikutan serangan Hamas pada 7 Oktober, peranan UNRWA semakin penting, memberikan bukan sahaja bantuan makanan dan perubatan asas, malahan perlindungan kecemasan kepada ribuan Palestin yang terpaksa berpindah di seluruh Jalur Gaza.

Amerika Syarikat merupakan penderma terbesar kepada UNRWA dengan menyumbang antara $300 juta hingga $400 juta setiap tahun – sekurang-kurangnya sehingga Januari lalu apabila AS dan lebih daripada sepuluh buah negara lain membekukan pembiayaan mereka berikutan dakwaan Israel bahawa 12 daripada 13,000 pekerja UNRWA terlibat dalam serangan 7 Oktober. Israel masih belum menyediakan bukti untuk menyokong dakwaan tersebut, manakala siasatan masih berjalan. Walaupun beberapa negara seperti Kanada, Australia dan Sweden telah menghidupkan semula pembiayaan, AS merupakan satu-satunya negara yang mahu membuat pembekuan sokongan kewangan lebih kekal. Undang-undang tersebut menetapkan larangan terhadap pembiayaan AS kepada UNRWA akan berlangsung “sehingga 25 Mac 2025”, bermakna pentadbiran Biden tidak dapat mengembalikan pembekuan tersebut sehingga tarikh tersebut.

Walau bagaimanapun, jika bekas Presiden Trump memenangi pilihan raya presiden November nanti, keputusan sama ada menghidupkan semula pembiayaan akan bergantung kepada pentadbiran barunya. Prospek sedemikian bakal memberi kesan buruk kepada UNRWA. Semasa penggal pertama Trump, beliau memotong sepenuhnya pembiayaan AS kepada agensi itu, yang kemudiannya ditafsirkan oleh Kementerian Luar Negeri AS sebagai “gagal”.

Jawatankuasa Dewan Mengadakan Sidang Memeriksa UNRWA, Dan Misi Dan Kegagalan Agensi

Presiden Biden sudah mengesahkan akan menandatangani undang-undang perbelanjaan $1.2 trilion – yang merangkumi bilionan dolar pembiayaan untuk beberapa agensi persekutuan seperti Kementerian Pertahanan, Keselamatan Dalam Negeri, dan Buruh – yang perlu diluluskan hari ini bagi membolehkan agensi-agensi berkenaan beroperasi. Sekiranya diluluskan, ia akan meninggalkan jurang besar dalam belanjawan operasi UNRWA yang bernilai kira-kira $800 juta setahun, menurut jurucakap UNRWA Juliette Touma. “Keputusan sedemikian akan menyukarkan UNRWA membantu warga Gaza yang kelaparan,” katanya kepada TIME, “dan berpotensi melemahkan lagi kestabilan rantau ini.”

Ia juga dijangka mencabar pentadbiran Biden yang sudah dikecam dalam dan luar negara atas sokongan berlebihan kepada Israel dan kegagalan menyalurkan bantuan makanan penting kepada rakyat Palestin di Gaza. Selepas semua, baru minggu ini Agensi Antarabangsa mengenai Krisis Kelaparan (IPC) memperingatkan bahawa lebih daripada separuh penduduk Gaza bakal menghadapi kelaparan. “Menafikan pembiayaan untuk UNRWA sama dengan menafikan makanan kepada mangsa kelaparan dan bekalan perubatan kepada mangsa cedera,” kata Senator Chris Van Hollen, seorang pemimpin Demokrat dalam Jawatankuasa Hal Ehwal Luar Negeri Senat. “Menghukum lebih 2 juta orang tidak bersalah di Gaza dan penerima manfaat UNRWA serata rantau ini kerana tindakan ini bukan sahaja tidak bijak, malah tidak berperikemanusiaan.”

Di Dewan Rakyat, Wakil Rashida Tlaib, satu-satunya wakil berketurunan Palestin di Kongres, memberi amaran rakan sejawatnya pada Khamis lalu bahawa meluluskan undang-undang ini bermakna “menyumbang kepada kelaparan keluarga Palestin.”

Yang masih belum jelas ialah sama ada keputusan AS menangguhkan pembiayaan sehingga 2025 akan mencetuskan negara lain menghidupkan semula, atau bahkan meningkatkan, sumbangan masing-masing. Pada Jumaat, Finland mengumumkan akan menghidupkan semula pembiayaan tahunan 5 juta euro (AS$5.4 juta) kepada UNRWA, sebahagian daripadanya akan dialihkan untuk memperkukuh pengurusan risiko agensi itu. Di United Kingdom pula, Parti Pembangkang Buruh (yang diramalkan akan membentuk kerajaan seterusnya) mendesak kerajaan British mengikut Kesatuan Eropah dan negara lain untuk menghidupkan semula bayaran sebanyak AS$21.2 juta tahun lalu kepada UNRWA, selain meningkatkan bantuan kecemasan ke Gaza.

Namun demikian, ia mungkin tidak mencukupi. Menurut Touma, belanjawan UNRWA bergantung kepada sumbangan negara-negara yang memberi sokongan kewangan kepada Agensi selain daripada yuran PBB biasa. Pada 2022, agensi itu menerima kira-kira AS$1.6 bilion daripada kerajaan-kerajaan. AS merupakan penderma tunggal terbesar, menyumbang lebih daripada suku jumlah itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.