US-POLITICS-TRUMP

(SeaPRwire) –   WASHINGTON – Amalija Knavs, ibu kepada bekas pertama wanita Melania Trump, telah meninggal dunia.

Trump mengumumkan kematian pada malam Selasa tanpa mendedahkan punca.

“Dengan penuh kesedihan saya mengumumkan kematian ibu saya yang kasih, Amalija,” tulis Trump di X, platform yang dahulunya dikenali sebagai Twitter. “Amalija Knavs adalah wanita yang kuat yang sentiasa membawa dirinya dengan kemuliaan, kehangatan dan kewibawaan. Beliau sepenuhnya berdedikasi kepada suaminya, anak-anak perempuan, cucu dan menantu lelaki. Kami akan merindui beliau melebihi ukuran dan terus menghormati dan mencintai warisan beliau.”

Donald Trump berkata pada sambutan Tahun Baru di hartanah Mar-a-Lago bahawa ibu mertuanya “sangat sakit” dan isterinya bersamanya di hospital di Miami.

“Ini adalah yang sangat sukar, sangat sukar,” katanya tentang situasi itu.

Semasa pentadbiran Trump, ibu Melania tinggal di New York bersama bapanya, Viktor Knavs, dan kadang-kadang hadir di Rumah Putih. Amalija Knavs hadir pada upacara 2018 di mana Melania Trump memperkenalkan kempen kesedaran awam “Be Best” untuk membantu kanak-kanak.

“Ini adalah malam yang sangat sedih untuk seluruh keluarga Trump!!! ” Tulis Trump di laman media sosialnya, Truth Social. “Ibu Melania yang hebat dan cantik, Amalija, baru saja pergi ke tempat yang indah di langit. Dia adalah wanita yang luar biasa, dan akan dirindui jauh melebihi perkataan!”

Melania Trump menaja kewarganegaraan ibu bapanya ke Amerika Syarikat, dan mereka mengambil sumpah pejabat untuk menjadi warganegara di mahkamah bandaraya New York pada tahun 2018, ketika Trump menjadi presiden. Imigran Slovenia yang bekas pemilik kereta dan pekerja kilang tekstil itu telah tinggal di AS sebagai penduduk tetap.

Peguam mereka berkata ketika itu bahawa mereka memohon kewarganegaraan atas kehendak sendiri dan tidak mendapat apa-apa layanan istimewa.

Knavs membesarkan Melania, dilahirkan Melanija, di bandar perindustrian luar bandar Sevnica ketika Slovenia berada di bawah pemerintahan Komunis.

Beliau menghadiri sekolah menengah di ibu negara Slovenia, Ljubljana, dan menukar namanya kepada Melania Knauss apabila beliau mula bermodel.

Beliau menetap di New York pada tahun 1996 dan bertemu Trump dua tahun kemudian. Mereka berkahwin pada tahun 2005.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.