(SeaPRwire) –   Taylor telah mengambil beberapa ujian rumah kehamilan, dan setiap satunya memberikan keputusan positif – tetapi dia masih mahu mendapat pengesahan yang lebih muktamad, sesuatu yang definitif. Dia pergi ke Planned Parenthood tetapi mereka tidak dapat melihatnya pada hari itu, jadi dia terkejut mendapati klinik di seberang jalan menawarkan ujian percuma dan ultrabunyi. Dia masuk ke dalam.

Mereka memberikan saya risalah tentang bagaimana kawalan kelahiran akan membunuh anda. Ia mempunyai semua kawalan kelahiran terpapar, dan berkata “Oh, ini menyebabkan strok dan ini menyebabkan kesan sampingan ini,” dan saya berkata, “Itu palsu, tetapi ok.” Kemudian saya nampak poster di dinding dengan maklumat tentang bagaimana abort akan pasti membunuh anda. Akhirnya saya sedar saya berada di klinik anti-abortion dan berfikir: “Hebat. Saya perlu keluar dari sini sebelum mereka sedar bahawa saya sangat menentang segala-galanya yang mereka percayai.” Jadi saya akhirnya mendapat maklumat yang saya perlukan – pengesahan kehamilan – untuk mendaftar untuk WIC dan Medicaid dan semua itu, dan kemudian saya tinggalkan.

Taylor (semua nama telah diubah dalam cerita ini untuk melindungi privasi orang) tidak berminat untuk mengabortuskan, mana-mana cara. Walaupun dia menggambarkan dirinya sebagai “sangat pro-pilihan,” dan walaupun ia adalah kehamilan yang tidak dirancang, dia merasa terikat kepada kehamilan segera. Tetapi dia tahu bahawa penjagaan akan menjadi banyak kerja, terutamanya tanpa pendapatan tetap atau teman lelaki yang boleh dipercayai. Apabila dia mencari “bantuan untuk ibu tunggal” di negerinya, dia diserbu dengan iklan agensi pengambilan anak.

Tiga atau empat keputusan carian pertama adalah semua untuk agensi,” katanya, “Saya berfikir, ‘Huh, ini adalah sesuatu yang saya belum benar-benar pertimbangkan.’ Kekhawatiran, dia mengklik iklan untuk maklumat lanjut, dan segera terpesona oleh profil keluarga menanti yang menarik dengan rumah suburban, ibu rumah tangga, keluarga besar, ijazah sarjana, dan pendapatan boleh guna.

Apabila kehamilannya berterusan, perkara menjadi semakin sukar bagi Taylor. Dia begitu sakit sehingga terpaksa meletak jawatan. Dia menjual keretanya untuk membeli tiket pesawat untuk berpindah merentasi negara untuk tinggal bersama ibunya, tetapi kemudian dia akan berputus asa tentang bagaimana satu-satunya kereta yang tersedia adalah trak pikap bapanya tiada ruang untuk kerusi kotak bayi. Walaupun dia masih ingin menjaga, idea pengambilan anak menjadi tali selamat untuknya.

Iklan-iklan ini dibayar oleh calon ibu bapa angkat yang telah diberi arahan oleh puluhan artikel cara untuk mengoptimumkan enjin carian dan iklan dalam talian. Calon ibu bapa ini pula dijual satu set perkhidmatan berbayar dalam reka bentuk laman web, kempen iklan Google dan Facebook, dan pembangunan profil (termasuk pakej fotografi dan, dalam satu kes, bayaran tambahan untuk mendapatkan ibu angkat yang menasihati memberi maklumbalas terlebih dahulu tentang profil mereka sebelum diletakkan dalam talian).

Jumlah kos perkhidmatan dan kempen ini berjumlah ribuan dolar, apabila kebanyakan ibu yang melepaskan hak melaporkan bahawa mereka akan menjaga jika mereka mempunyai jumlah wang tambahan itu dalam akaun bank mereka sendiri. Dan pentingnya, serangan mahal iklan ini tidak selalu sah. Banyak negeri mengehadkan sejauh mana iklan untuk pengambilan anak dibenarkan, dan oleh siapa. Tetapi sekatan sedemikian sangat sukar untuk dipaksakan. Satu penjelajahan industri mendapati bahawa broker pengambilan anak tidak berlesen, untuk keuntungan sering melebihi agensi berlesen dalam skala besar, meninggalkan ibu hamil sangat terdedah kepada pemain yang paling tidak bermoral.

Wanita yang mencari abortus boleh menghadapi pendedahan serupa. Pada tahun 2016, saya secara tidak sengaja dimasukkan ke dalam emel ini yang juga dihantar kepada kakitangan agensi pengambilan anak di seluruh negara:

“Copley Advertising boleh menggeofencing klinik Planned Parenthood dan klinik abortus lain. Kami akan menggeofencing lokasi Planned Parenthood dan klinik abortus lain, menanda semua telefon pintar di klinik, menyelam ke demografi (wanita 18-24), meletakkan iklan dalam aplikasi mudah alih (Anda Mempunyai Pilihan). Iklan akan mengarahkan lalu lintas ke laman pengumpulan anda. Apabila wanita meninggalkan klinik, mereka akan terus melihat iklan anda selama 30 hari. Kami baru sahaja menamatkan kempen besar dengan Bethany Christian Services. Sekiranya anda bukan orang yang sesuai sila teruskan maklumat hubungan yang betul. Terima kasih.”

Saya bukan orang yang sesuai untuk dihubungi. Iklan banner Copley ditawarkan akan muncul pada telefon mana-mana orang di – atau berhampiran – kemudahan kesihatan yang menyediakan abortus. Copley Advertising, sebuah firma berpangkalan di Boston, bersetuju untuk berhenti menggeofencing klinik hanya di negeri itu – tetapi hanya selepas mereka menjalankan kempen menargetkan 140 klinik abortus dan pusat rawatan methadone untuk Bethany Christian Services, salah satu agensi pengambilan anak terbesar di negara.

Keupayaan iklan-iklan ini untuk muncul dalam carian yang paling tidak bersalah atau pada masa yang paling rentan membuat mereka sangat menyerang. Ia sukar untuk berlebihan betapa terpesona kebanyakan ibu dengan profil keluarga angkat yang mereka jumpai dalam talian. Walaupun profil direka untuk membantu calon ibu bapa angkat “padan” dengan ibu hamil yang sedang mempertimbangkan penyerahan hak, ia juga berfungsi untuk merangsang minat dan meningkatkan komitmen terhadap idea pengambilan anak itu sendiri.

“Saya melihat laman bebas di mana ibu bapa berharap boleh meletakkan profil mereka,” wanita lain, Amy, menggambarkan. “Dan mereka menulis surat: ‘Dear ibu angkat, kami telah menunggu begitu lama.’ Dan saya hanya terperangkap dalam keperluan mereka. Dan saya mula berfikir, saya mempunyai cara di mana saya boleh membantu orang.”

Bagi kebanyakan wanita hamil yang sedang mempertimbangkan pengambilan anak, yang sering hanya mencukupi secara kewangan (jika itu), kemampuan calon ibu bapa angkat boleh menakutkan dan sangat meyakinkan. Cassie bercakap tentang mempertimbangkan pekerjaannya sendiri sembilan dolar sejam apabila melihat profil “menakjubkan” dengan “rumah hebat”. Hannah, yang sudahpun menaikkan anak perempuannya dengan tip sebagai penari ekzosotik, menyebut terkejut dengan “rumah yang sangat cantik, tanah besar” dan “pendapatan yang baik” ibu bapa angkat anak lelakinya. Ia bukan hanya wang, walaupun. Bagi ibu hamil yang kekurangan sokongan keluarga mereka sendiri atau hubungan stabil dengan rakan kongsi yang akan membantu mereka menjaga, melihat gambar perkahwinan gembira, cuti keluarga, dan makan malam hari raya besar mempunyai daya tarikan sendiri. Bukankah ini apa yang tampak seperti kehidupan yang lebih baik untuk seorang anak?

“Saya menyimpan profil cetak di bawah katil saya dan mengeluarkannya setiap malam, berkata “ia akan terasa betul” untuk melihat mereka sekali lagi. Leah berkata selepas membaca profil ibu bapa yang akhirnya dipilih untuk anak lelakinya: “Saya hanya jatuh cinta dengan mereka.”

Wanita tidak membuat keputusan melepaskan hak berdasarkan iklan tunggal, tentu sahaja. Tetapi bagi banyak orang, pemasaran profil dalam talian merupakan langkah penting dalam laluan mereka ke arah melepaskan hak.

Selepas menjelajahi beberapa agensi dalam talian, Taylor menghubungi agensi pengambilan anak Kristian besar yang menghantar buku profil keluarga berpotensi. Dia segera tertarik kepada satu keluarga, yang kelihatan seperti jenis keluarga yang Taylor mahu anaknya miliki – dan jauh dari tempat duduknya, di sofa di rumah ibunya dan bapa tirinya di barat laut Pasifik, tanpa pekerjaan, tanpa teman lelaki, tanpa kereta, dan tiada apartmen untuk dipanggilnya sendiri. Keluarga itu terbang merentasi negara untuk bertemu dengannya untuk makan malam di restoran Itali, di mana anak lelaki mereka menggambar gambar adik bayi mereka di dalam kandungan Taylor. Dia merasakan tidak ada cara dia boleh menarik diri sekarang.

Pada musim bunga 2015, Taylor melahirkan anak lelakinya. Dia menghabiskan kira-kira satu jam dengannya sebelum ibu bapa angkat datang ke bilik. Apabila Taylor mengalami kecemasan perubatan selepas bersalin, ibu bapa angkat diberikan bilik hospital sendiri untuk mengikat tali dengan bayi sementara Taylor berada dalam pembedahan. Dia kekal kabur dan sangat berubat berat selama beberapa hari berikutnya, dan tidak pernah dibiarkan bersendirian dengan anak lelakinya lagi.

Dari oleh Gretchen Sisson. Hak cipta © 2024 oleh penulis dan dicetak semula dengan izin St. Martin’s Publishing Group.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.