India Sun Mission

NEW DELHI — India melancarkan misi angkasa pertamanya untuk mengkaji matahari pada hari Sabtu, kurang daripada dua minggu selepas pendaratan tanpa krew yang berjaya berhampiran kawasan kutub selatan bulan.

Pesawat angkasa Aditya-L1 berlepas menaiki pelancar satelit dari pusat angkasa Sriharikota di India selatan dalam misi untuk mengkaji matahari dari satu titik kira-kira 1.5 juta kilometer (930,000 batu) dari Bumi. Titik yang dikenali sebagai L1 itu memberikan pandangan matahari yang tidak terganggu.

[time-brightcove not-tgx=”true”]

Pesawat angkasa itu dilengkapi dengan tujuh muatan untuk mengkaji korona, kromosfera, fotosfera dan angin suria matahari, menurut Organisasi Penyelidikan Angkasa India.

Selepas lebih sejam, ISRO berkata pelancaran itu “berjaya dilakukan”.

“Kenderaan itu telah meletakkan satelit dengan tepat ke orbit yang dimaksudkan. Observatori suria pertama India telah memulakan perjalanannya ke destinasi titik Matahari-Bumi L1,” ISRO memaparkan di platform X, yang dahulunya dikenali sebagai Twitter.

Satelit itu dijadualkan mengambil masa 125 hari untuk sampai ke titik L1.

India menjadi negara pertama mendaratkan sebuah kapal angkasa berhampiran kutub selatan bulan pada 23 Ogos — pelayaran bersejarah ke wilayah yang belum diterokai yang para saintis percaya mungkin mempunyai rizab air beku yang penting. Selepas percubaan mendarat di bulan pada 2019 gagal, India menyertai Amerika Syarikat, Rusia dan China sebagai hanya negara keempat yang mencapai tonggak sejarah itu.

Jitendra Singh, menteri junior India untuk sains dan teknologi, memuji para pegawai ISRO atas kerja mereka dalam pelancaran terbaru.

“Tahniah India. Tahniah ISRO,” katanya sambil hadir di bilik kawalan ISRO. “Ini adalah saat bersinar untuk India.”

Kajian matahari, digabungkan dengan pendaratan bulan India yang berjaya, akan mengubah sepenuhnya imej ISRO dalam komuniti dunia, kata Manish Purohit, bekas saintis di organisasi penyelidikan itu.

Ratusan orang yang telah berkumpul untuk menyaksikan pelancaran bersorak ketika misi matahari India berlepas.

Antara penonton, Prakash, yang hanya memberikan satu nama, berkata pelancaran itu “satu lagi tonggak” seperti misi bulan negara baru-baru ini. “Ini akan menetapkan bar yang tinggi untuk ISRO,” katanya.

“Kami beruntung menjadi rakyat India dan menyaksikan aktiviti pembangunan seperti ini di pusat angkasa untuk India,” kata Sridevi, yang juga hanya memberikan satu nama.

Setelah berada di tempatnya, satelit itu akan memberi amaran awal yang boleh diharapkan tentang serangan zarah dan radiasi akibat aktiviti suria yang semakin meningkat yang berpotensi untuk melumpuhkan grid kuasa di Bumi, kata B.R. Guruprasad, seorang saintis angkasa lepas, dalam artikel di akhbar The Times of India. Amaran awal itu boleh melindungi satelit yang menjadi tulang belakang struktur ekonomi global serta orang yang tinggal di stesen angkasa.

“Ketujuh muatan itu akan mengkaji matahari sebagai bintang dalam semua kedudukan spektrum yang kelihatan, ultraungu, dan sinar-X… Ia seperti kita akan mendapat imej hitam dan putih, imej berwarna, dan imej definisi tinggi, imej 4K matahari, supaya kita tidak terlepas apa-apa yang berlaku pada matahari,” kata Purohit.