Siliconware Precision Industries Co. Chairman Bough Lin Interview

India sedang membentuk hubungan ekonomi yang lebih rapat dengan Taiwan dengan rancangan untuk menghantar puluhan ribu pekerja ke pulau itu awal bulan depan, menurut pegawai kanan yang mengetahui perkara itu, yang mungkin akan menimbulkan kemarahan jiran China.

Taiwan boleh mengambil sehingga 100,000 pekerja India untuk bekerja di kilang, ladang dan hospital, kata pegawai itu sambil meminta supaya tidak dikenalpasti kerana perbincangan itu bersifat peribadi. Kedua-dua pihak dijangka akan menandatangani perjanjian mobiliti pekerjaan pada awal Disember, kata orang itu.

Masyarakat berusia Taiwan bermakna ia memerlukan lebih pekerja, manakala di India, ekonomi tidak tumbuh cukup pantas untuk mencipta cukup pekerjaan untuk jutaan orang muda yang memasuki pasaran buruh setiap tahun. Taiwan dijangka akan menjadi masyarakat “super berusia” menjelang 2025 dengan orang tua diramalkan akan membentuk lebih daripada lima peratus daripada penduduk.

Walau bagaimanapun, perjanjian pekerjaan itu pasti akan meningkatkan ketegangan geopolitik dengan China, yang menentang apa jua pertukaran rasmi dengan Taiwan, sebuah pulau berdaulat yang dituntut Beijing sebagai miliknya. China dipisahkan daripada Taiwan oleh badan air sempit dan berkongsi sempadan Himalaya dengan India. Ia juga menjadi sumber import teratas India selama dua dekad terakhir.

Perjanjian dengan Taiwan tidak menunjukkan India meninggalkan Dasar “Satu China” – kedudukan yang mengiktiraf pulau itu sebagai sebahagian daripada China. Walau bagaimanapun, New Delhi tidak mengulangi kedudukan itu dalam dokumen awam dan sebaliknya telah membangunkan hubungan tidak rasmi yang aktif dengan Taiwan.

Perjanjian pekerja India-Taiwan kini berada dalam peringkat akhir perbincangan, kata Arindam Bagchi, jurucakap Kementerian Luar Negeri India kepada wartawan pada Khamis. Kementerian Buruh Taiwan tidak khususnya mengulas mengenai perjanjian India apabila dihubungi oleh Bloomberg News, tetapi menyatakan ia mengalu-alukan kerjasama dengan negara-negara yang boleh menyediakan pekerjanya.

Mekanisme untuk mengesahkan kesihatan pekerja India yang bersedia berpindah ke Taiwan masih sedang dikaji, kata orang yang mengetahui perbincangan itu.

Di Taiwan, di mana kadar pengangguran jatuh ke tahap terendah sejak 2000, kerajaan memerlukan pekerja untuk mengekalkan ekonomi bernilai AS$790 bilion. Taiwan menawarkan pekerja India bayaran setara dengan penduduk tempatan dan polisi insurans untuk memaniskan tawaran, berbeza dengan negara-negara lain yang New Delhi telah tandatangani perjanjian, kata orang itu.

Di India, yang mengatasi China untuk menjadi negara paling ramai penduduk di dunia tahun ini, kerajaan menekankan perjanjian pekerjaan dengan negara maju yang menghadapi tenaga buruh menua.

Setakat ini, kerajaan India telah menandatangani perjanjian dengan 13 negara, termasuk Jepun, Perancis dan UK, dan sedang membincangkan pengaturan serupa dengan Belanda, Greece, Denmark dan Switzerland, kata orang itu.

Hubungan antara India dan China telah tegang sejak pertempuran sempadan pada 2020, yang terburuk dalam empat dekad. Kedua-dua negara telah memindahkan beribu-ribu askar, meriam artileri dan kereta kebal ke kawasan Himalaya sejak itu. Perbualan diplomatik membuat kemajuan yang sedikit dengan China mengeluarkan peta baharu pada Ogos menuntut sebahagian wilayah dikuasai India.

Tiga bekas ketua tentera darat India, yang bersara tahun lalu, melawat Taiwan untuk persidangan keselamatan tahun ini – lawatan yang mendapat bantahan daripada Beijing. Taiwan dan India juga mempunyai perjanjian promosi pelaburan yang ditandatangani pada 2018.