YEMEN-ISRAEL-PALESTINIAN-CONFLICT-HUTHI-SHIP

(SeaPRwire) –   Sejak Disember, kapal tentera laut India telah bertindak sebagai responden pertama kepada sekurang-kurangnya 17 insiden di mana perompak telah menculik kapal di Laut Merah. Dalam insiden terkini minggu lepas, kapal perang India bernama INS Sumitra memainkan peranan penting dalam menyelamatkan dua kapal diculik di lepas pantai Somalia dalam tempoh 36 jam. Menurut laporan oleh outlet India The Hindu, kapal perang itu dahulu menangani mesej kesusahan oleh kapal berbendera Iran pada 28 Januari, di mana pegawai tentera laut India akhirnya memaksa perompak untuk dengan selamat melepaskan 17 anak kapal bersama-sama dengan bot itu. Dua hari kemudian, ia sekali lagi menghalang kapal perikanan Iran yang lain bernama Al Naeemi, menyelamatkan 19 anak kapal.

“Kami tidak akan dianggap sebagai negara yang bertanggungjawab apabila perkara buruk berlaku di negara sekeliling dan kami kata ‘Saya tiada kena mengena dengan ini,'” kata S. Jaishankar, Menteri Luar India, pada hari Selasa.

Tindak balas India datang ketika kebimbangan meningkat bahawa kegiatan lanun di Laut Merah sedang bangkit semula. Pada bulan Oktober, Houthis, kumpulan militia di Yemen dengan sokongan Iran, memulakan siri serangan ke atas kapal yang didakwa berkaitan dengan Israel sebagai membalas tindakan Israel terhadap Hamas. Sebagai tindak balas kepada peningkatan ketegangan, hampir 20 negara telah menyertai “Operasi Penjagaan Kesejahteraan”, pasukan petugas yang diketuai Amerika Syarikat yang bertujuan untuk membantu pergerakan selamat kapal di Laut Merah.

Tetapi India sehingga kini mengelak daripada berbuat demikian untuk menimbang kepentingan diplomasinya dengan Iran, menurut pakar. Hubungan antara India dan Iran telah berpanjangan berabad-abad – kedua-dua negara berkongsi sempadan sehingga 1947, dan terus berkongsi bahasa, budaya, dan tradisi sehingga hari ini. Pada masa ini, kedua-dua negara menikmati hubungan komersial, tenaga dan diplomasi yang kuat, menurut Kementerian Luar Negeri India.

Dengan kerajaan Perdana Menteri India Narendra Modi yang semakin rapat dengan Washington dalam beberapa tahun kebelakangan ini, bagaimanapun, India kini berjalan di atas tali diplomatik yang sempit, sambil memainkan peranan penting di Laut Merah, yang telah dipatengi sejak 2008 dengan kehadiran tentera laut terbesar di rantau itu, di hadapan Amerika Syarikat, Perancis, dan China.

Daripada menggunakan keupayaannya untuk memerangi Houthis di Laut Merah, tentera laut India telah memilih untuk memberi tumpuan kepada memerangi lanun di Teluk Aden dan Laut Arab dengan mengerah kruiser peluru berpandu, kapal terbang pengawasan marin dan drone untuk memantau perkapalan komersial di kawasan itu. Ini termasuk dua kapal perang garis hadapan di Teluk Aden, sekurang-kurangnya 10 di Laut Arab Utara dan Barat, kapal terbang pengawasan, dan anggota tentera laut termasuk komando khas. Menurut pegawai India, kapal-kapal itu telah memantau dan menyiasat lebih daripada 250 kapal dan bot kecil dalam dua bulan terakhir, menaiki lebih daripada 40.

“India berada dalam dilema di Laut Merah,” kata Abhijit Singh, bekas pegawai tentera laut yang kini mengetuai Inisiatif Dasar Maritim di Pusat Penyelidikan Observer, sebuah pemikir di New Delhi, kepada TIME. “Pembuat keputusan India mengakui perlunya melindungi perkapalan komersial daripada serangan militan, tetapi merasa terpaksa mengelakkan penyertaan dalam usaha tentera bertujuan memerangi kumpulan yang disokong secara politik yang kini menguasai bahagian besar Yemen,” katanya.

Serangan terkini telah memberi kesan yang besar kepada perdagangan dan eksport India, yang sangat bergantung kepada Laut Merah dan Terusan Suez Mesir untuk laluan selamat dan bertindak sebagai pintu masuk ke rantau seperti Eropah, Amerika Utara, Afrika Utara, dan Asia Barat. Sejak permulaan konflik, India telah mengalami kelewatan yang ketara dalam eksport kargo termasuk ancaman ke atas kapal kargo, peningkatan kadar penghantaran kontena, dan eksport menangguhkan penghantaran melalui Laut Merah. Kelewatan ini boleh mengurangkan sekitar 20% daripada jumlah eksport India – bernilai hampir AS$200 bilion – yang kini melalui laluan Laut Merah-Terusan Suez, menurut .

Pada masa yang sama, New Delhi semakin berwaspada terhadap kaitan Houthi dengan Iran,” kata Singh, menunjuk kepada analisis oleh Tentera Laut India ke atas serangan ke atas kapal komersial, MV Chem Pluto, yang dilakukan pada bulan Disember di Laut Arab dan mendedahkan kemungkinan penggunaan drone bunuh diri Iran, menambah kebimbangan bahawa Houthis mungkin mempunyai akses kepada senjata Iran.

S. Jaishankar juga isu ini semasa lawatan beliau ke Tehran. Dalam sidang akhbar bersama menteri luar negaranya Hossein Amir-Abdollahian, beliau memberitahu wartawan bahawa “situasi berbahaya ini tidak memberi manfaat kepada mana-mana pihak dan ini perlu diakui dengan jelas.” Lawatan itu datang selepas panggilan antara menteri dan Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken, di mana kedua-dua pihak menyatakan “kebimbangan bersama mengenai serangan ganas Houthi di Laut Merah Selatan dan Teluk Aden,” menurut kenyataan oleh Jabatan Negara Amerika Syarikat.

“India, menurut sesetengah analisis, berminat untuk membantu Amerika Syarikat dalam menangani ancaman Houthi – walaupun New Delhi masih belum memutuskan untuk menyertai pasukan petugas Amerika Syarikat di Laut Merah,” kata Singh.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.