(SeaPRwire) –   COVID-19 kini kurang menjadi ancaman segera berbanding tahun 2019 terutamanya kerana vaksin dan imuniti semulajadi yang semakin meningkat, tetapi rawatan antivirus juga mengubah jalan COVID-19. Rawatan paling popular ialah Paxlovid, yang Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat (CDC) telah mencadangkan untuk orang dewasa dan kanak-kanak 12 tahun ke atas yang berisiko tinggi mengalami komplikasi COVID-19. Tetapi orang yang mengambil ubat ini melaporkan pemulihan yang tidak lengkap, atau menguji positif semula selepas menguji negatif selepas menghabiskan kursus ubat oral lima hari.

Dalam kajian, penyelidik yang diketuai oleh Dr. Mark Siedner, di Sekolah Perubatan Harvard dan Hospital Umum Massachusetts, menyiasat fenomena ini, dan melaporkan kira-kira 20% orang yang mengambil Paxlovid boleh mengalami jangkitan semula. Penyelidik juga mengkulturasikan virus dari pesakit jangkitan semula ini, dan mengesahkan virus hidup, yang menunjukkan bahawa pesakit masih berjangkit dan oleh itu boleh menular virus kepada orang lain.

Isu “jangkitan semula” telah menjadi perbahasan yang hangat dalam komuniti perubatan COVID-19, kerana pembuat ubat Paxlovid, Pfizer, melaporkan dalam kajiannya yang dikemukakan kepada Suruhanjaya Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) bahawa ia berlaku pada kira-kira 2.4% orang. Sejak Paxlovid dipasarkan, kajian lain telah mendokumenkan kadar jangkitan semula yang lebih tinggi, sekitar 20%. Berbeza dengan kajian tersebut, yang kebanyakannya melihat secara retrospektif sama ada orang membangunkan gejala semula atau menguji positif semula selepas menguji negatif, kajian Siedner bertujuan untuk menyiasat kesan jangkitan semula secara khusus. Para penyelidik mengambil sampel daripada 142 orang yang menguji positif untuk COVID-19 dan menerima preskripsi untuk Paxlovid dan mengambil ubat tiga kali seminggu selama dua minggu dan kemudian mingguan sehingga virus mereka boleh dikesan. Para saintis tidak hanya menguji virus, tetapi jika mereka mendapatinya, mereka juga mengkulturasikannya untuk menentukan sama ada ia berpotensi menyebabkan jangkitan.

Mereka mendapati bahawa 20% orang mengalami jangkitan semula selepas menyelesaikan kursus rawatan lima hari Paxlovid, dan mereka yang mengalami jangkitan semula terus mengandungi virus hidup di hidung mereka selama sehingga 14 hari.

“Kajian kami kecil dan perlu disahkan, tetapi berdasarkan data kami, kami perlu menimbangkan bahawa Paxlovid adalah ubat yang sangat penting dan harus digunakan pada orang berisiko tinggi, dengan risiko jangkitan semula pada 20% orang,” kata Siedner.

Siedner juga mengkaji percanggahan antara anggaran asal Pfizer tentang jangkitan semula, dan anggaran lebih tinggi dari kajian lain. Dia mendapati kunci untuk mengukur kadar jangkitan semula adalah menguji orang lebih kerap, untuk merekodkan perubahan tahap virus. Kajian Pfizer tidak direka untuk mengkaji jangkitan semula dan para saintisnya hanya menguji peserta tiga kali: pada hari lima, 10 dan 15 selepas ujian COVID-19 positif pertama. Apabila Siedner dan pasukannya hanya melihat sampel yang dikumpul pada hari yang sama yang dilakukan penyelidik Pfizer, mereka mendapati kadar jangkitan semula yang sama iaitu 2.4% seperti yang diperoleh Pfizer. Memandang sampel hanya pada tiga hari itu melepasi 80% kes jangkitan semula, katanya. “Apabila anda tidak mengambil sampel cukup, anda akan melepasi jangkitan semula, dan kajian kami dapat mengisi kekosongan,” katanya. “Jika anda tidak mengkaji dengan dekat, anda mungkin tidak akan mendapatinya.”

Memahami kadar, bersama mekanisme jangkitan semula, adalah penting kerana virus yang menjangkit semula kekal berjangkit, seperti kumpulan Siedner dapati. Mereka tidak mengkaji sama ada orang yang mengalami jangkitan semula sebenarnya menular virus kepada orang lain, tetapi mengingat mereka mendapati virus hidup dalam sampel hidung itu, adalah munasabah untuk menganggap bahawa orang yang menjangkit semula masih berjangkit. Pada masa ini, CDC mengesyorkan orang mengasingkan diri selama lima hari selepas menguji positif pertama – Siedner mengatakan banyak daripada mereka yang menjangkit semula selepas mengambil Paxlovid “masih mengeluarkan virus hidup selama kira-kira tiga kali ganda tempoh masa itu. Orang yang menjangkit semula menurut pendapat saya harus mempunyai tempoh pengasingan yang lebih lama”

Dr. David Ho, profesor mikrobiologi dan imunologi di Universiti Columbia adalah antara yang pertama melaporkan kadar jangkitan semula yang lebih tinggi. Berdasarkan kajian berterusan dari makmalnya, beliau mengatakan rawatan Paxlovid selama lapan hari, berbanding kursus lima hari, boleh mengurangkan jumlah jangkitan semula secara signifikan. Tanpa sebarang tindak balas imun, separuh hayat virus dalam badan – masa yang diambil untuk jumlah virus menurun separuh – ialah kira-kira 24 jam. Menambah Paxlovid boleh menurunkan jumlah virus sebanyak 32 kali ganda, tetapi masa rawatan ubat perlu selari dengan tahap puncak virus. Oleh kerana ini sukar dicapai, mengambil ubat selama tempoh masa yang lebih lama boleh membantu. “Kami fikir jika anda merawat selama lapan hari anda boleh hampir-hampir menghapuskan fenomena jangkitan semula,” kata Ho.

Kajian Siedner menyokong kursus rawatan yang lebih lama. Orang dalam ujian yang memulakan mengambil Paxlovid awal, dalam masa satu atau dua hari selepas menguji positif, lebih cenderung untuk menjangkit semula berbanding mereka yang memulakan rawatan beberapa hari kemudian. Tetapi dia enggan menasihati menangguhkan rawatan, kerana ia sukar untuk mencari jendela yang betul apabila terdapat cukup virus. Dan memanjangkan tempoh rawatan ubat memerlukan perubahan pada label ubat, dan FDA mungkin memerlukan kajian tambahan yang mendokumenkan manfaat tempoh rawatan yang lebih lama. Walaupun Pfizer sedang mengkaji tempoh rawatan yang lebih lama pada orang dengan sistem imun lemah, tidak jelas sama ada syarikat itu akan mengambil penyelidikan serupa dalam kumpulan lain.

“Kami terus memantau data, tetapi percaya kembalinya RNA virus hidung yang dikesan yang tinggi, juga dikenali sebagai jangkitan semula atau jangkitan semula COVID-19, tidak secara unik berkaitan dengan rawatan tertentu,” kata jurucakap Pfizer kepada TIME. “Kami kekal sangat yakin terhadap keberkesanan klinikal Paxlovid dalam mencegah kesan buruk daripada COVID-19 pada pesakit berisiko tinggi.”

Mengingat syor semasa untuk Paxlovid, tidak ada cara yang berkesan untuk mengelakkan jangkitan semula, tetapi Siedner mengatakan ia mungkin untuk menguruskannya dan mengurangkan risiko menular COVID-19 kerana itu. Orang yang mengambil ubat boleh menguji diri semula dengan ujian antigen di rumah lima hari selepas menguji negatif. Jika mereka kekal negatif, mereka kemungkinan besar tidak menjangkit semula, tetapi jika mereka positif, mereka perlu mengasingkan diri sekali lagi sehingga menguji negatif.

“Kami benar-benar mahu menekankan bahawa ujian klinikal telah menetapkan fakta bahawa orang berisiko tinggi komplikasi COVID-19 boleh mendapat manfaat dengan mengambil Paxlovid,” kata Siedner. “Data kami sama sekali tidak bertentangan dengan bukti itu. Tetapi orang perlu sedar bahawa jangkitan semula Paxlovid adalah biasa, dan memahami bahawa mereka perlu mengasingkan diri dengan betul jika mereka menjangkit semula.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)