(SeaPRwire) –   Daripada memoir yang ditunggu-tunggu oleh hingga sekuel yang lama ditunggu untuk novel tercinta Colm Tóibín, , buku-buku terbaik yang akan datang pada bulan Mei ini menawarkan pelbagai pilihan untuk semua pembaca. Mereka yang mencari tawa boleh memeriksa komedi kelas atas terbaru dari penulis atau novel pertama Miranda July dalam 10 tahun, yang menawarkan pandangan yang sangat lucu tentang menopaus dan kematian. Novel sensual yang mengikuti kejayaannya pada tahun 2018, pasti akan mengejutkan pembaca, sementara penghargaan Deborah Paredez untuk diva-diva Amerika Syarikat menawarkan pelajaran penting dalam etimologi budaya pop.

Berikut adalah 14 buku baru yang perlu dibaca pada bulan ini.

Coming Home, Brittney Griner (7 Mei)

Pada 17 Februari 2022, pemain WNBA Brittney Griner telah ditahan di Rusia, di mana beliau bermain secara profesional semasa musim cuti, kerana memiliki minyak kanabis, bahan yang haram di negara itu. (Pada masa itu, peguam Rusia Brittney Griner menyatakan bahawa beliau telah disyorkan minyak kanabis untuk pengurusan kesakitan oleh doktornya di AS.) Atlet terkenal itu dijatuhi hukuman sembilan tahun penjara kerana penyeludupan dadah dan berkhidmat di penjara Rusia sehingga kerajaan AS dapat mengatur pertukaran tahanan pada Disember 2022, menukar beliau dengan pedagang senjata Rusia yang disabitkan . Memoir Brittney Griner, Coming Home, yang ditulis bersama Michelle Burford, menceritakan semua ini dan lebih lanjut, menawarkan pandangan mentah mengenai pengalaman mengerikan yang telah mengubahnya menjadi pengadvokat keras untuk warga Amerika Syarikat yang telah ditahan.

Beli Sekarang: Coming Home di

Shanghailanders, Juli Min (7 Mei)

Novel terobosan Juli Min, Shanghailanders, adalah drama keluarga berani, menegangkan dan futuristik yang menangkap kegembiraan, kekecewaan dan lelucon bersama satu keluarga Shanghai secara kronologi terbalik. Bermula pada tahun 2040 dan bekerja kembali ke tahun 2014, buku ini membongkar kehidupan berkongsi dan berasingan keluarga kaya Yang: pelabur hartanah Cina Leo, isterinya yang anggun Eko dari Perancis Jepun, anak sulung yang cerdik Yumi dan Yoko, dan bayi keluarga, pelakon berpotensi Kiko. Dengan memberi pembaca hadiah hindsight, Min menunjukkan bagaimana satu keluarga misterius runtuh dan bersatu semula selama beberapa dekad.

Beli Sekarang: Shanghailanders di

Long Island, Colm Tóibín (7 Mei)

Penulis terkenal Ireland Colm Tóibín kembali dengan Long Island, sekuel yang diamati dengan baik kepada novel tahun 2009 yang sangat disukainya Brooklyn, yang diatur 20 tahun selepas Eilis, watak utama yang tidak dapat ditebak dari novel sebelumnya, berhijrah dari Ireland. Memulakan cerita pada musim bunga 1976, Eilis kini berusia 40-an dan masih berkahwin dengan tukang paip Itali Amerika Tony Fiorello dan hidup di pinggir bandar yang menjadi tajuk dengan dua anak remajanya dan ibu bapa mertuanya. Semuanya baik-baik saja, jika agak membosankan, sehingga dia didekati oleh seorang lelaki Ireland marah yang mendakwa Tony telah menghamilkan isterinya dan merancang untuk meninggalkan bayi itu di pintu Eilis sebaik sahaja dilahirkan. Novel ke-11 Tóibín menawarkan pandangan menyerap tentang wanita pertengahan usia di persimpangan bukan sahaja perkahwinannya, tetapi juga kehidupannya yang dia bimbang telah tidak tercapai.

Beli Sekarang: Long Island di

The Skunks, Fiona Warnick (7 Mei)

Dalam novel lucu sulung Fiona Warnick, The Skunks, Isabel kembali ke kampung halamannya selepas tamat pengajian untuk mengambil beberapa pekerjaan pelik dan menentukan apa yang ingin dilakukannya dengan hidup. Untuk mengalihkan perhatiannya daripada ketakutan dan kebimbangan pasca-remaja, dia mula memikirkan haiwan yang menjadi tajuk buku itu. Secara khusus, tiga anak skunk yang tidak diduga muncul di halaman rumah yang sedang dia jaga. Kepada mereka memaksa dia memikirkan soalan-soalan eksistensial kehidupan – dan mempersoalkan hasrat romantiknya sendiri. The Skunks adalah pandangan lucu tentang kehidupan selepas ijazah dan keseorangan, ketidakpastian, dan kadang-kadang kegembiraan yang datang dengannya.

Beli Sekarang: The Skunks di

All Fours, Miranda July (14 Mei)

Novel Miranda July yang pertama dalam sepuluh tahun adalah kisah menghampiri tengah usia yang intim, berani dan seksi tentang wanita yang berazam untuk mencipta semula diri. All Fours bermula dengan penutur tidak bernama, artis separuh baya 45 tahun, yang mengetahui seseorang telah memandang ke dalam tingkapnya dengan kanta telefoto. Dia memutuskan untuk meninggalkan suami dan anaknya di belakang untuk memandu dari Los Angeles ke New York untuk menyertai persidangan penulisan. Malangnya, dia hanya sampai sejauh Monrovia, California, kurang satu jam dari rumah. Di situlah dia menghadapi hormon yang berfluktuasi, libido yang meningkat dan pembaikan motel yang agak tidak praktikal dalam pengembaraan luar biasa ini.

Beli Sekarang: All Fours di

Blue Ruin, Hari Kunzru (14 Mei)

Novel ketujuh Hari Kunzru, Blue Ruin, adalah potret yang menimbulkan kontroversi tentang seorang artis yang pernah menjanjikan tetapi kini disabitkan sebagai lelaki pertengahan usia. Ketika wabak COVID-19, Jay, seorang pengantarabangsaan seni persembahan berusia 40-an yang hidup dalam kereta dan menghantar belanja kepada penduduk kaya di negeri New York. Pada salah satu perjalanannya, dia bertemu muka dengan Alice, wanita yang pernah dia kenal hampir dua dekad lalu. Alice menjemputnya untuk menunggu sepanjang krisis di rumah mewah di mana dia berkemah bersama suami pelukisnya, saingan sekolah seni untuk siapa dia meninggalkan Jay. Pertemuan yang tidak diduga itu membawa kepada peluang kerjaya besar untuk Jay, yang bimbang rundingan itu mungkin hanya akan menelannya.

Beli Sekarang: Blue Ruin di

This Strange Eventful History, Claire Messud (14 Mei)

This Strange Eventful History adalah kisah keluarga yang luas tetapi intim yang mengambil inspirasi dari sejarah keluarga penulis Claire Messud. (Dia telah memanggil novel ketujuh ini, magnum opus hidupnya.) Mengjangkau beberapa dekad, dari 1940 hingga 2010, Messud mengikuti keluarga Cassar, sebuah keluarga Lebanon fiksyen yang pertama kali dipaksa berpindah oleh Perang Dunia Kedua, dan sekali lagi, hampir 20 tahun kemudian, oleh kemerdekaan. Dengan empati yang besar, Messud menunjukkan kesan perang, kolonialisme, dan kemudian kedaulatan ke atas tiga generasi Cassar, terutamanya ahli keluarga termuda, penulis berpotensi Chloe, watak pengganti Messud, yang percaya kebenaran akan membebaskan sanak saudaranya.

Beli Sekarang: This Strange Eventful History di

Very Bad Company, Emma Rosenblum (14 Mei)

Dengan novel terbarunya, Very Bad Company, penulis terkenal dan wartawan Emma Rosenblum mengambil halaman dari buku permainan . Walaupun kurang pengalaman, bekas penerbit TV Caitlin Levy dilantik sebagai ketua acara baru di Aurora, syarikat ad-tech trendi yang diketuai oleh CEO eksentrik. Untuk menyambut kedatangannya ke pasukan, Caitlin dijemput ke

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.