A grid showing Top: Rep. Mike Lawler; Speaker of the House Kevin McCarthy; Rep. Marjorie Taylor Greene; Bottom: Rep. Byron Donalds; Rep. Matt Gaetz; Rep. Chip Roy

Ketika tarikh akhir penutupan kerajaan semakin hampir, Speaker Dewan Perwakilan Kevin McCarthy sekali lagi mendapati dirinya berhadapan dengan arus politik yang berbahaya dalam parti sendiri.

Ketegangan dalam persidangan Republikan Dewan telah meletus menjadi tontonan awam, ketika parti bergelut dengan perpecahan dalaman mengenai perbelanjaan. McCarthy, sebagai salah seorang pengendali rundingan berisiko tinggi ini, menghadapi tugas mencabar untuk menyatukan kokusnya sambil berdepan dengan tentangan sengit dari dalam.

Perbincangan perbelanjaan diteruskan pada hari Selasa selepas tiga ahli Caucus Kebebasan Dewan dan tiga ahli Caucus Utama Jalan Dewan yang lebih sederhana merumuskan pelan GOP pada hujung minggu untuk melanjutkan pembiayaan semasa sehingga 31 Oktober. Sebagai pertukaran untuk lanjutan 31 hari itu, perjanjian itu akan merangkumi langkah-langkah keselamatan sempadan yang dicari oleh konservatif dan pemotongan perbelanjaan 8.1% daripada semua akaun bukan pertahanan kecuali Jabatan Hal Ehwal Veteran dan bantuan bencana. Perjanjian sedemikian – dikenali sebagai resolusi berterusan (CR) – akan memberi ahli-ahli parlimen satu bulan tambahan untuk cuba menyelesaikan peruntukan fiskal 2024, walaupun cadangan itu menerima tentangan serta-merta daripada lebih sedozen pemberontak GOP yang merasakan Republikan masih membelanjakan terlalu banyak dan mahu melihat lebih banyak dasar konservatif dilampirkan.

Semasa mesyuarat tertutup GOP pada hari Selasa pagi, beberapa ahli parlimen konservatif menyatakan hasrat untuk menyemak semula tahap perbelanjaan CR untuk lebih menyerupai angka yang digariskan oleh Republikan Dewan lebih awal tahun ini semasa rundingan had hutang, seorang pembantu GOP Dewan yang biasa dengan perbincangan memberitahu TIME. Menghadapi tekanan untuk menyemak semula tahap perbelanjaan atas, McCarthy pada hari Selasa petang menarik undi prosedur pada rang undang-undang pembiayaan sementara kerajaan ketika ahli parlimen GOP, termasuk Republikan Oklahoma Rep. Kevin Hern, berkumpul di dalam pejabat Ketua Cambuk Tom Emmer untuk membincangkan rancangan untuk memotong perbelanjaan kepada $1.471 trilion.

Rep. Nancy Mace, seorang Republikan dari Carolina Selatan, memberitahu wartawan bahawa “sekurang-kurangnya sedozen” yang menahan diri berada di dalam mesyuarat di pejabat cambuk itu selepas undi peraturan prosedur ditarik daripada jadual. Pengerusi Caucus Kebebasan Scott Perry, seorang Republikan Florida yang membantu merumuskan cadangan CR, berkata beliau terbuka untuk membuat perubahan padanya. “Jika anda tidak melakukan sesuatu, anda tidak akan mendapat apa-apa,” katanya kepada wartawan.

Sekiranya Republikan Dewan mengguna pakai rancangan perbelanjaan fiskal yang lebih konservatif, ia mungkin mati sebaik tiba di Senat yang dikawal Demokrat, mencetuskan pertembungan politik dengan kurang dari dua minggu sebelum tarikh akhir 30 September untuk mengelakkan penutupan.

Republikan Dewan menghadapi kemunduran lain pada petang Selasa apabila lima konservatif dan semua Demokrat tenggelam dalam undi prosedur pada rang undang-undang peruntukan Pentagon. Mereka yang menentang rang undang-undang peruntukan Pentagon – salah satu daripada 12 yang perlu diluluskan Kongres – menuntut pemotongan perbelanjaan yang lebih curam sebagai sebahagian daripada proses peruntukan.

Berikut adalah gambaran mengenai pengendali utama dalam perjuangan perbelanjaan yang boleh membawa kepada penutupan kerajaan.

Lagi Dari TIME

Speaker Dewan Kevin McCarthy

Perbincangan perbelanjaan mungkin yang paling penting bagi McCarthy, yang menghadapi seruan daripada ahli-ahli parti sendiri yang mengancam untuk menyingkirkannya daripada jawatan speakership jika dia tidak menuruti tuntutan mereka.

Republikan California itu berkata dia komited untuk mengelakkan penutupan kerajaan: “Kita harus menunjukkan idea kita kepada orang ramai dan dapat meluluskannya,” katanya kepada wartawan pada hari Isnin. “Kita akan menjadi rasional, bertanggungjawab dan munasabah.”

McCarthy hanya mampu kehilangan empat undi Republikan, tetapi sekurang-kurangnya sedozen konservatif telah menunjukkan mereka akan mengundi tidak terhadap cadangan ukuran CR yang dicadangkan. Bercakap kepada wartawan pada hari Selasa, McCarthy menafikan bahawa dia mengelakkan bekerja dengan Demokrat untuk mengelakkan penutupan kerajaan jika rancangan GOP Dewan untuk membiayai kerajaan sementara gagal di lantai – pilihan “pelan B” yang beberapa Republikan timbulkan minggu ini.

McCarthy, yang memegang jawatan speakership hanya selama lapan bulan, telah dikritik oleh beberapa ahli parti sendiri semasa hampir setiap undi utama atau proses perundangan tahun ini.

“Saya tidak akan menyerah. Saya perlukan dua orang ahli lagi untuk datang,” kata McCarthy ketika keluar dari lantai Dewan selepas undian Selasa. “Saya suka cabaran. Saya tidak suka cabaran sebesar ini, tetapi kita akan terus berusaha sehingga kita membetulkannya.”

Rep. Matt Gaetz dari Florida

Salah seorang pengkritik McCarthy yang paling lantang, Rep. Matt Gaetz dari Florida telah melancarkan serangan terhadap Speaker selama berbulan-bulan dan telah mengancam untuk menyingkirkan McCarthy daripada jawatannya melalui mosi untuk mengosongkan. Pertikaian awam mereka menyerlahkan perpecahan mendalam dalam GOP ketika bergelut dengan perjuangan perbelanjaan.

Kritikan Gaetz terhadap pelan perbelanjaan GOP berpusat pada penggunaan rang undang-undang sementara untuk memberi mereka lebih banyak masa. “Saya tidak akan mengundi resolusi berterusan,” Gaetz bersumpah di lantai Dewan pada hari Isnin, mendesak Republikan untuk mengejar rang undang-undang perbelanjaan subjek tunggal. “Kita hampir mencapai hari di mana kita menghadapi defisit tahunan dua trilion dolar di atas hutang $33 trilion. Ini tidak mampan, dan hanya meneruskan perkara-perkara dengan beberapa potongan fasial 8% selama 30 hari akan membawa kepada tiada reformasi program sebagai penghinaan terhadap prinsip yang kita perjuangkan pada bulan Januari,” katanya.

Pendirian Gaetz pada rang undang-undang perbelanjaan telah menimbulkan kontroversi dalam kalangan Republikan, dengan McCarthy dan sekutunya membalas bahawa menolak untuk meluluskan CR boleh mengakibatkan penutupan kerajaan dan membahayakan keselamatan negara.

Ditanya pada hari Selasa sama ada sebarang kemajuan telah dibuat di dalam pejabat cambuk, Gaetz menjawab: “Tidak.”

Rep. Chip Roy dari Texas

Rep. Chip Roy dari Texas, seorang pejuang konservatif tegar dan ahli Caucus Kebebasan, memainkan peranan penting dalam merumuskan pelan perbelanjaan CR. Dia menyerang “konservatif kononnya” yang menentang perjanjian itu – seperti Gaetz – semasa sidang akhbar GOP pada hari Selasa.

“Pergi terangkan bahawa anda mengundi menentang pemotongan 30 hari, 8% terhadap birokrasi persekutuan sambil mempunyai satu rang undang-undang dilampirkan kepadanya yang merupakan rang undang-undang sempadan paling kuat yang pernah diluluskan,” katanya. “Jelaskan bagaimana anda menentang keselamatan sempadan… yang merupakan rang undang-undang impian dalam menangani krisis di sempadan.”

“Saya tidak datang untuk berlagak dan bersikap di Twitter, saya datang di sini untuk mencari tahu bagaimana menyelamatkan negara ini,” tambah Roy.

Rep. Byron Donalds dari Florida

Rep. Byron Donalds, ahli Caucus Kebebasan yang merupakan sebahagian daripada kumpulan GOP yang mencapai perjanjian mengenai rang undang-undang CR, kini mendapati dirinya terperangkap dalam pertikaian dalaman GOP.

Dalam pertukaran media sosial, Donalds mendesak Gaetz agar berterus terang tentang rancangannya, dengan berkata, “Matt, beritahu orang ramai yang sebenarnya… Apakah rancangan anda untuk mendapatkan undi untuk memotong dana Jack Smith? Anda memerlukan lebih daripada tweet dan pendapat panas!!”

Penglibatan Donalds menggariskan kerumitan perdebatan dalam kokus Republikan dan pendekatan yang berbeza yang disokong ahli-ahli parlimen untuk menangani penutupan kerajaan yang hampir tiba.

“Politik, kadang-kadang ia boleh menjadi kejam,” kata Donalds pada hari Isnin ketika meninggalkan pejabat McCarthy. “Itu sebahagian daripadanya.”

Rep. Marjorie Taylor Greene dari Georgia

Rep. Marjorie Taylor Greene, ahli parlimen Republikan Georgia yang kontroversi, berkata bahawa dia mahu memastikan tiada dana yang disediakan oleh CR akan digunakan untuk memberi bantuan kewangan atau ketenteraan kepada Ukraine, ibu pejabat Biro Penyiasatan Persekutuan yang baru, atau mandat vaksin COVID-19.

Berjalan keluar dari pejabat cambuk pada hari Selasa, Greene berkata pengendali rundingan sedang “membuat kemajuan” dalam mengeluarkan pembiayaan Ukraine