US-POLITICS-VOTE-DEBATE

(SeaPRwire) –   Lima hari sebelum pemilih pertama menilai dalam kaukus Republikan di Iowa, Gabenor Florida Ron DeSantis dan Duta Besar PBB bekas Nikki Haley berdebat satu lawan satu di Des Moines pada Rabu malam.

Sebagai calon berjuang untuk tempat kedua dalam pilihan raya perdana Republikan, mereka menyentuh pelbagai topik termasuk dasar luar, imigresen, perbelanjaan kerajaan, dan kepimpinan.

Tidak hadir di pentas debat ialah bekas Presiden Donald Trump, pemimpin semasa yang sekali lagi memilih untuk tidak mengambil bahagian dalam debat dan sebaliknya muncul dalam sesi soal jawab serentak di Fox News. Trump keluar agak tidak terjejas semasa debat, dengan kedua-dua calon mengarahkan kritikan berapi-api terutamanya antara satu sama lain dan mengelabelkan satu sama lain sebagai pembohong, berpaling-paling, dan konservatif yang tidak cukup.

DeSantis dan Haley masih jauh ketinggalan di belakang Trump di Iowa, menurut , walaupun Haley baru-baru ini mengalami peningkatan sederhana dalam carta.

Berikut ialah tampilan awal debat.

DeSantis membandingkan Haley dengan Hillary

Debat bermula dengan pertukaran berapi-api antara kedua-dua calon, dengan DeSantis mengulangi tuduhan bahawa Haley memberi keutamaan kepada kepentingan dermawan berbanding kepentingan rakyat Amerika.

DeSantis juga cuba membentuk sambungan antara Haley dan Hillary Clinton, bekas Setiausaha Negara dan calon presiden Demokratik pada 2016 yang lama menjadi subjek kecaman konservatif.

“Kita tidak perlukan lagi seorang politikus yang berbual lembut sahaja memberitahu anda apa yang anda inginkan dengar hanya untuk cuba mendapatkan undi anda, kemudian mendapatkan pejabat dan melakukan tugas dermawan,” katanya, menambah bahawa Haley menulis dalam bukunya bahawa Hillary Clinton memberi inspirasi kepadanya untuk pertama kali bertanding untuk pejabat.

Perbandingan ini merupakan garis serangan yang digunakan oleh Super PAC pro-DeSantis dalam minggu-minggu kebelakangan ini, walaupun banyak mendakwa persamaan antara Haley dan Clinton sebagai “mengelirukan.”

“Saya ingat Hillary merendahkan orang di pihak Republikan sebagai yang tidak layak,” kata DeSantis pada Rabu malam. “Kita tidak perlukan calon yang akan memandang rendah Amerika Tengah.”

Haley kata DeSantis berbohong-dan memperkenalkan laman web baru untuk menunjukkannya

Haley menembak balik dengan menuduh DeSantis iri hati dengan kejayaan kempennya dan berulang kali berbohong dalam keputusasaan. “Semakin Ron DeSantis kalah, semakin dia berbohong,” katanya, mengalihkan perhatian kepada laman web yang dicipta kempennya-DeSantisLies.com-yang menkatalog tuduhan besar bohong DeSantis tentang rekodnya dan miliknya.

“Dia marah tentang fakta bahawa kempennya meledak,” kata Haley tentang DeSantis, menambah bahawa dia akan memanggil pelanggaran dan ketidakbenaran sepanjang malam. “Drake University,” amarnya, “jangan ubah ini menjadi permainan minum kerana anda akan kelebihan minuman menjelang akhir malam.”

Tiada calon cuba menangani penyokong Christie

Calon secara menonjol mengelakkan diri daripada membuat rayuan kepada penyokong bekas Gabenor New Jersey Chris Christie, calon tidak-Trump yang . Biasanya, apabila seorang calon meninggalkan perlumbaan presiden, pesaing yang masih hidup akan mendekati penyokong calon yang telah berundur-tetapi debat mengambil jurusan luar biasa apabila Haley dan DeSantis mengelakkan soalan tentang bekas calon Christie untuk bercakap sebaliknya tentang Trump.

Ketiadaan mungkin meninggalkan penyokong Christie dalam vakum, kerana tiada calon masih tinggal membuat sesuatu yang baik tentang bekas calon yang menjadikan kempennya mengenai menghalang Trump menjadi calon Parti Republikan.

Haley dan DeSantis menyerang Trump, hampir sahaja

Kedua-dua calon diminta memberi pandangan sama ada Trump mempunyai watak untuk menjadi Presiden sekali lagi.

“Saya fikir dia adalah Presiden yang betul pada masa yang betul,” kata Haley tentang Trump, mengulangi garis yang sering digunakannya dalam kempen. Dia memuji aspek tertentu tempohnya tetapi membuat perbezaan tajam antara kepimpinannya dan Trump serta mengkritik rekod Trump terhadap China dan hutang negara. “Cara dia bukan cara saya,” katanya, tetapi ia bukan peribadi, tegasnya: “Saya tidak mempunyai dendam. Saya tidak mempunyai dendam pribadi.”

DeSantis menawarkan penilaian Trump yang lebih kritikal, menunjuk kepada janji yang tidak dipenuhi-daripada membina tembok yang akan dibayar Mexico untuk menyedut lumpur untuk mempertanggungjawabkan Hillary Clinton. “Saya bertanding kerana saya orang yang akan mampu merebut semula negara ini,” kata DeSantis.

Kemudian, Haley mengambil satu lagi tikaman terhadap Trump atas tindakannya pada 6 Januari 2021, apabila beliau mendesak penyokongnya pergi ke Capitol AS semasa Kongres mengesahkan kemenangan elektoral Joe Biden. Haley memanggilnya “hari yang buruk” dan kata Trump “akan perlu menjawabnya”, menambah bahawa Biden memang menang presiden. (Trump kini menghadapi empat tuduhan jenayah untuk peranannya dalam usaha untuk kekal dalam kuasa selepas kekalahan pilihan raya.)

Kedua-dua calon cuba membuktikan mereka lebih keras terhadap imigresen

Haley, merujuk kepada ibu bapanya yang “datang ke sini secara sah,” menyatakan tanpa ragu bahawa pengusiran ialah penyelesaian kepada lonjakan baru-baru ini pendatang tanpa izin di AS, yang kini dianggarkan kira-kira 10 juta.

“Anda perlu mengusir mereka,” katanya. “Dan sebab anda perlu mengusir mereka ialah mereka memotong barisan. … Itulah sebenarnya yang akan menghentikan mereka datang.”

DeSantis menuduh Haley tidak seteras yang dikatakannya tentang imigresen. “Dia lemah terhadap imigresen, dia dibiayai oleh orang yang mahu sempadan terbuka,” katanya. “Jangan percayai Nikki Haley dengan imigresen haram. Itu seperti mempunyai rubah menjaga kandang ayam.”

DeSantis menjawab soalan yang sama dengan menjanjikan untuk menghapuskan insentif persekutuan sambil menindak bandar-bandar suaka, walaupun jelas mengelakkan perbincangan secara terus tentang pengusiran.

Haley dan DeSantis menekankan perbezaan sokongan terhadap pembiayaan Ukraine, sokongan Israel

Calon terlibat dalam perbezaan mungkin paling tajam debat tentang sokongan untuk pembiayaan pertahanan Amerika Syarikat yang berterusan terhadap Ukraine menentang Rusia.

Haley menyokong Kongres memberi bantuan kepada Kyiv, menekankan potensi eskalasi ancaman Rusia dan implikasinya untuk negara-negara NATO. “Penguasa sentiasa melakukan apa yang mereka kata mereka akan lakukan,” katanya. “Rusia berkata sekali mereka mengambil Ukraine, Poland dan negara-negara Baltik adalah seterusnya … dan itu meletakkan Amerika dalam perang. Ini tentang mencegah perang.”

Sebaliknya, DeSantis menimbulkan kebimbangan tentang jumlah wang yang dialokasikan kepada konflik itu, menuntut pertanggungjawaban dan meragui ketiadaan matlamat jelas. “Kita perlu mencari cara untuk mengakhiri ini,” katanya, menambah bahawa fokus yang kuat ke atas Ukraine telah menyalihkan perhatian daripada isu-isu penting lain, seperti cabaran yang semakin meningkat yang dibangkitkan oleh China dan masalah domestik seperti peningkatan imigresen haram. “Orang seperti Nikki Haley lebih peduli tentang sempadan Ukraine berbanding sempadan selatan kita sendiri, yang salah.”

“Anda boleh mengeluarkan duta besar daripada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu,” kata DeSantis, “tetapi anda tidak boleh mengeluarkan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu daripada duta besar.”

Sementara itu, Haley dan DeSantis kedua-duanya menyatakan sokongan tidak syak kepada Israel. DeSantis membuat jelas bahawa dia tidak akan “menyoal” sebarang tindakan diambil oleh Israel. Ditekan oleh pengacara tentang sama ada dia akan memberitahu Israel untuk tidak mengusir Palestin dari Gaza, DeSantis mengekalkan sokongan tak berbelah baginya dan menegaskan bahawa menjadi sekutu yang baik bermakna menyokong keputusan Israel tanpa syarat. Dia juga secara menonjol merujuk kepada Palestin sebagai “orang Arab Palestin”, istilah yang digunakan dalam lingkaran kanan untuk menafikan idea bahawa Palestin mempunyai identiti kebangsaan yang tersendiri.

Dengan laporan oleh Mini Racker/Des Moines.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.