(SeaPRwire) –   Pada 29 November di Los Angeles, TIME menganjurkan makan malam untuk menghormati pemimpin-pemimpin Latino yang pertama kali dipilih.

Acara yang diadakan di Soulmate di West Hollywood itu mengumpulkan para penerima penghargaan termasuk pelakon dan penerbit Eva Longoria, aktivis Dolores Huerta, dan Setiausaha Pendidikan Miguel Cardona, dan menampilkan persembahan muzik oleh penyanyi negara Frank Ray.

Berikut adalah beberapa saat-saat terbesar dari ucapan-ucapan malam itu.

Eva Longoria mengenai menceritakan kisah-kisah Latino

Longoria berbicara tentang kerjanya dalam banyak isu-isu Latino dan dia menyedari bahawa “tiada apa yang mengubah budaya lebih daripada media.” Itu membawanya mengambil lebih banyak kerja di belakang kamera, termasuk mengarahkan filem tentang seorang pembantu Mexico di Frito Lay yang mendapat idea untuk Flamin’ Hot Cheetos. “Saya tahu saya mahu mempunyai peluang untuk menceritakan kisah kita dari perspektif kita sendiri,” katanya. “Tapi bukan untuk kita: untuk semua orang. Jadi bukan oleh kita, untuk kita; oleh kita, untuk semua orang. Saya mahu mencipta wira bagi kita yang kelihatan seperti kita di skrin kecil dan besar.”

“Hollywood mendefinisikan bagaimana wira kelihatan,” katanya. “Dan mereka tidak pernah kelihatan seperti kita.”

Longoria juga menceritakan kisah tentang bertemu Huerta, penerima penghargaan lain yang hadir, beberapa tahun dahulu, sebelum Longoria menjadi terkenal. Dia teringat Huerta memberitahu dia: “Suatu hari nanti anda akan mempunyai suara, dan anda lebih baik mempunyai sesuatu untuk dikatakan.”

Dia mengakhiri dengan mencatat bahawa orang Latino merupakan salah satu kumpulan demografi paling pesat berkembang di Amerika Syarikat, tetapi katanya: “Demografi kita bukanlah takdir kita. Jadi jangan duduk di atas itu: hanya kerana kita sebuah kumpulan besar, tidak bermakna kita sebuah kumpulan yang berkuasa. Mari gunakan kuasa itu di bilik undi, di Amerika Syarikat korporat, di Hollywood, di pawagam.”

Dolores Huerta tentang melawan rasisme

bercakap tentang bagaimana untuk mengakhiri warisan abadi perhambaan dan menghentikan apa yang digambarkannya sebagai fasisme merambat di Amerika Syarikat. “Salah satu warisan perhambaan ialah bahawa sesetengah orang perlu bekerja sepanjang hayat mereka untuk melimpahkan kekayaan kepada orang lain,” kata Huerta, dan merujuk kepada ketiadaan pendidikan kolej percuma, kesihatan percuma, dan penjagaan kanak-kanak percuma di Amerika Syarikat. “Tiada sebab kenapa kita harus mempunyai orang yang tidak bertempat tinggal dan tidur di tepi jalan,” katanya.

Pada akhir ucapannya, Huerta memimpin tetamu-tetamu dalam panggilan dan respon: “Siapa yang mempunyai kuasa?” dia berteriak. “Kami mempunyai kuasa!” tetamu-tetamu menjawab. “Apakah jenis kuasa?” Huerta mendorong. “Kuasa Latino!” orang ramai memanggil balik. “Teriakkan dengan kuat supaya semua pembenci boleh mendengarnya!” Huerta berkata, sebelum memimpin laungan semangatnya yang terkenal: “Sí, se puede.

Miguel Cardona tentang kuasa identiti

berkata bahawa ketika membesar di Connecticut, dia dipanggil Michael di sekolah bukan Miguel sehingga darjah tujuh, apabila dia mengambil keputusan supaya sekolahnya memanggilnya dengan namanya. Dia membandingkan itu dengan pengalaman lebih baru-baru ini di Rumah Putih sebelum mesyuarat Kabinet bermula, apabila dia berkata dia berdiri di bawah potret George Washington sambil menunggu Presiden Joe Biden tiba dan memulakan berbual dengan tiga rakan sekerjanya – Ketua Pentadbiran Perusahaan Kecil dan Sederhana Isabella Casillas Guzman, Setiausaha Keselamatan Dalam Negeri Alejandro Mayorkas, dan Setiausaha Kesihatan dan Perkhidmatan Kemanusiaan Xavier Becerra – dalam bahasa Sepanyol. “Untuk kali pertama, tiga rakan sekerja saya adalah orang Latino, dan kami mula bercakap secara kod bahasa secara semula jadi,” kata Cardona tentang momen itu yang memberi kesan yang bermakna.

“Kebilingualan dan kebikulturalan adalah kuasa saya,” kata Cardona, sambil menambah dia mahu memberi keutamaan pendidikan bahasa pelbagai bahasa lebih di Amerika Syarikat.

“Saya se-Amerika seperti pai epal – dan nasi dan kari,” katanya.

Elizabeth Acevedo tentang membina komuniti

berkata bahawa sebagai ibu baru, “saya perlu menjadi proaktif dalam mengekalkan hubungan lebih daripada sebelum ini” dan menjadi sengaja menyambungkan anaknya ke warisan dan komunitinya. “Memperkukuh ikatan adalah sukar,” katanya.

Dia memandang kepada ibunya sebagai model membina komuniti. “Ibu saya, pada usia 73 tahun, tahu bagaimana meletakkan tangan dan hatinya betul-betul di tengah-tengah komuniti dan seperti doh, dia mengulen sesuatu yang hebat,” kata Acevedo.

“Pada setiap peringkat kehidupan kita, dari saat kita diberi cahaya, kita ingin berbelok, diketahui dan dikenali,” dia teruskan. “Dan saya fikir pelajaran pertama sebarang pemimpin hebat ialah untuk hadir. Pelajaran teragung kedua ialah untuk terus hadir.”

Cesar Conde tentang peranan penting para wartawan

Pengerusi Kumpulan Berita NBCUniversal Conde berbicara tentang keberanian dan kuasa para wartawan. “Kita mempunyai negara berpecah,” katanya. “Kita melihat polarisasi pada tahap yang tidak dilihat dalam generasi, dan kepecahan itu tidak membenarkan kita mencari penyelesaian atau kompromi terhadap beberapa isu paling mencabar yang dihadapi masyarakat kita.”

Dia merujuk kepada peperangan di Timur Tengah dan Eropah, perpecahan dalam negara, dan pilihan raya presiden 2024 akan datang, dan memuji “wartawan-wartawan yang profesional tidak mementingkan diri yang komited sepenuhnya untuk melaporkan dan menerangi isu-isu yang paling penting, dan akan memberi kesan kepada kita paling, dan melaporkan isu-isu itu tanpa takut atau berpihak.”

“Saya seorang optimis,” kata Conde. “Saya yakin kuat dalam keupayaan negara kita dan dalam keupayaan komuniti Latino kita untuk mengatasi apa jua cabaran.”

Carla Vernón mengenai mencari inspirasi dari hip hop

CEO The Honest Company Vernón mencari inspirasi untuk kerjaya – dan ucapannya – daripada hip hop, genre yang sedang menyambut ulang tahun ke-50 tahun ini. “Membesar dalam era hip hop memberi kita kebenaran untuk melemparkan peraturan lama dan sekatan tradisi lama,” katanya.

Nasihatnya untuk pemimpin masa depan? “Ia penting kadang-kadang anda lakukan sesuatu yang tiada yang tahu apa maknanya, tetapi ia provokatif,” katanya. “Hip hop memberitahu kita bahawa gangguan adalah kunci, dan kita memerlukan anda untuk meletakkan percikan unik anda sendiri pada perkara-perkara untuk memacu transformasi, untuk memacu inovasi. Jadi dari injil mengikut Missy, untuk generasi pemimpin saya yang akan datang: Saya mahu anda, ‘Bekerjalah. Letakkan perkara anda ke bawah, pusingkan, dan terbalikkan.'”

TIME Latino Leaders dipersembahkan oleh Nissan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.